Dörrhandtag till innerdörr – de bästa dörrhandtagen


Ett snyggt dörrhandtag kan bidra med extra karaktär till dörren och skänka liv åt rummets inredning i övrigt. Att välja nytt dörrhandtag kan även vara ett bra alternativ om du inte vill byta ut hela dörren. Här presenteras olika typer av dörrhandtag för att ge dig tips på de bästa.

Dörrhandtag till innerdörr

Ett snyggt och praktiskt dörrhandtag är nyckeln till en smidig öppning och stängning av dörren. Handtaget förser även dörren med mer prägel. Olika typer av dörrhandtag kan se ut på många olika sätt. De kan vara runda i form av dörrknoppar, läderlindade, av mässing, komma med låsanordning eller vara ett bastuhandtag. Helt klart är det sant att de tillverkare som gör dörrhandtag måste ge fokus på en perfekt balans mellan säkerhet, design, funktionalitet och kvalitet.

Dörrhandtag för inomhusbruk eller utomhusbruk

Beroende på om du ska ha dörrhandtag för inomhusbruk eller utomhusbruk finns det saker du måste ha i åtanke. De dörrhandtag som ska användas på inomhusdörrar kan vara mindre känsliga för väder, väta och vind medan de som sitter på en ytterdörr måste ha tåliga egenskaper. Dörrhandtag som används flitigt på entrédörrar i fastigheter vidrörs ständigt och behöver vara extra slitstarka och av tåligt material. Det kan även vara bra om dörrhandtaget kommer i material som är lätta att rengöra. Sådant är viktigt, eftersom dörrhandtag kan vara riktiga smittspridare annars.

Tänk på att du sannolikt kommer att få betala mer för ett dörrhandtag som ska sitta på ytterdörren än de som finns för innerdörrar. Detsamma gäller dörrhandtag till terasser och altaner samt balkonger. Det som du dock kan lägga ner lite mindre vikt på när du köper dörrhandtag för ytterdörr är greppvänligheten. Visst ska det kännas bra att öppna och stänga dörren, men en innerdörr i huset öppnas ju oftare än ytterdörren – i alla fall i ett hus eller en villa.

Dörrhandtag till innerdörr

När du ska välja dörrhandtag till innerdörr kan du satsa mycket på designaspekten. Dock ska även greppvänligheten vara stor eftersom dörren förmodligen kommer öppnas tämligen ofta. Hur ser din dörr ut i övrigt? Är den lantlig, klassisk, modern eller unik i sitt slag? Välj ett dörrhandtag till innerdörr som passar ihop med dörrbladet.

Blanda helst inte olika typer av dörrhandtag till dörrarna hemma. Satsa åtminstone på samma på en våning och kanske ett annat på en annan våning. Byter du mellan stolar kommer det bara se rörigt ut.

Dörrhandtag till innerdörrar finns i flera material.

 • De äldre porslinsknopparna, gärna med motiv eller blomstermålningar
 • Handtag av krom eller mässing i olika utföranden som polerat, borstat med mera
 • Materialen nickel och zamak
 • Trähandtag i ek, ask och teak

Det finns även många dörrhandtag gjorda av en kombo av material, något som skänker karaktär åt dörren. De äldre dörrhandtagen är ofta gjorda av mässing med detaljer och små krumelurer.

Att ha ett dörrhandtag som gnisslar, glappar eller är svårt att hantera är flera irritationsmoment du helst vill avstå från. Saker som bör ha bra kvalitet och som ingår i dörrhandtagskitet är till exempel:

 • Vredpinne
 • Fjädrar
 • Låshus och nyckelskylt
 • Rosett

När du tittar på det bästa dörrhandtaget är det viktigt att det ligger rätt i handen. Om det känns obekvämt vid första rörelse, välj ett annat. Greppet ska vara bra, materialet kännas skönt mot handflatan och designen ska vara meningsfull.

Krav på inbrottsskydd

För ytterdörrar är det inte bara dörren som vi ställer krav på gällande inbrottsskydd utan så även dörrhandtaget. Här är det främst låsfunktionen och nyckelhuset som påverkas. Var noga med att köpa ett dörrhandtag som går under svensk standard. Att tänka på är dock att de lås som tillverkades före 1989 inte följer samma standard som idag. Det kan vara värt att ha i åtanke om du ska sätta ett nytt dörrhandtag med lås på en äldre dörr.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Mässing i olika utföranden hör till den vanligaste varianten, men du kan även hitta dörrhandtag i krom, aluminium, trä och porslin.
 • För innerdörrar brukar det vara standard med 10 - 12 cm i grepp medan ytterdörrar kan ha andra mått, faktiskt ofta lite mindre. Det är dörrtjockleken som avgör för det mesta. Numera görs moderna dörrhandtag för att anpassas till flera mått och dimensioner för dörrar. Så var det inte förr.
 • Ja visst kan du det. Dock måste du ha rätt fastsättning som passar till gamla originaldörrar. I gamla dörrar monterades handtagen ofta med träskruv och idag med en genomgående skruv. Dock finns det sätt att fixa det som exempelvis med träplugg för att fylla ut et cetera.