Måla kakel - stor förändring med små medel


Lite färg kan åstadkomma stora förändringar utan att det behöver kosta skjortan. Dags att måla om kaklet i badrummet, köket eller på golvet? Vi går igenom hur du ska göra för bästa möjliga resultat.

Måla kakel i badrum

Börjar badrummet se trött och tråkigt ut, varför inte liva upp med lite ny färg på kaklet? Att måla på kakel är lika lätt som att måla en vanlig vägg, däremot anser färgexperterna att det inte är optimalt att måla på kakel. Det finns en risk att färgen kan spricka någon gång om du stöter i kaklet. Det som funkar för både kakel i kök och våtrum är samma produkter. Dock så görs detta på eget bevåg och det finns ingen garanti på hur länge det kommer att hålla. 

Fem steg - så målar du på kakel:

Steg 1 - tvätta rent

Börja med att rengöra kaklet noggrant, använd målartvätt eller T-röd på kaklet för att få det helt rent. Fuskar du med rengöringen kommer färgen inte att fästa lika bra.

Steg 2 - Låt torka

Var noga med att vänta tills det är helt torrt innan du börjar grundmåla. Du vill inte stänga in någon fukt under färgen genom att måla för tidigt.

Steg 3 - Grundmåla med häftgrund

När underlaget har torkat helt är det dags att grundmåla med häftgrund som är anpassad för kakel. Grundningen gör att färgen sedan får fäste på blanka och svåra ytor. Vi rekommenderar att du använder dig av en roller för jämnt resultat.

Steg 4 - Låt torka

Nu är det bara att vänta tills grundmålningen är helt torr.

Steg 5 - Måla

Nu är det dags att måla på kulören som du valt. Måla minst två gånger med en roller för bästa resultat, låt torka emellan.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp av en målare
Pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Köp målarfärg till kakel

Till kakel behövs målarfärg som är anpassad för just kakel. Vi har valt ut några butiker som säljer allt du kan tänkas behöva för att måla om kaklet hemma. Lycka till med projektet!

Checklista inköp med förslag på produkter: 

  • T-röd eller AC Röd Etanol 1L för rengöring (Beijer nedan länk)
  • Grundfärg Original, häftgrund snickeri Nordsjö 2,5L (Beijer nedan länk)
  • Snickerifärg Sadolin V Super 40 2,5L (Byggmax nedan länk) eller Nordsjö Ambiance Superfinish 40 2,5L (Beijer nedan länk).

Tips! Ska du ha en annan färg än vit? Då behöver butiken bryta (blanda) färgen och det är viktigt att du beställer rätt brytbas. Kontakta din lokala handlare om du är osäker och/eller ange ett meddelande vid beställningen. Ha även koll på frakten, oftast är det billigare att hämta upp leveransen hos handlaren. 

Köp hos Beijer Byggmaterial

Polyuretanförstärkt kvalitetsfärg
Extremt bra utflytning och reptålighet
Från c:a 327 kr/L

Måla på kakel i kök - prisvärt och effektivt

Ett av de mest prisvärda sätten att göra om köket är att måla om kaklet. Det går snabbt, enkelt och gör stor skillnad. Utförandet går till precis som när du målar kaklet i ett badrum. Tvätta rent noga innan, och var noga med att det är torrt innan du penslar på ett lager färg.

Svart, vitt och grått är färger som många väljer att måla om kaklet i köket med. Men var inte rädd för att experimentera med någon annan färg.

Byt färg på kakelfogar

Ser fogarna smutsiga ut? Lugn, det finns speciella fogpennor att köpa så du kan på ett snabbt och enkelt sätt måla över fogarna.

Håller det?

Hur bra sitter egentligen målarfärgen när du målar på kakel? I torra utrymmen, såsom i köket sitter målarfärgen lika bra på kakel som den sitter på lister och dörrar, den kommer alltså hålla ett bra tag. I badrum däremot där färgen hela tiden utsätts för vatten kommer den inte sitta lika länge. Vattnet nöter bort färgen och du får vara beredd på att måla om igen efter ett par år. Men ju noggrannare grundarbete du gjort desto bättre håller färgen.

Måla om kakel på golv

Att byta golv för att man tröttnat på det kan bli en dyr och krånglig historia. Måla golvet istället. Med lite färg kommer ditt golv kännas som nytt igen!

Börja med att skura och tvätta golvet noggrant. När golvet är rent och torrt är det dags att grunda med häftgrund. Det ska vara en speciell klinkerfärg som är till för golv. När grundfärgen är torr så måla på minst två lager med kulören du valt. Använd en liten roller och pensel där det är svårt att komma åt. 

måla kakel


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL