Hitta den bästa braskaminen 2024


Vad passar väl bättre än en härlig braskamin under den mörka och kalla årstiden? Förutom att den är en stilren inredningsdetalj i hemmet sprider den även härlig värme. När elpriset stiger kan en braskamin dessutom hjälpa till med att sänka uppvärmningskostnaden.

Bäst i test
Metalcraft
Braskamin Vantaa 8 kW
Braskamin med hög effekt och en verkningsgrad på 83 %.
Bästa lilla
Metalcraft
Braskamin Ylöjärvi 7 kW
Bränslesnål braskamin med hög effekt.
Bästa höga effekt
Metalcraft
Braskamin Karleby 14 kW
Snygg braskamin med keramiska plattor som höjer effektiviteten.

Bäst i test kamin - se de bästa braskaminerna.
Med en braskamin kan du sänka dina värmekostnader rejält.

Bäst i test
Bäst i test

Braskamin Vantaa 8 kW

Braskamin med hög effekt och en verkningsgrad på 83 %.

Braskamin Vantaa 8 kW

Braskamin med hög effekt och en verkningsgrad på 83 %.

Produktegenskaper

 • Effekt 8 kW
 • Verkningsgrad 83 %
 • Energiklass A+

Produktöversikt

Vill du ha en kamin i klassisk design rekommenderar vi braskaminen Vantaa, som har en hög effekt till ett mycket bra pris. Verkningsgraden på 83 procent och den har en hög effekt på 8 kW, vilket gör den till en bränslesnål braskamin – du behöver inte lägga in ved lika ofta. Du eldar bäst med ved och pellets. Braskaminen passar till att värma upp en mindre bostad eller ett fritidshus.

Braskaminen är i storleken H 454 x B 393 x D 648 millimeter och har en eldningsyta på H 372 x B 257 x D 317 millimeter. Du ansluter braskaminen med ett rökrör som är 150 millimeter.

Braskaminen är tillverkad i EU, CE-godkänd, testad enligt EN 1234 och uppfyller Boverkets nya byggregler för hårdare utsläppskrav 2019. Den har energiklass A+.


Bästa lilla
Bästa lilla

Braskamin Ylöjärvi 7 kW

Bränslesnål braskamin med hög effekt.

Braskamin Ylöjärvi 7 kW

Bränslesnål braskamin med hög effekt.

Produktegenskaper

 • Effekt 7 kW
 • Verkningsgrad 80 %
 • Energiklass A

Produktöversikt

Den bränslesnåla braskaminen Ylöjärvi passar dig som önskar en modell som är av högre design. Den har en hög effekt på 7 kW och en hög verkningsgrad på 80 procent. Jämför detta med att många billigare braskaminer har en verkningsgrad på 70-75 procent. Här behöver du inte lägga in ny ved lika ofta och du eldar med alla typer av bränsle som ved, kol, briketter eller torv. Braskaminen värmer upp rum som är på upp till 50 kvadratmeter.

Du ansluter braskaminen med ett rökrör som är 150 millimeter. Kaminen är i storleken H 750 x B 403 x D 380 millimeter med en eldningsyta om H 325 x B 308 x D 260 millimeter. Braskaminen är tillverkad i Europa, har energiklass A, är CE-godkänd och är testad enligt EN 13240. Den uppfyller dessutom Boverkets nya byggregler för hårdare utsläppskrav 2019. Du har ett års garanti.


Bästa höga effekt
Bästa höga effekt

Braskamin Karleby 14 kW

Snygg braskamin med keramiska plattor som höjer effektiviteten.

Braskamin Karleby 14 kW

Snygg braskamin med keramiska plattor som höjer effektiviteten.

Produktegenskaper

 • Effekt: 14 kW
 • Verkningsgrad 77 %
 • Energiklass A

Produktöversikt

Braskaminen Karleby är effektiv med en hög effekt på 14 kW och en bra verkningsgrad på 77 procent. Detta gör den till en mycket bränslesnål braskamin till ett attraktivt pris med energiklass A. Designmässigt är braskaminen exklusiv och den är klädd med keramiska plattor som höjer effektiviteten. Den höga vikten på 126 kilo säger också en del om det material som används till den.

Braskaminen värmer upp en mindre bostad och du eldar med ved eller pellets. Anslutningen till skorstenen och rökröret är på 150 millimeter. Den har en storlek på H 755 x B 610 x D 1015 millimeter och en eldningsyta på H 425 x B 460 x D 520 millimeter. Du har ett års garanti på braskaminen.

Den är tillverkad i EU, CE-godkänd, uppfyller kraven enligt EN 13240 och uppfyller kraven på Boverkets nya byggregler för hårdare utsläppskrav 2019.


Braskamin

Många fördelar med braskamin

Det finns många fördelar med att installera en braskamin i huset. En av dessa är det stämningsfulla ljuset som bara elden från en brasa kan ge. Det harmoniska sprakande ljudet och den sköna värmestrålningen är ytterligare fördelar med en braskamin.

Men det finns också ekonomiska fördelar med att investera i en braskamin. Kyliga dagar är det dyrt att värma upp huset. Något som brukar synas tydligt på elräkningen. Även om en braskamin kostar en del att köpa in kan inköpet löna sig i längden tack vare lägre elkostnad. För att det ska vara möjligt att spara in på uppvärmningskostnaden behöver du köpa en effektiv braskamin. Många av täljstensmodellerna kan lagra värme under lång tid och därmed minska behovet av uppvärmning.

Ytterligare en fördel med braskamin är att den kan höja värdet på huset. Funderar du på att sälja inom några år kan det därför vara värt att fundera extra på inköpet. Hör gärna med en mäklare om vilka modeller som bostadsköpare föredrar.

Därför är det bra med braskamin

 • Skapar stämning i hemmet och ger en avkopplande känsla.
 • Exklusiv inredningsdetalj som passar i alla typer av hem.
 • Ger behaglig värme och kan sänka uppvärmningskostnaderna.
 • Trygghet vid eventuella strömavbrott.
 • Höjer värdet på huset.

Hitta rätt braskamin

Innan du bestämmer dig för braskamin gäller det att fundera igenom vad som är viktigast för dig. Är det utseendet, uppvärmningsförmågan, storleken eller något annat som är avgörande? Ibland kan en modell passa perfekt utseendemässigt men sakna en viktig funktion. Du kan även välja mellan en inbyggd eller fristående braskamin. Med andra ord gäller det att redan i förväg ta fram en tydlig kravlista.

Stor eller liten modell?

Många gånger är det storleken som sätter begränsningen för valet av kamin. I ett mindre hus är det sällan varken snyggt eller ens möjligt att få plats med en stor braskamin. Tänk också på att bara för att en kamin ser snygg ut i affären eller inredningsreportaget så är det inte säkert att den passar i ditt hus.

Vilket material?

Något som många uppskattar är om braskaminen har förmågan att värma upp bostaden även ett bra tag efter att elden har slocknat. För att den ska kunna göra det behöver den vara utrustad med ett material som klarar av att lagra värme under längre tid. Av denna anledning är det många som väljer en braskamin med täljsten eftersom den har en mycket god värmeförmåga.

Vad kostar det?

Något som förstås har stor betydelse för många köpare är priset för braskamin. Här gäller det emellertid att inte bara välja den allra billigaste modellen. Risken med att köpa en alltför billig braskamin är att du inte blir nöjd på lång sikt. Kanske klarar den inte av att lagra värme eller så måste du köpa till flera delar för att den ska bli komplett? Undersök därför noggrant vad som ingår i köpet och läs vad andra användare tycker om modellerna du funderar på. Om du funderar på att sälja inom bara några år kan det vara värt att köpa en dyrare modell än du hade tänkt. Detta eftersom den kan göra att försäljningspriset stiger ordentligt och att du då till och med kan tjäna på din investering i en braskamin.

Med andra ord är det mycket att tänka på vid köpet av braskamin. För att underlätta ditt beslut har vi i denna guide samlat några av de bästa braskaminerna. Här kan du jämföra funktion och design hos olika braskaminer för att hitta rätt modell.

Brandskydd och bygganmälan

Det finns också praktiska aspekter i form av brandskydd som är mycket viktiga att ta hänsyn till. Till exempel måste kaminen och rökkanalen ha ett visst avstånd till material som är brännbart. Det är även viktigt att installera kaminen på ett sätt som gör att sotaren kommer åt att sota skorstenen. Det brukar också krävas en bygganmälan till kommunen vid installationen. Innan kaminen är godkänd är det inte tillåtet att elda i den.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Ja, en braskamin har många fördelar. Den kan minska uppvärmningskostnaden och ger även en mysig stämning i hemmet. Många gånger höjer den dessutom värdet på huset.
 • Om du vill kunna använda kaminen för uppvärmning är det bäst med en modell som lagrar värme. Ska du däremot bara ha den för att det är mysigt att kunna tända en brasa ibland behöver du endast tänka på att storlek och design passar.
 • Dagens moderna braskaminer brukar passa i de flesta normalstora vardagsrum men självklart är det viktigt att mäta noga innan installationen. Om du ska använda braskaminen för uppvärmning behöver den vara tillräckligt stor för att ge önskad värmeeffekt.