Så väljer du rätt blandare till kök


Renoverar du köket eller har en läckande vattenkran kan det vara dags att välja en ny blandare. Genom att byta blandare kan du dessutom få ett mer energisnålt hushåll.

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Vi hjälper dig att välja blandare till köket.
Har du renoverat köket eller har en läckande kran? Vi hjälper dig att välja rätt blandare till ditt kök.

Vilket du bygger nytt kök eller vill byta ut en gammal trög eller läckande vattenkran mot en modern blandare så finns det några saker att tänka på. Eftersom en blandare används ofta är det lika viktigt att välja en med tilltalande design som bra funktion. Det finns en hel djungel av olika produkter men här är några tips som hjälper dig att välja rätt.

Välj rätt modell av blandare

Det finns flera olika modeller av blandare och de har olika fästen. Om du ska inreda ett helt nytt kök är det enkelt, för då köper man i regel en diskbänk som passar blandaren. Studera gärna utbudet hos flera tillverkare innan du bestämmer dig. Vissa har fokus på modern design medan andra erbjuder produkter i gammaldags stil, vilket kan passa bra i ett lantligt kök.

För att byta en befintlig blandare måste du först ta reda på vilken sort du behöver - bänkmonterad enhålsblandare, tvåhålsblandare eller väggfäst blandare. Det är viktigt att veta vilken modell det ska vara, för att blandarens fäste ska passa i diskbänken. De vanligaste måtten på tvåhålsblandare är 150 c/c eller 160 c/c, vilket anger avståndet mellan hålen i millimeter.

Väggmonterade blandare har länge varit vanliga inom restaurang och storhushåll men på senare år har de blivit ett trendigt inslag även i privata hem. Fördelarna med denna modell är att man kan bestämma hur högt upp kranen ska sitta och att den lämnar hela bänkytan fri. Detta är särskilt praktiskt om man brukar hantera stora kastruller eller bara vill ha extra svängrum.

Tänk även att själva kranens utformning är viktig. Välj gärna en där du får bra utrymme – så att även stora kastruller och bunkar får plats under kranen.

Vill du ha en modern eller äldre stil på blandaren? 

De flesta föredrar en modern engreppsblandare. Fördelen med denna är att man enkelt och bekvämt kan justera vattenmängd och temperatur med en hand. Vissa har så lättrörliga handtag att man kan sätta på och stänga av vattnet med armbågen, vilket är extra smidigt om man har båda händerna upptagna.

Äldre köksblandare var ofta utrustade med två vred – ett för varmt och ett för kallt. De kallas därför tvågreppsblandare. Genom att justera båda handtagen får man fram perfekt temperatur. På senare år har dessa fått ett uppsving och klassiska modeller som Rogen nytillverkas.

Vi hjälper dig att välja blandare till köket.
Det finns både moderna och klassiska blandare att välja mellan när du ska köpa en ny till köket.

Blandarens material och kvalitet

De vanligaste materialen är rostfritt stål, kromad mässing eller mässing. Vilket man väljer är förstås en smaksak. Rostfritt stål är relativt dyrt men anses vara ett gediget och hållbart material. Förkromad mässing är något billigare men ger ändå ett snyggt intryck. I ett kök med gammaldags, lantlig stil kan istället en blandare av mässing pryda sin plats.

Enligt Boverkets undersökning kan vissa nya blandare släppa ifrån sig bly. Detta gäller inte de rostfria, utan bara sådana som innehåller mässing. Enklaste sättet att slippa fundera så mycket kring detta är att alltid spola ur kranen ordentligt innan man tappar upp vatten. Eventuell utfällning minskar även med tiden. Om du är allergisk mot metall kan du välja en blandare med ugnshärdad lackyta.

Det är dessvärre svårt att bedöma kvaliteten på en köksblandare enbart genom att granska dess yttre. Om blandaren har certifierats av SP (Sitac) är den typgodkänd, vilket borgar för god funktion och säkerhet. Det är även viktigt att blandaren tål rätt tryck – minst 10 bar. Använder du en undermålig blandare gäller i regel inte hemförsäkringen om något skulle hända.

Tillval och funktioner

Nu för tiden finns det ett stort utbud av blandare med olika tillval och funktioner. Manuell eller tidsinställd diskmaskinsavstängning kan effektivt minimera risken för vattenskador. En avtagbar pip eller kran kan vara bra om man har inåtgående fönster. Genom att installera ett särskilt system kan man få kolsyrat vatten direkt ur kranen – bekvämt, miljövänligt och ekonomiskt. Senaste trenden är att man även kan få kokhett vatten direkt ur kranen.

Många barnfamiljer tycker det är bekvämt att snabbt och enkelt kunna tappa upp hett vatten för att laga mat eller blanda välling, men paradoxalt nog är det i dessa hem kranar av denna typ utgör störst risk. Även om det finns säkerhetsspärr löper barn och äldre extra stor risk att skålla sig på det heta vattnet. I restaurangkök och på företag är det däremot tillåtet med blandare som spolar kokande vatten.

 • Diskmaskinsavstängning – minimerar risken för vattenskador
 • Utdragbar duschslang / restaurangdusch
 • Kolsyrat vatten direkt ur kranen
 • Kokande vatten direkt ur kranen (ej för privata hem)
 • Beröringsfri sensor (spolar vatten automatiskt)
 • Skållningsskydd – bra om det finns barn i huset
 • Utbytbar / avtagbar pip eller kran – praktiskt vid inåtgående fönster
 • Vattensparande och mjukstängande
 • Uttag för bänkdiskmaskin

Miljövänligt val av blandare lönar sig

När det gäller vatten lönar det sig att tänka på miljön. En energisnål blandare sparar nämligen både resurser och pengar. Keramisk tätning är säkrare och håller längre än traditionella packningar - vilka är en vanlig orsak till droppande kranar. Vissa kranar är utrustade med den vattensparande tekniken Eco-tap, vilket innebär att vattenflödet minskas när man släpper spaken. En snålspolande och mjukstängande blandare utsätter dessutom ledningarna för mindre påfrestningar, vilket förebygger skador och läckor på rören.

Det finns både moderna och klassiska blandare att välja mellan när du ska köpa en ny till köket.
Välj en energisnål blandare så sparar du både på resurser och pengar.

Att tänka på när du väljer blandare till köket 

En blandare med enkel design och blanka, rena ytor kan vara enklare att hålla ren och mer hygienisk än en med dekorativ utformning, vinklar och vrår.

Fler artiklar om köksrenovering:


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • En blandare eller en vattenkran är ett reglage som blandar kallt och varmt vatten.
 • Blandaren blandar kallt och varmt vatten till en förutbestämd temperatur.
 • Det finns många olika modeller av blandare att välja mellan med olika fästen. När du bygger ett nytt kök köper du en diskbänk som passar blandaren. Det finns blandare i flera olika design och material. Ska du byta blandare behöver du ta reda på vilken sort du behöver.