Bästa åkgräsklipparen 2024 - från billig till exklusiv


Har du en lite större tomt? Då kommer en åkgräsklippare eller trädgårdstraktor att bli din bästa vän i trädgården. Vi guidar dig inför köpet och tar upp typ av klippaggregat du ska välja, mittmonterat eller frontmonterat klippare och hur stark motorn behöver vara.

Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna R 318X
Premiummodell som inte lämnar något i övrigt att önska.
Bästa lilla
MTD
MTD Minirider 60 RDE
Det perfekta valet för dig som är ute efter en kompakt åkgräsklippare.
Bästa batteridrivna
Alpina
Alpina AT3 98
En kraftfull batteridriven traktor som är lika effektiv som en bensindriven.
Bäst i test
Bäst i test

Husqvarna R 318X

Premiummodell som inte lämnar något i övrigt att önska.

Husqvarna R 318X

Premiummodell som inte lämnar något i övrigt att önska.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 94-112 cm
 • Klipphöd: 25-75 mm
 • Bluetooth-ansluten
 • Bakvagnsstyrning

Produktöversikt

Husqvarna R 318X är tveklöst det bästa valet för dig som är ute efter en rejäl och välutrustad åkgräsklippare. Den är lätt att använda och har chokefri start som gör att maskinen startar i alla väderförhållanden. Bakvagnsstyrningen gör att bakhjulen kan svänga in under maskinen och ger mycket bra manövrerbarhet.

Det finns dubbel LED-belysning som ger god sikt och säkrare manövrering i mörker. Gräsklipparen har Bluetooth-anslutning så att du kan parkoppla den till din smarta telefon. Via Husqvarna Connect-appen kan du få information om körtid, laddningsstatus samt service- och underhållsbehov.

Se priser på Husqvarna R 318X


Bästa lilla
Bästa lilla

MTD Minirider 60 RDE

Det perfekta valet för dig som är ute efter en kompakt åkgräsklippare.

MTD Minirider 60 RDE

Det perfekta valet för dig som är ute efter en kompakt åkgräsklippare.

Produktegenskaper

 • Snäv vändradie
 • Klippbredd: 60 cm
 • Liten och smidig

Produktöversikt

MTD har en bred erfarenhet av tillverkning av åkgräsklippare och trädgårdstraktorer. Förutom sina större maskiner erbjuder de även vad man kallar för miniriders, vilket är lite mindre gräsklippare som är lätta att manövrera och använda.

MTD Minirider 60 RDE är ett bra val för dig som inte har en jättestor yta att bearbeta. Miniridern kommer enkelt åt även i lite trängre passager, och har en klippbredd på 60 centimeter. Den har en snäv svängradie och du kan justera klipphöjden mellan 38 och 95 millimeter. Tack vare det låga chassit är åkgräsklipparen också smidig att kliva på och av.

Se priser på MTD Minirider 60 RDE


Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna

Alpina AT3 98

En kraftfull batteridriven traktor som är lika effektiv som en bensindriven.

Alpina AT3 98

En kraftfull batteridriven traktor som är lika effektiv som en bensindriven.

Produktegenskaper

 • Klippbredd: 98 cm
 • Klipphöjd: 25-80 mm
 • Batterikapacitet: 30 Ah
 • Bakhjulsdrift

Produktöversikt

Alpina AT3 98 är en åkgräsklippare som tar det bästa ifrån två världar; kraften och styrkan hos en bensindriven traktor utan buller, utsläpp och bensinångor. Det kraftfulla 48 V batteriet ger en drifttid på upp till 45 minuter och kan klippa ytor upp till180 kvadratmeter stora. Traktorn har en intuitiv kontrollpanel som visar batteristatus, där finns även USB-uttag, LED-larm samt den enkla startknappen. Den generösa klippbredden på 98 centimeter, tillsammans med den justerbara höjden, gör att du blir klar med arbetet snabbt och effektivt.

Se priser på Alpina AT3 98


Åkgräsklippare

Ny eller begagnad och billig?

Det första du bör bestämma dig för är om du ska slå till på en ny eller begagnad lite billigare modell. Visst kan du spara pengar på att köpa en begagnad åkgräsklippare. Det finns emellertid några nackdelar med ett sådant köp. När du köper en begagnad modell medföljer oftast inte någon garanti vilket gör att du får bekosta alla skador själv. Det är också större risk att gräsklipparen går sönder om den är äldre.

I värsta fall kan det faktiskt bli så att den äldre gräsklipparen kostar mer i reparationskostnader i slutändan än vad en ny skulle ha gjort. En annan nackdel är att du ofta går miste om de smarta funktioner som kommit på senare år, till exempel uppsamlare eller möjlighet att montera en plog.

Vilken typ av gräsklippare ska du välja?

Åkgräsklippare kan delas in i två kategorier där den ena kallas just åkgräsklippare medan den andra brukar kallas trädgårdstraktor.

Trädgårdstraktor

På en trädgårdstraktor hittar du klippaggregatet under själva maskinen och motorn i fram. När motorn sitter i fram blir gräsklipparens framdel tyngre vilket ger ett bättre driv. Den fungerar dock bäst på en ganska plan tomt utan allt för stora hinder och smala utrymmen, detta på grund av klippaggregatets placering. Väljer du en fyrhjulsdriven modell har den större möjlighet att klara en kuperad yta. En stor fördel med en trädgårdstraktor är emellertid att den kan användas till mer än gräsklippning. Det finns till exempel möjlighet att montera snöblad så att det kan användas som plog på vintern.

Åkgräsklippare

På en åkgräsklippare är istället klippaggregatet placerat i fram och motorn i bak. Fördelarna med det är att gräsklipparen blir mycket lättstyrd kommer bättre åt på otillgängliga ställen. Har du en tomt med många smala utrymmen och hinder så fungerar den här modellen absolut bäst.

Fördelar med åkgräsklippare

 • Mindre arbetsamt att klippa gräset
 • Snabbare gräsklippning
 • Möjlighet att utföra annat trädgårdsarbete såsom frakt eller plogning

Bredd på klippaggregat

Åkgräsklippare kommer med olika bredd på klippaggregatet. Det är därför viktigt att du tänker till innan du väljer första bästa.

Har du en mycket stor tomt utan allt för många hinder och smala passager? Då tjänar du tid på att välja ett bredare aggregat på uppemot 105 cm. På så sätt slipper du åka fram och tillbaka så många gånger.

Är tomten medelstor och har en del smala passager och planteringar? Då kan du välja ett aggregat som är medelbrett. Här satsar du med fördel på en modell av typen åkgräsklippare.

Har du en liten tomt med smala passager? Välj då en åkgräsklippare med ett frontmonterat klippaggregat av mindre modell på 85 cm. På så sätt kommer du åt överallt och slipper klippa med vanlig gräsklippare i efterhand för att snygga upp.

Hur stark motor?

Även här kan du tänka på samma sätt som när du väljer klippaggregat. Ju större tomt, desto starkare motor. Ju mer kuperad tomten är, desto mer motorstyrka behöver du. Idag finns klippare med allt från runt 8 hk och upp till ungefär 15 hk.

Två- eller fyrhjulsdriven

En fyrhjulsdriven åkgräsklippare ligger ofta högre i pris än en tvåhjulsdriven variant. Det får du dock igen i ökad körglädje. Den stora fördelen med att välja en fyrhjulsdriven variant är att den går jämnt över nästan alla alla typer av underlag. Risken med en tvåhjulsdriven åkgräsklippare är att den kan slira och orsaka skador i gräsmattan. Har du en relativt lättklippt tomt utan större kupering behöver detta inte vara ett problem. Då kan det istället vara onödigt att lägga ut mycket pengar på en fyrhjulsdriven klippare. Bäst nytta av en sådan modell får du om du har en större tomt.

Populära märken

Här är några av de märken som håller högst kvalitet och säljs mest:

Stiga

Redan 1944 grundades svenska Stiga i Tranås. Bland deras kvalitetsprodukter hittar du bland annat åkgräsklippare. Med många års erfarenhet i branschen kan du vara säker på att du får en klippare av hög kvalitet.

Husqvarna

Produkter från Husqvarna finns i varje svenskt hem, något som inte är konstigt då detta företag grundades, hör och häpna, redan 1689. Man har sedan dess gjort sig extra känd för trädgårdsprodukter av hög kvalitet, något som naturligtvis även gäller deras åkgräsklippare.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Allt beror på hur du har planerat att använda den. Vill du frakta saker och kanske ploga på vintern är en trädgårdstraktor ett bättre val. Har du en mindre tomt med många smala passager är det bättre att satsa på en åkgräsklippare.
 • Ofta har du ingen garanti, något som gör att du får bekosta skador själv. Det är också större risk att din gräsklippare går sönder om den är av en äldre modell.
 • Det beror på skick samt ny eller begagnad. En begagnad börjar oftast från 5-10 000 kr och en ny och kraftfull modell kostar runt 50 000 kronor.