Kodlås till altandörr - pris och fördelar


Altandörren är något av tjuvens favorit och den behöver ett säkert lås. Samtidigt är det jobbigt att låsa sig ute och hålla reda på alla nycklar. Med ett kodlås, även kallat smarta lås, som monteras på insidan av din altandörr får du både en hög säkerhet och slipper alla nycklar.

Kodlås till altandörr

Kodlås kallas ibland "smarta lås" och hör framtiden till. Kortfattat handlar det om elektroniska lås som finns i olika varianter. Om kodlås installeras korrekt och används på rätt sätt kan säkerheten öka, eftersom ingen nyckel kan hamna i orätta händer.

Många fördelar med kodlås

  • Inte längre någon risk att bli utelåst på grund av glömda eller borttappade nycklar.
  • Det blir enklare att släppa in städfirman, hantverkare, barnvakten eller dylikt.
  • Barnen behöver inte ha med sig några nycklar.
  • Hyr du ut ditt boende kan du slippa riskfylld nyckelhantering.
  • Låsning kan ske automatiskt och man kan ofta kontrollera på distans att dörren är låst.

Vilka typer av kodlås finns det?

Vad som skiljer de olika varianterna är hur de öppnas och vad de innehåller för olika funktioner. I ett klassiskt kodlås har nyckeln bytts ut mot en sifferkod som du enkelt trycker in för att öppna låset. Andra varianter har en nyckelbricka, eller att både nyckelbricka och kod används kombinerat. Allra modernast är att använda sin smartphone och låsa upp via en app. 

Lås upp altandörren med app
Genom att installera ett kodlås med app kan du koppla ihop din smartphone med altandörren och öppna eller låsa dörren via appen.

I så fall används antingen Bluetooth eller Internet. Det bästa kodlåset till altandörr handlar mycket om din personliga preferens. Har du alltid med dig din smartphone kanske den typen av kodlås är en lämplig lösning. Ska en sifferkod knappas in är det vettigt att undvika en lätt kombination av typ 1234. Välj istället en oregelbunden följd av siffror och byt gärna kod med jämna mellanrum.

Vad kostar ett kodlås till altandörr?

Beroende på modell och vilka funktioner du önskar att ditt kodlås ska ha får du räkna med mellan 2 000 - 3 000 kronor. Räkna med ytterligare 1 000 kronor om du önskar få det installerat.

Montera på insidan av altandörren

Både elektronik och batterier brukar fungera sämre vid låga temperaturer utomhus. För just altandörrar är det i allmänhet inget problem. En del av dörren är trots allt inomhus och kodlåset kan monteras så att batteri och känslig elektronik inte behöver utsättas för någon extrem kyla. Däremot kan det vara något att tänka på om du överväger kodlås för ett ouppvärmt utrymme, till exempel ett uteförråd.

Att tänka på

Skulle ett strömavbrott inträffa i huset kan du fortfarande ta dig in genom altandörren, eftersom kodlås är batteridrivna. Dock kan du få problem om du använder internetstyrning. Därför kan det vara klokt att ha någon form av backup-lösning. En del kodlås till altandörrar erbjuder möjligheten att använda nyckel, men det hjälper givetvis bara om du har en nyckel på dig eller en reservnyckel någonstans i närheten. Bäst är att kunna använda Bluetooth eller manuellt skriva in en sifferkod, så att man undviker att bli beroende av ett fungerande internet.

Kodlås till altandörr utsida

Om du önskar ett kodlås på utsidan av din altandörr kan du inte använda ett vanligt kodlås för altandörr på grund av att de inte tål vatten och låga temperaturer. Då kan en bra idé vara att köpa en ytterdörr som altandörr och montera dit ett kodlås för ytterdörr som tål att vara utomhus. Välj då gärna en dörr med stora glaspartier för snyggast intryck.

Kodlås till altandörr monterad på utsida
Här är ett kodlås från Yale monterat på utsidan av altandörren

Vilket är det bästa kodlåset?

Likt många andra produkter finns en balansgång mellan pris och kvalitet. Vill du ha ett högklassigt kodlås med massor av funktioner får du vara beredd på att öppna plånboken. Är du däremot ute efter ett grundläggande kodlås, brukar du kunna komma undan relativt billigt. En del kodlås kan monteras på insidan av ett befintligt lås. Det kan vara ett bra sätt att undvika ett stort ingrepp på dörren. Andra gånger handlar det om ett fullständigt dörrbyte eller nybyggnation och då spelar det mindre roll. Vad du däremot aldrig bör tumma på är säkerheten. De stora tillverkarna har omsorgsfullt testade kodlås som brukar vara godkända av försäkringsbolagen. Villkoren i hemförsäkringen säger att bostaden ska vara låst och ersättning utgår om någon forcerar en låst altandörr.

Är ett kodlås verkligen säkert?

Vad man ska ha klart för sig är att inbrott sällan sker genom att dyrka upp själva låset. Ofta tar de sig in genom att en dörr eller ett fönster är olåst. Andra gånger använder de verktyg som en kofot för att bryta upp dörren och då är det snarare dörrens kvalitet som är viktigast för säkerheten. En del moderna kodlås är utrustade med inbrottslarm och kan larma automatiskt om någon försöker bryta sig in.

Ett annat argument för kodlås är att en fysisk nyckel kan hamna i orätta händer. Om ett kodlås öppnas med bricka kan även den tappas bort, men då kan åtminstone den specifika brickan spärras omgående. Använder man en kod bör den inte skrivas ned. Är du rädd för att koden ändå hamnar på villovägar är ett bra tips att ta det säkra före det osäkra och byta kod med jämna mellanrum.

Finns det några nackdelar med kodlås?

Likt annan elektronik kräver de ström för att fungera. De flesta kodlås drivs av batteri. När det börjar bli dags att byta batteri brukar du bli förvarnad i god tid. Skulle det inte gå att låsa upp på grund av att batteriet är slut, har de flesta produkter möjligheten att tillfälligt koppla in ett batteri utifrån. Fungerande internetuppkoppling är nödvändigt om du låser upp genom en app som fungerar via internet. Därför bör kodlåset ha en alternativ metod för att låsa upp, till exempel bricka eller att man anger en sifferkod.

Går det att installera ett kodlås på egen hand?

De flesta kodlås går att montera för dig som är duktig hemmafixare. Däremot är det allra säkrast att låta en auktoriserad låssmed sköta arbetet. Anledningen är att då kan du vara helt säker på att installationen sker korrekt. Det är viktigt för att försäkringen ska gälla om något händer. Installation av ett kodlås till altandörr kostar runt 1 000 - 1 500 kronor.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vad man ska ha klart för sig är att inbrott sällan sker genom att dyrka upp själva låset. Ofta tar de sig in genom att en dörr eller ett fönster är olåst. Andra gånger använder de verktyg som en kofot för att bryta upp dörren och då är det snarare dörrens kvalitet som är viktigast för säkerheten. En del moderna kodlås är utrustade med inbrottslarm och kan larma automatiskt om någon försöker bryta sig in.
  • Likt annan elektronik kräver de ström för att fungera. De flesta kodlås drivs av batteri. När det börjar bli dags att byta batteri brukar du bli förvarnad i god tid. Det är också nödvändigt med internetuppkoppling om låset styrs via en app i telefonen.
  • De flesta kodlås går att montera för dig som är duktig hemmafixare. Däremot är det allra säkrast att låta en auktoriserad låssmed sköta arbetet. Anledningen är att då kan du vara helt säker på att installationen sker korrekt. Det är viktigt för att försäkringen ska gälla om något händer.