Klipp miljövänligt med den bästa elektriska gräsklipparen


Vi har tagit fram de elektriska gräsklippare som är bäst i test, samt guidar dig inför ditt köp så att du kan hitta rätt gräsklippare för dig.

Bäst i test
Bosch
Bosch Advanced Rotak 750 PS
En tystgående gräsklippare som ger imponerade resultat.
Bra val
Black & Decker
Black & Decker BEMW481BH-QS
En lättmanövrerad gräsklippare med stor uppsamlare.
Populär
AL-KO
AL-KO Eldriven Comfort 40 E
Ergonomisk och lättanvänd gräsklippare för mellanstora gräsmattor.
Bästa billiga
Gardena
Gardena PowerMax 1200/32
Prisvärd modell som kan höjdjusteras i tio steg.
Bäst i test
Bäst i test

Bosch Advanced Rotak 750 PS

En tystgående gräsklippare som ger imponerade resultat.

Bosch Advanced Rotak 750 PS

En tystgående gräsklippare som ger imponerade resultat.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 45 cm
 • Klipphöjd: 20-80 mm
 • Effekt: 1700W
 • Uppsamlare
 • Självgående
 • Ljudvolym: 89 dB

Produktöversikt

Den elnätsdrivna gräsklipparen Bosch Advanced Rotak 750 PS är en populär modell bland konsumenterna, den har även fått höga betyg av oberoende Råd och Rön. Maskinen är självgående och har en effekt på 1700 watt. Genom ett knapptryck kan du enkelt justera klipphöjden i sju olika steg, mellan 20 och 80 millimeter. Lättrullade hjul, teleskopiskt handtag som kan justeras i höjd och ergonomiskt handtag bidrar till hög användarvänlighet. I tester har gräsklipparen visat sig vara mycket bra på både vått och torrt gräs, dessutom klarar den av att klippa nära kanter och o sluttningar bra. Den generösa uppsamlaren rymmer 50 liter och är enkel att tömma när den är full. Den låga ljudvolymen på 89 decibel är lägre än vad de flesta konkurrerande modeller har.

Se priser på Bosch Advanced Rotak 750 PS


Bra val
Bra val

Black & Decker BEMW481BH-QS

En lättmanövrerad gräsklippare med stor uppsamlare.

Black & Decker BEMW481BH-QS

En lättmanövrerad gräsklippare med stor uppsamlare.

Produktegenskaper

 • Effekt: 1800W
 • Klippbredd: 42 cm
 • Klipphöjd: 20-70 mm
 • Uppsamlare
 • Ljudnivå: 95 dB

Produktöversikt

Black & Decker BEMW481BH-QS är en elnätsdriven gräsklippare som fått många positiva kundrecensioner. Den passar bra till gräsmattor upp till 600 kvadratmeter, och den förbättrade designen på hjulen ger bättre grepp och kontroll. Handtaget är ergonomiskt designat för att vara bekväm att arbeta med länge. Genom en spak kan du enkelt justera klipphöjden i fyra olika lägen, mellan 20 och 70 millimeter. Uppsamlaren rymmer 50 liter, den är även utrustad med en indikator som visar när den är full.

Se priser på Black & Decker BEMW481BH-QS


Populär
Populär

AL-KO Eldriven Comfort 40 E

Ergonomisk och lättanvänd gräsklippare för mellanstora gräsmattor.

AL-KO Eldriven Comfort 40 E

Ergonomisk och lättanvänd gräsklippare för mellanstora gräsmattor.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 40 cm
 • Klipphöjd: 26-68 mm
 • Uppsamlare
 • effekt: 1400 W
 • Justerbart handtag

Produktöversikt

AL-KO Eldriven Comfort 40 E, en populär gräsklippare som fått många positiva omdömen från nöjda kunder. Den har en tre-i-ett-funktion som gör att du kan välja att klippa med bakutkast, med hjälp av uppsamlaren eller bioklippning. Bakhjulen är extra stora för optimal kontroll och körkomfort. Handtaget är ergonomiskt utformat och justerbart i höjd för att passa alla längder. Klipphöjden kan justeras i sex steg, mellan 26 och 68 millimeter, och är centralt placerad. Denna modell lämpar sig väl för gräsytor upp till 600 kvadratmeter.

Se priser på AL-KO Eldriven Comfort 40 E


Bästa billiga
Bästa billiga

Gardena PowerMax 1200/32

Prisvärd modell som kan höjdjusteras i tio steg.

Gardena PowerMax 1200/32

Prisvärd modell som kan höjdjusteras i tio steg.

Produktegenskaper

 • Effekt: 1200 W
 • Klippbredd: 32 cm
 • Klipphöjd: 20-60 mm
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Vikbart handtag
 • Uppsamlare

Produktöversikt

Gardena PowerMax 1200/32 är en liten och smidig gräsklippare som är idealisk för gräsytor upp till 300 kvadratmeter. Klipparens knivar är specialbehandlade för att ge ett så bra klippresultat som möjligt. Handtaget ger optimal komfort, genom olika greppmöjligheter blir handtaget flexibelt och passar alla. Genom en knappvridning så kan du enkelt justera klipphöjden i tio olika steg, mellan 20 och 60 millimeter. Modellen har extra kammar monterade på sidan för att du ska kunna köra nära väggar och kanter utan att skada bladen.

Se priser på Gardena PowerMax 1200/32


elektrisk gräsklippare bäst i test


Har du en liten eller medelstor gräsmatta och är trött på din stinkande och bullrande bensindrivna gräsklippare? Då är en elektrisk gräsklippare modellen för dig. Vi har tagit fram de varianter som är bäst i test samt hjälper dig att välja rätt gräsklippare.

Fördelar med en elektrisk gräsklippare

 • Startas smidigt genom ett knapptryck
 • Miljövänlig
 • Tyst
 • Billigare att äga eftersom du slipper köpa bensin och olja
 • Säker

Så fungerar en elektrisk gräsklippare

Tänk på din dammsugare, den fungerar genom att du sätter i kontakten i väggen och sätter igång den genom att trycka på en knapp för att börja dammsuga. Precis så fungerar en eldriven gräsklippare också. Du behöver bara plugga in den i ett uttag, trycka på en knapp och sedan är den redo för att klippa gräs med. Många gillar de elektriska modellerna för att de slipper krånglet med att dra i snören och fylla på olja och bensin. En annan fördel med att gräsklipparen inte behöver något miljöfarligt drivmedel är att den blir både miljövänlig och billig att äga.

En eldriven gräsklippare fungerar bäst för dig som har en liten till medelstor tomt. Man brukar säga att den fungerar bra med en eldriven klippare på tomter som är 30 m² och upp till 400 m² stora.

Att tänka på inför köp

Ta gärna del av våra tips där vi genom test utsett de bästa eldrivna gräsklipparna på marknaden. Innan köp är det också bra om du ställer dig själv några frågor.

Hur stor är tomten?
En tumregel är att ju större din tomt är, desto större klippbredd behöver du. Har du en liten tomt på ungefär 30 m² fungerar det med den minsta klippbredden. Är tomten över 100 m² är det bra att gå upp i bredd. Ju bredare klipparen är, desto fortare går det att klippa gräsmattan.

Var ska det avklippta gräset ta vägen?
Som du säkert vet finns det gräsklippare med olika funktioner för att ta hand om gräsklipp. De vanligaste är uppsamlare, utkast och multiclip.

En uppsamlare samlar helt enkelt ihop gräset i en behållare som sitter på maskinen. Det är smidigt om du vill använda gräsklippet till annat, till exempel för att täcka blomsterlandet.

Ett utkast kastar helt enkelt ut det avklippta gräset på gräsmattan. Bryr du dig inte om lite gräsklipp eller faktiskt gillar att kratta går det bra att välja den här modellen.

Multiclip innebär att klipparens knivar finfördelar gräsklippet så att det knappt syns när det slängs ut på gräsmattan igen. Den här funktionen ger din gräsmatta värdefull näring i form av gräsklipp.

Vilket material har knivarna?
Kontrollera vilket material gräsklipparens knivar är gjorda av. Här är det bra om du kan välja stålknivar eftersom dessa kan slipas skarpa när gräsklipparen börjar bli slö. Det är något som inte är möjligt om du väljer knivar av andra material.

Höjd
Kontrollera hur hög gräsklipparen är, kanske speciellt om du är lång. Gräsklipparen ska vara så pass hög att du kan hålla dina armar i en lätt vinkel nedåt och greppa handtaget utan att behöva böja på ryggen. En för låg gräsklippare kan faktisk i värsta fall ge ryggproblem, något som är mindre trevligt.

Så sköter du om din elektriska gräsklippare så att den håller länge

En elektrisk gräsklippare kan vara en ganska stor investering, men sköter du om den väl så kommer den att hålla i många år.

När säsongen är slut är det bra om du rengör din gräsklippare noga. Torka av den och se till att det inte sitter gräsrester på bladen. Passa även på att slipa dem om det behövs. Då är gräsklipparen redo för nästa säsong och du kommer att bli glatt överraskad vid första klippningen.

Du bör inte förvara din elektriska gräsklippare utomhus under vinterhalvåret. Låt den istället stå skyddad, helst i ett garage eller trädgårdsförråd. Det är bra att se till att utrymmet är frostfritt.

Det är även bra om du under säsongen kontrollerar bladen och torkar av gräsklipparen med jämna mellanrum. Vissa använder högtryckstvätt för rengöring. Är du en av dem så är det viktigt att se till att det inte hamnar vatten i någon av klipparens känsligare delar.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Du kan använda en elektrisk gräsklippare på tomter upp till 400 m². Har du en stor tomt är det dock viktigt att välja en ganska bred klippbredd samt en tillräckligt lång sladd.
 • Du kan få en enklare modell för runt 2 000 kronor och mer avancerade varianter för runt 10 000 kronor.
 • De främsta fördelarna med en elektrisk gräsklippare är den låga driftkostnaden, den lätta starten och det låga ljudet. Det är även en stor fördel att den här typen av gräsklippare är så miljövänlig, något som många gillar.