Guide till bästa kaminen utan skorsten


Har du länge sneglat avundsjukt på de som har en bostad med skorsten och därför kan njuta av en sprakande och stämningsfull brasa? Det behöver du inte göra längre. Du kan istället välja att installera en kamin utan skorsten. Vi berättar mer och hjälper dig att hitta den bästa modellen här.

Kamin utan skorsten

Fördelar med en kamin utan skorsten

  • Kräver minimalt med underhållsarbete
  • Du behöver inte betala för sotare
  • Ryker inte in eller osar
  • Är lätt att få igång
  • Gör att du kan njuta av en brasa trots att du inte har skorsten.
  • Finns i många olika modeller.
  • Enkla att flytta runt efter behov

Olika typer av kaminer utan skorsten

Vill du skaffa en kamin utan skorsten? Då är det bra att veta att det finns en rad varianter att välja bland. Vi presenterar dem här:

Etanolkamin

En etanolkamin får sin låga genom att du tänder på bränslet bioetanol. Eftersom bioetanolen brinner på riktigt avger den här typen av kamin en viss värme. Det är dock inte något som man använder som enda värmekälla i ett rum. Kaminerna finns med både manuell och automatisk tändning. Väljer du en med automatiskt tändning kan du kontrollera kaminen med hjälp av en fjärrkontroll. Vill du ha en brasa utan ansträngning som ändå brinner med en äkta låga? Då är en etanolkamin ett riktigt bra val.

Hybridkamin

En hybridkamin brinner med hjälp av vattenånga och ljus. Egentligen har inte den här kaminen någon äkta låga men LED-ljus i kombination med vattenånga ger en oerhört verklighetstrogen eld. Den här typen av kamin avger ingen värme, men många modeller kommer med ett integrerat värmeelement som gör att man ändå kan uppleva värme från brasan. Hybrid- eller ångkaminen som den också kallas, är en av de nyaste innovationerna inom skorstenslösa kaminer.

Elektrisk kamin

Inte heller den elektriska kaminen brinner med äkta lågor men kan ändå ge dig en verklighetstrogen brasa. Den här typen av kamin behöver inte någon avancerad installation alls. Allt du behöver göra är att plugga in den i eluttaget, sedan är din brasa igång. Eftersom kaminen inte brinner med äkta låga avger den heller ingen värme. Precis som hybridkaminen finns det emellertid många varianter som har ett värmeelement som kan ge illusionen av brasvärme. Den elektriska kaminen har blivit mycket populär på senare år och finns därför i en mängd olika prisklasser och utföranden.

Så väljer du rätt skorstenslös kamin

Vilken variant av de nämnda är då bäst och vilken ska du välja? Det beror helt på dina egna preferenser. Här listar vi några punkter som kan vara bra att ta hänsyn till när du väljer kamin.

Äkta låga?

Känns det viktigt för dig att kaminen avger en äkta låga? Då är en etanolkamin ett bra val. Den här modellen finns i mängder av varianter, allt från sådana med traditionellt utseende till mer minimalistiska modeller. De finns dessutom både som hängda varianter och sådana som kan stå på golvet. En etanolkamin kräver dock ett visst underhåll. Den bör rengöras med jämna mellanrum och du måste också fylla på med ny bioetanol ibland.

Värme

Vill du kunna mysa framför brasan och känna hur värmen strålar mot dig? Det kan du faktiskt göra med alla de kaminer som vi har nämnt i vår guide. Väljer du en etanolkamin får du naturlig värme från de äkta lågorna. Väljer du istället en hybridkamin eller en el-kamin måste du dock se till att välja en variant som har ett integrerat värmeelement för att du ska kunna njuta av värmen. Du får då illusionen av en äkta brasa.

Design

En punkt som är viktig att inte glömma bort är kaminens design. Du kan idag hitta kaminer av alla möjliga typer. Det finns till exempel allt från kaminer som kan ställas på golvet till hängas upp på väggen. Har du väldigt lite utrymme kan en bordskamin passa dig bra.

Vill du istället ha den där mysiga stugkänslan? Då är det smart att titta efter en kamin som har ett lite mer traditionellt utseende. Idag finns varianter som ser ut att vara gjorda i äkta gjutjärn men som i själva verket är tillverkade av ett mycket lättare material. Det är en stor fördel då du enkelt kan flytta runt din kamin som du vill.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det är omöjligt att säga vad en skorstenslös kamin kostar. Detta eftersom de finns i så enormt många olika prisklasser. Idag kan du hitta en kamin av den här modellen i prisklasser från några hundralappar och upp till flera tusen kronor.
  • Även om etanolkaminer och kaminer med värmeelement avger en viss värme fungerar de inte att använda som enda värmekälla i ett rum.
  • De flesta skorstenslösa kaminer kräver mycket lite underhåll. En etanolkamin behöver du dock rengöra och fylla på med etanol ibland.