Det bästa elektroniska kodlåset till din ytterdörr


Är du trött på att ständigt leta efter dina nycklar? Eller har du råkat låsa in dina nycklar lite för många gånger? Då kan det vara dags för dig att skaffa ett kodlås till din ytterdörr. Här har vi samlat marknadens bästa modeller och delar med oss av tips på vad du ska tänka på när du köper kodlås.

Kodlås till ytterdörr

Elektroniska lås skiljer sig från mekaniska lås genom att du inte behöver någon nyckel för att låsa upp dörren. Elektroniska lås öppnas istället med hjälp av en sifferkod eller nyckelbricka, och en del elektroniska lås kan till och med styras med hjälp av din smartphone via internet eller bluetooth.

Med ett elektroniskt lås eliminerar du risken för att nyckeln till ditt hem hamnar i fel händer eller att du behöver göra ett dyrt låsbyte om du tappar bort nycklarna. Ett elektroniskt lås är också en bra lösning om du till exempel har gäster eller vill ge någon tillfälligt tillträde till ditt hem. Du behöver då inte låna ut nyckeln, utan kan skapa en temporär kod för att släppa in till exempel hantverkaren, städaren eller budet.

Säkerhetsfunktioner och användarvänlighet

Olika kodlås erbjuder olika funktionalitet. Fundera på vilka låsningsalternativ just du är intresserad av. Några olika alternativ för låsfunktionaliteten är:

  • Kod. Olika lås kan lagra olika många koder, och för en del lås kan du skapa tillfälliga koder. Till skillnad från en nyckel kan en bricka spärras om du upptäcker att den kommit bort.
  • Nyckelbricka. Olika antal brickor kan anslutas till varje lås, och du kan också ansluta brickan till flera olika dörrar.
  • Mobilapp. Med hjälp av en app kan du låsa och låsa upp på distans. Du kan också hålla koll på när dina familjemedlemmar har kommit hem.

Säkerhetsfunktionerna är kanske de viktigaste att tänka på när du väljer kodlås. Läs noga specifikationerna för de lås du är intresserad av, så att de verkligen erbjuder den typ av funktionalitet du är ute efter Du kanske främst är intresserad av att dörren låser sig automatiskt när du stänger den, så att du slipper gå och tänka på om du verkligen låste dörren när du gick hemifrån? Vill du kunna koppla kodlåset till ditt hemlarm? En del kodlås har ett inbyggt larm som larmar vid inbrottsförsök. En del elektroniska kodlås är också utrustade med en bortasäkringsfunktion, som innebär att det inte går att öppna dörren inifrån utan en elektronisk nyckel om dörren låsts utifrån.

Kom ihåg att oavsett hur många fantastiska funktioner ett lås må ha så måste det också vara användarvänligt för att du ska kunna få nytta av all den snillrika innovationen. Att använda låset ska vara intuitivt och du ska inte behöva läsa långa krångliga instruktioner för att kunna använda låset på det sätt du vill.

Köp ett lås som passar för just din dörr

Det är helt väsentligt att låset kan installeras på just din ytterdörr. Kontrollera noga vilka förutsättningar som krävs för att kunna installera olika modeller av kodlås.

Med en del elektroniska lås behöver du bara byta ut låsvredet, medan andra lås kräver ett totalt byte av hela låsmekanismen. Ett problem som kan uppstå med de lås där du bara byter ut vredet är att det nya vredet inte är tillräckligt starkt för att driva låskolven in i låsblecket, vilket gör att det elektroniska låset kan tro att låsningen har lyckats även om så inte är fallet. Om du vill känna dig helt säker är det därför en bra idé att köpa ett lås där du byter ut hela låsmekanismen.

En annan sak som är bra att tänka på är om ditt elektroniska kodlås klarar väderförhållandena där du bor. En del elektroniska lås fungerar till exempel bara i vissa temperaturer och är därför olämpliga att installera på ytterdörren. Låset ska tåla både fukt och sol, men det ska också klara kyla, värme, snö, smuts och sand.

Utseendet är kanske inte det första du tänker på när du byter lås, men ett lås vars design harmoniserar med det övriga uttrycket på ditt hus och din ytterdörr kommer att smälta in och bli en mycket mer naturlig del av dörren.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag. Låt dessutom en auktoriserad låssmed eller certifierad firma sköta installationen för att vara säker på att det går rätt till.
  • En nackdel med elektroniska lås är att de är batteridrivna, och därför måste du komma ihåg att byta batterierna i tid. I nödfall går det dock att tillfälligt koppla in ett batteri utifrån. En nackdel med internetstyrda lås är att de påverkas om bredbandet går ned av någon anledning.
  • Ett kodlås är varken mer eller mindre säkert än ett vanligt mekaniskt lås när det gäller inbrott. Inbrottstjuvar dyrkar sällan lås, utan bryter sig oftast in med hjälp av till exempel en kofot.