Friggebod 15 kvm - regler & priser


Reglerna för friggebod säger 15 kvm. Men hur maximerar du ytan och vilka användningsområden finns egentligen? Vi ger svaren och jämför tillverkarnas priser.

Köp friggebod 15 kvm - jämför pris

Friggebodar kommer i flera olika designer, storlekar och material. Det finns många alternativ - vi rekommenderar följande:

Friggebodar i byggsats
Fri frakt – montera enkelt
Jättebra priser
Moderna friggebodar
Bygg drömstugan
Välj stuga eller förråd
Köp friggebod online
Från 3 v levtid
Upp till 20% rabatt

Gällande regler 15 kvm friggebod

Reglerna för friggebod är ganska enkla. Friggeboden får vara upp till 15 kvm och max 3 meter hög. Har du flera friggebodar på tomten får dessa tillsammans inte vara större än 15 kvm. Med andra ord kan du ha två friggebodar på tomten om en är 5 kvm och den andra är 10 kvm. 

Friggeboden ska användas som ett komplement till bostadshuset och får inte placeras nära stranden eller allmän väg, i dessa fall måste du ansöka om bygglov. Vill du bygga friggeboden närmare än 4,5 meter från grannen behöver du få grannens godkännande i skrift.

Så länge du håller dig inom reglerna för friggebod behöver du varken ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan. Smidigt, eller hur!

Skillnad på friggebod och attefallshus

Vad är då skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus?

Skillnaden är att ett attefallshus helt enkelt är större än en friggebod. Attefallshuset får vara 4 meter högt och upp till 30 kvm stort. Bygger du ett attefallshus behöver du dock göra en bygganmälan till kommunen, detta slipper du med en friggebod.

Använd dina 15 kvm på bästa sätt

En friggebod kan ha flera användningsområden och byggas som exempelvis bastu, carport, gäststuga, förråd, eller atelje'.

Friggebod 15 kvm använingsområden

Förråd

Många väljer att bygga en friggebod på 15 kvm som förråd. Att bygga en friggebod som förråd behöver inte kosta särskilt mycket, speciellt inte om du väljer att köpa friggeboden som byggsats. Detta då många förråd kommer utan vare sig fönster eller någon kompletterande inredning.

Skydda dina verktyg - isolera boden

Även om du inte ska övernatta i friggeboden är det bra att isolera den. Flera eldrivna maskiner såsom gräsklipparen och trimmern kan gå sönder när det blir för kallt. Det kan också vara väldigt irriterande om målarfärgen fryser till is, fryser färgen går den nämligen inte att använda igen. Lika bra att isolera friggeboden med en gång helt enkelt.

Maximera utrymmet 

Tycker du att 15 kvm är i minsta laget? Varför inte bygga till ett loft?

Möjligheter med loft

Loftet kan med fördel användas som sovrum och ger därmed plats för annat på bottenvåningen.Tänk på att friggeboden ofta blir högre med ett loft. Blir friggeboden högre än 3 meter måste du ansöka om bygglov.

Här kan du läsa mer om friggebod med loft.

15 kvm som byggsats
Låga priser
Friggebod med fri frakt


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL