Bästa ytterdörren 2023 – Olika typer av ytterdörrar


En ytterdörr ska vara lika säker som den ska vara estetiskt tilltalande och smälta in i husets fasad på ett enhetligt sätt. Läs vår köpguide som tar dig med på en resa genom dörrens värld.

Ytterdörr

Just ytterdörren ska vara välkomnande för gäster men den ska samtidigt visa obehöriga att den inte är lätt att ta sig igenom om du inte har nyckel eller kod. Det finns även ytterligare faktorer som påverkar valet av ytterdörr. Var noga med när du köper ytterdörr, detta är en långsiktig investering som ska hålla måttet i många år!

 • Isoleringskrav
 • Slitstark mot olika väderförhållanden
 • Rätt kulör för utomhusbruk
 • Ge ett visst brandskydd

Beroende på om det gäller en entrédörr som ska vara i ett trapphus eller en dörr som vetter mot entrén i en villa eller i ett hus, måste dörren vara mer eller mindre slitstark. Vädret utgör slitage på dörrar och i ett trapphus med en dörr för en lägenhet behöver du inte tänka på det på samma sätt.

Material i ytterdörrar

Ytterdörrar kan komma i flera material men de vanligaste är av starkt trä, gärna från ek, bok eller ask. Kolla gärna att kärnan på dörren är gjord av träfiber vilket också ger ett massivare intryck och mer slitstyrka. Det här materialet dämpar även buller utifrån, något som är särskilt viktigt i ett hus nära gatan eller en ytterdörr i ett trapphus där det förekommer en del spring.

Även en dörr av stål kan vara värt att ha i beaktning, de ger ofta ett bättre brandskydd. Dock kan en ståldörr kännas lite ogästvänlig i ett hus och används kanske mer i källarförråd och fastigheter. Olika typer av ytterdörrar kan även ha en kombo av flera material eller detaljer såsom stål eller glas. Ytterdörrar med speglar eller glas kan vara riktigt snyggt beroende på hur resten av huset ser ut. Dörrar med speglar eller glas kan komma med eller utan spröjs, med spröjs ger ofta ett mer hemtrevligt intryck. Här är det ditt tycke och smak som avgör vilken den bästa ytterdörren för dig är.

Vilken färg vill du ha på din ytterdörr? Här är det din smak som talar, men tänk på att en dörr i söderläge bleknar om den är mörkare. Om du trots allt vill ha en mörkare dörr kan du placera ett skärmtak över den.

Ta hand om din ytterdörr

Beroende på vilket material dörren är av, måste du vänja dig vid en viss typ av underhåll. Träfanér ska oljas regelbundet och målade dörrar ska tvättas och rengöras. En ståldörr behöver minimalt med underhåll.

Kanske har du hört talas om CE-märkningen? Den gäller även i ytterdörrar. Dock är andra märkningar ännu viktigare eller lika viktiga som CE-märkningen.

 • P-märkning – Visar att dörren uppfyller de basala egenskapskraven för svenska byggregler.
 • SFDK – Förkortning av Svensk Fönster & Dörrkontroll. Viktig märkning som visar på kvalitet och säkerhet!
 • El-grad – Visar hur mycket brandskydd dörren kan ge. En el-grad på 40 visar att dörren hindrar branden från att sprida sig i 40 minuter.
 • U-värde och isoleringsgrad – Du vill gärna ha en energieffektiv ytterdörr som håller värmen bättre. Generellt ger dörrar med glas sämre isolering men det finns anpassade glasalternativ att välja bland.

Låsanordningar och säkerhetsaspekter är oerhört viktiga i dagens samhälle där inbrott blir mer vanligt. I ett trapphus kan en robust säkerhetsdörr med exempelvis lås ASSA 2002 vara ett bra val. Säkerhetsdörrar hindrar inte bara inbrott utan dämpar också ljud från trapphuset.

Välj bästa ytterdörren

När det kommer till ytterdörrar ska du inte stirra dig blind på ett lågt pris. Ju bättre kvalitet ytterdörren är i desto bättre så satsa på hållbarhet och inte ett lågt pris. En billigare dörr kan du ha i ett fritidshus eller för ett förråd men som entrédörr till en villa är det kvalitet som ska komma först!


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Kolla på märkningen SFDK. Denna märkning är frivillig men förekommer den kan du vara säker på att ha att göra med en bra och trygg ytterdörr.
 • Den frågan är svår att svara på men om du märker att den brister i kvalitet, att den släpper in ljud, ljus och vatten – ja då är det dags att byta. Det kan även vara dags att byta om du vill förändra utseendet på husets yttre rent designmässigt.
 • En el-grad med El30 visar på att dörren står emot brand i 30 minuter och detta är ofta den klassning som tyder på att den är säker mot brand.