Bästa hemlarmet för villa och lägenhet


Enligt brottsförebyggande rådet sker i genomsnitt 20 500 bostadsinbrott varje år i Sverige. Med ett hemlarm kan du öka säkerheten i hemmet och Hus.se har utsett årets bästa.

4480 kr rabatt
Sveriges mest installerade hemlarm
Alltid bemannad larmcentral

Vilket hemlarm är bäst?

Dina förutsättningar och önskemål avgör vilken larmlösning som passar just dig, hur ser exempelvis din boendesituation ut, vad har du för budget och ska larmet vara uppkopplat mot en larmcentral eller inte? Redaktionen på Hus.se utnämner Verisure till det bästa hemlarmet 2020 då de varit testvinnare flera år i rad hos bland annat Test.se.

Hemlarm och hemförsäkring

Innan införskaffning av ett hemlarm bör du kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad som krävs i ett bostadsskydd för att hemförsäkringen ska gälla vid inbrott. Larmsystemet behöver ofta vara kompletterat med bra lås och övrigt skydd för bland annat väggar, dörrar och fönster. Kolla även upp om försäkringsbolaget eller larmbolaget täcker självrisken och om det fullständiga bostadsskyddet med hemlarm minskar hemförsäkringens kostnad.

Hemlarm utan eller med abonnemang?

Med ett hemlarm utan abonnemang vilar hela ansvaret på dig. Till att börja med anlitar du antingen en installatör eller installerar hemlarmet själv, sedan står du för service och även agerande vid larm då det saknas anknytning till en larmcentral. Du äger enheterna istället för att hyra dem som man får göra hos vissa leverantörer med abonnemang. Detta alternativ har också en lägre månadskostnad och är billigare i längden.

Köp hemlarm utan abonnemang

Hemlarm med abonnemang innebär att det är kopplat till en larmcentral, vilket garanterar professionell och snabb hjälp vid aktiverat larm. I jämförelse med ett utan abonnemang är detta dyrare men det finns alltid en bevakande och agerande instans. Här ingår ofta installation, service samt utbyte av delar och möjligheten till skräddarsydda larmsystem.

Köp hemlarm med abonnemang

Äg ditt larm
Beställ idag – installation imorgon
Ha full kontrol över hemlarmet

Vad kostar ett hemlarm?

Ta reda på vad ett larmsystem kostar för just ditt hem genom att hämta prisförslag från flera leverantörer, jämför de olika alternativen kring totalkostnad och vad du får för pengarna på längre sikt. Priset beror på om du hyr, betalar av utrustningen eller köper den direkt och vilka komponenter som används samt antalet.

Om du väljer utan abonnemang

Färdiga paket för hemlarm utan abonnemang finns i många prisklasser, oftast ligger de på 1500-7000 kronor men du kan också hitta både billigare och dyrare varianter. Har du behov av att anlita en installatör går det på ungefär 2000 kronor. 

Om du väljer med abonnemang

Vid hemlarm med abonnemang kan en startavgift på alltifrån några hundralappar till några tusenlappar tillkomma och då ingår många gånger installation. Månadskostnaden har ett mer begränsat omfång på 100-500 kronor och under en femårsperiod kostar detta alternativ generellt 10 000-30 000 kronor.

Hemlarm med kamera

För att tillämpa kameror och göra larmsystemet till ett övervakningssystem behöver man fundera på vilken typ av kameraövervakning som ska användas och se till att den följer lagen. Ska övervakningen ske hela tiden, när du själv önskar eller när en detektor aktiveras? Enligt datainspektionen får du kamerabevaka din bostad och tomt men se till att upptagningsområdet inte går utanför tomtgränsen. Det är inte tillåtet att filma någon annans tomt eller en plats där allmänheten har tillträde, exempelvis en trottoar.

Så fungerar hemlarm

Ett hemlarm består av en centralenhet med flertalet olika detektorer och de mest väsentliga komponenterna för inbrottslarmet är rörelse- samt öppningsdetektorer. Det går också att komplettera dessa huvuddelar med ljudande sirener, glaskross- samt vibrationsdetektorer.

Rörelsedetektorer fungerar på olika sätt, en variant känner av den infraröda strålningen från kroppar medan en annan mäter hur högfrekvent ljud studsar i rummet. Det finns även de som är husdjursanpassade, där man kan justera detektorn till att inte reagera på deras kroppsvärme eller inom bestämda ytor.

Öppningsdetektorer består antingen av magnetkontakter eller lufttrycksdetektorer och utgör ett så kallat skalskydd för bostaden. De upptäcker direkt när en dörr eller ett fönster öppnas och är det optimala skyddet under tiden som någon är hemma, exempelvis under natten eller om man har husdjur.

Läs mer om testvinnaren Verisure hos Test.se.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL