Elda hemma med bästa kakelugnen


Kakelugnen är en effektiv värmekälla samtidigt som den skapar en klassiskt elegant inredningsstil i hemmet. Traditionellt sett har den använts för uppvärmning men idag är det många som väljer den för dess vackra utseende. Läs mer om de bästa kakelugnarna i denna guide.

Kakelugn

Vackert yttre och inre

Många förknippar nog i första hand kakelugnen med dyra lägenheter i innerstaden eller stora herrgårdar på landsbygden. Men faktum är att kakelugnen idag även installeras i många nyproducerade bostäder.

Förutom den uppenbara fördelen med att kakelugnen lyfter inredningen i ett rum har den också en praktisk fördel. Eftersom den lagrar värme mycket effektivt kan den bidra till att värma upp bostaden. På så sätt går det att sänka uppvärmningskostnaderna. Något som är extra viktigt när elpriset stiger under kalla vintrar.

Idag går det att hitta en ny kakelugn i olika färger och modeller. Inköpskostnaden för en ny kakelugn brukar vara ungefär 80 000 kr men priset skiljer sig naturligtvis åt mellan olika modeller. Även om priset är högt kan investeringen löna sig på sikt. Dels genom att det höjer värdet på bostaden och dels genom den lägre uppvärmningskostnaden.

Så här fixar du den bästa kakelugnen

Innan du köper en kakelugn finns det några saker som är viktiga att komma ihåg. Först och främst behöver du försäkra dig om att det ens är möjligt att installera den i din bostad. En kakelugn måste kunna anslutas till en skorsten som leder bort röken effektivt. Börja därför med att höra med din kommun om vilka tillstånd som krävs för att få installera den.

Nästa steg är att bestämma var kakelugnen ska stå. Eftersom den är tung behöver bjälklaget vara tillräckligt stabilt och det måste även finnas tillräckligt med utrymme. Regler för brandsäkerhet kräver att det är ett visst avstånd från en kamin till brandfarligt material. Om du är osäker rekommenderar vi att du kontaktar en specialist på installation av kakelugnar.

För att hitta den bästa kakelugnen för dina behov gäller det att undersöka utbudet ordentligt. Många nyproducerade modeller är i neutrala färger såsom vitt eller svart. Men det går också att hitta andra färger eller modeller med mönster om du lägger ner extra tid på att undersöka marknaden. Tänk på att en alltför annorlunda färg kan avskräcka framtida köpare. Funderar du på att sälja bostaden inom några år bör du därför välja en så neutral design som möjligt.

En kakelugn kan vara antingen rund eller ha en rektangulär form. Vad du ska välja är främst en smaksak. Den runda formen passar bra om placeringen är i ett hörn eller på ett ställe där det inte finns en lång vägg bakom.

Checklista när du ska installera kakelugn

  • Undersök vilka krav som din kommun ställer på kakelugnar.
  • Se till att ha ett godkännande innan du påbörjar installationen.
  • Kontrollera att platsen där den ska stå är tillräckligt stabil.
  • Kontrollera även att avståndet till brandfarligt material är tillräckligt.
  • Välj en pålitlig och erfaren leverantör som kan hjälpa till med installationen.
  • Be om en offert för att få koll på slutgiltig pris.

Elda smart i kakelugnen

För att kakelugnen ska ge bäst effekt gäller det att elda på rätt sätt. Innan du ska tända en brasa behöver du se till att spjället är öppet så att röken leds ut. Börja med att lägga in tunna träbitar eller bark i botten. På tändmaterialet lägger du sedan in några ordentligt kluvna vedträn. För att elden ska bli bra måste veden vara ordentligt torr.

När elden har kommit igång ordentligt kan luckorna läggas igen något men ytterluckorna bör inte stängas helt så länge elden brinner. När veden övergått till glöd är det dags att stänga spjället till hälften. Så fort det börjar lukta rök ska dock spjället öppnas helt igen. Stäng spjället helt och hållet när glöden brunnit ut. Nu kan du njuta ev värmen från kakelugnen i flera timmar framåt.

Kom ihåg att regelbundet rensa ut aska. Detta ska dock enbart göras när askan är helt fri från glödande kol. Askan kan användas som gödning vid buskar eller på gräsmattan. Det går också bra att lämna in den på en återvinningsstation.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Den är en effektiv värmekälla som kan hjälpa till med att sänka uppvärmningskostnaden. Dessutom ger den en exklusiv känsla i hemmet samtidigt som den skapar mysig stämning.
  • En nyproducerad modell brukar kosta cirka 70-80 000 kr. Hur högt priset inklusive installation blir varierar beroende på husets förutsättningar. Be därför om att få en offert innan du beställer kakelugn.
  • Installationen bör skötas av en person med erfarenhet av att installera kakelugnar. Undvik att göra detta själv om du inte har rätt kompetens. Eftersom det rör sig om eld är det mycket viktigt att den installeras på ett brandsäkert sätt.