Tänk på det här vid byte av ytterdörr


Funderar du på att byta ut ytterdörren till ditt hus eller lägenhet? På marknaden finns många olika leverantörer och modeller, av varierande kvalitet och i olika prisklasser. I denna guide kan du läsa mer om hur det går till att byta ytterdörr.

Byta ytterdörr

Välj rätt ytterdörr

När det är dags att byta dörr gäller det att lägga ner en hel del tid på att hitta en dörr som uppfyller alla dina krav. Ytterdörren är en viktig del av husets utseende och den har också en viktig funktion i att hålla ute inbrottstjuvar. Dessutom ska dörren vara brandsäker och stänga ute störande ljud. Bor du i tätort eller i närheten av en trafikerad gata bör du kontrollera hur många decibel som dörren hindrar. En riktigt ljudtät dörr gör stor skillnad om du bor i ett bullerstört läge.

Även designen har betydelse för hur du kommer att trivas med din nya dörr. Det finns till exempel moderna dörrar som ser gammeldags ut med mycket snickarglädje. Denna design passar om du har ett vackert trähus i exempelvis gult eller rött. Har du en mer modernistisk fasad passar en stilren dörr med mörk nyans och raka linjer bättre.

Det finns också dörrar med sidoljus för den som vill få en ljusare hall med hjälp av de extra fönstren vid sidan av dörren. Välj mellan dörrar som har fönster på båda sidorna och ovanför eller endast något av dessa.

När du väljer dörr lönar det sig att välja en av hög kvalitet även om den har en högre prislapp. En ytterdörr ska ju klara av att stå emot väder och vind under många år. Det är också viktigt att välja en dörr med bra tätning så att du inte riskerar att få kalldrag vid dörröppningen. Dörren bör också vara stabil och stå emot slitage bra.

Saker att tänka på vid val av dörr

  • Säkerhetsklass.
  • Förmåga att stänga ute störande ljud.
  • Design - lantlig eller avskalad modernistisk.
  • Sidoljus.
  • Funktion i form av tätning och slitstyrka.

Vad kostar det?

Det går att få en snygg ytterdörr av god kvalitet för cirka 5 000 kronor men om du är ute efter en speciell design eller extra hög säkerhetsklass blir priset högre. Om du även har tänkt anlita en hantverkare för installationen av ytterdörren går prislappen upp med ytterligare några tusen kronor beroende på hur lång tid det tar. Tänk dock på att du har rätt till rotavdrag för delar av arbetskostnaden eftersom det gäller arbete på en privat bostad.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Så byter du dörr

Att byta ytterdörr är inte speciellt komplicerat om du är någorlunda händig och har grundläggande kunskaper i att skruva och mäta. Det underlättar mycket att vara två personer vid dörrbytet. Det är nämligen svårare att lyfta och passa in dörren om man ska göra det på egen hand. Vid byte av dörr är det först och främst viktigt att läsa instruktionerna som följer med dörren.

Bytet av dörren består av följande moment:

  • Leta reda på den dörr du är ute efter, gärna genom att söka efter en bra dörrmodell i en utförlig guide på nätet. För att den nya dörren ska passa måste den vara av rätt mått. Med andra ord gäller det att mäta noggrant så att dörren får plats.
  • Ta bort den befintliga dörren. Det brukar vara relativt enkelt att skruva ner dörren från gångjärnen och ta bort dörrkarmen
  • Nästa steg handlar om att placera den nya karmen på rätt plats och skruva fast den.
  • Det sista momentet är att hänga upp dörren i dörrkarmen.

Behövs det bygglov för att byta ytterdörr?

För fastigheter inom detaljplanelagt område finns vissa regler gällande fasadändringar. Att byta ytterdörr kräver dock inte bygglov så länge den inte avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende. Om du bor utanför detaljplanelagt område krävs det inte något bygglov för fasadändringar i normala fall. Läs mer på Boverkets hemsida om vilka regler som gäller.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta ytterdörr.

Byta ytterdörr

"Vi ska byta vår ytterdörr till villan. Hur mäter man? Måtten man ser i annonser , är det bara dörrbladet eller är det inkl karm?
Är det något annat som man måste tänka på vid dörrbyte?
Om man måste anlita någon som gör jobbet , vad är rimlig tidsåtgång då?" //Ubbe

"Alltid när man pratar om dörrar så är det karmytter måtten som anges alltså storleken på öppningen där dörren skall monteras. I annonser anges konstigt nog måtten i decimeter till exempel 9x21 alltså 900 mm bred och 2100 mm hög.
Jobbet med att sätta dit en ny dörrkarm tar kanske runt timmen men det tillkommer ju en del annat som drevning och målning." //Byggaren

"Om du funderar på att anlita hjälp för att byta dörren, tänk då på att du kan utnyttja ROT-avdraget:
"Arbetskostnad för byte av dörrar i småhus ger rätt till skattereduktion."
Lycka till!" //Holger

"Vi står inför valet att välja färg på ytterdörrar. Vi har ett trähus på 2 plan med vitfärgad fasad, beiga foder och knutar och svart tak. Finns det någon som har tips på vilken färg som gör sig bäst till färgkombinationen på vårat hus?" //Tallen

"Jag fullkomligt älskar röda ytterdörrar, det är ett självklart val för mig :-)" //Sofie

"Jag hade satsat på en mörkt grå dörr. Det tror jag passar jättebra till erat hus." //Sonja

"Nu har vi beställt ytterdörren och det blev rött. Tack för er input!" //Tallen


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det behöver inte vara särskilt svårt att installera en ny dörr. Det allra bästa är dock att vara två personer eftersom jobbet innebär lyft och måttanpassning som är svår att göra samtidigt på egen hand. Tänk på att en viktig del av arbetet är att mäta noggrant och beställa rätt storlek.
  • Nej, i normalfallet köper du alltid en dörr och karm samtidigt. Det är näst intill omöjligt att få en helt ny dörr att passa i den gamla, befintliga karmen. I priset för dörr brukar karmen för det mesta ingå.
  • Det finns både billiga och dyra ytterdörrar, prisskillnaden beror bland annat på design, material och om det är en säkerhetsdörr. Någonstans mellan 4 000 och 15 000 kr är en vanlig kostnad för en ytterdörr.