Taktvätt - pris att göra själv eller anlita företag


Börjar taket få grön beläggning och se smutsigt ut? Då är det dags för en taktvätt! Men hur går man egentligen tillväga, hur ofta behöver man tvätta taket och finns det någon maskin som kan göra jobbet åt dig? Vi går igenom vanliga funderingar och ger dig svaren.

Anlita företag som utför taktvätt

Ibland kan det vara skönt att få hjälp, speciellt när det gäller att tvätta sitt tak rent. Anlita en expert som utför taktvätt på ditt hus redan idag. Vissa företag täcker hela Sverige medan lokala finns i storstäder såsom Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vi kan taktvätt
Gratis hembesök
Både hus & fastigheter
Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Tvätta taket och förebygg skador

Ser ditt tak slitet och tråkigt ut? Det snabbaste och enklaste sättet att fräscha upp det är att helt enkelt tvätta det. En taktvätt ökar även livslängden på taket då mossa, mögel och andra typer av påväxter försämrar takets ytskikt vilket gör att taket kan spricka. Att regelbundet tvätta taket och få bort påväxt förebygger därför skador.

Hur ofta bör man tvätta taket?

Hur ofta man behöver tvätta taket skiljer sig från tak till tak och påverkas även av miljön runtomkring. Men i regel kan du tvätta taket när det börjar synas grön beläggning, eller vart fjärde till femte år.

Tvätta endast tak med skyddsbeläggning

Ett hus som är 15 år eller äldre har oftast ingen skyddsbeläggning kvar. Skyddsbeläggningen på taket behöver vara kvar för att klara en tvätt, om färgen på takpannorna är helt borta eller om pannorna suger in vatten istället för att leda bort det så är skyddsbeläggningen inte längre intakt.

Köp medel och tillbehör

Behöver du medel som tar bort alger & mossa och som gör ditt tak skinande rent igen? Besök några av butikerna nedan för att hitta allt du kan tänkas behöva för din taktvätt.

Effektivt medel till tak
Från c:a 199 kr/L
Köp borste och skaft
Medel för taktvätt
Från c:a 159 kr/L
Tar bort alger och påväxt

Taktvätt med medel och kemikalier

Var noga med att få bort alger och mossa då dessa förstör taket. Använd speciella rengöringsmedel som är specialiserade för tak.

Många använder högtryckstvätten för att rengöra taket men om du har takpannor ska du låta den stå kvar i förrådet. Det höga trycket från högtryckstvätten kan bidra till att pannorna spricker eller att skyddsbeläggningen luckras upp.

Såhär gör du

Börja med att borta taket rent från löv, mossa och annan smuts. Rengör därefter taket med medel som tar bort alger och mossa. Skrapa av mossan med borste och avsluta med att skölja av med vattenslang. Om du inte har tegelpannor kan du använda högtryckstvätten.

Taktvätt maskin - rengör enkelt och effektivt

Finns det någon maskin som gör taktvätten åt dig? Ja, det finns det faktiskt!

Det finns takrengörare som som rengör taket snabbt och effektivt, medan du står tryggt nere på marken. En sådan maskin har fyra hjul och kopplas ihop med en högtryckstvätt. Den placeras sedan på taket där den gör själva jobbet åt dig. Bra, eller hur!

Vilken årstid ska jag tvätta taket?

Tvätta taket på sommarhalvåret, från april - september. Gärna en solig dag när det är minst 15°C. Har du däremot en putsfasad så tvätta en regnig dag, när du tvättar taket kan nämligen smuts komma på fasaden och under en varm dag kommer putsfasaden suga in smutsen fort. Regnar det har du mer tid på dig att spolar bort smutsen från fasaden innan den torkats in.

Tvätta tak årstid

Vad kostar en taktvätt?

Om du anlitar en firma kan du räkna med att betala mellan ca 3000 - 5000 kronor för en taktvätt efter att du dragit av ROT-avdraget. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL