Skapa en lyxig känsla med en infinity pool hemma!


Att ha en egen infinity pool är något som många drömmer om, projektet är stort och kräver en hel del planering. När du väl bestämt dig för att börja bygga, kan en bra köpguide som vägleder dig i rätt riktning vara av stor hjälp.

Infinity pool

Så fixar du den bästa infinity poolen till din trädgård

Det är kanske inte så svårt att förstå att pooldrömmen lockar många husägare. Få saker är lika härliga som att få hoppa ner i skönt och behagligt vatten tidigt på morgonen och ta sig ett morgondopp eller bjuda in till grillfester där vänner och familj kan bada. Har du dessutom en tomt som sluttar har du ett utmärkt markförhållande för en så kallad infinity pool.

Med en infinity pool kan du både bada och njuta av den vackra utsikten på en och samma gång. Den sluttande lutningen på marken skapar visionen av att vattnet från poolen rinner över kanten eller aldrig tar slut och flyter samman med horisonten. Observera att poolmodellen är ett av de dyraste alternativen på marknaden och att du kommer behöva platsbygga den.

Har du förutsättningarna som krävs för en infinity pool?

Det finns flera saker som du måste ta hänsyn till om du vill bygga en infinity pool. Du kommer bland annat att behöva se till att du har rätt förutsättningar för att lyckas med bygget. Det innebär att det första steget är att säkerställa att markens bärighet är tillräcklig. Om tomten har en mycket ordentlig sluttning kan du behöva göra något åt det innan du påbörjar poolprojektet. Handlar det t.ex. om berg kan du se till att spränga bort detta, medan matjord schaktas bort.

Så bygger du en infinity pool

Att bygga något på en sluttande tomt är alltid lite mer komplicerat än att bygga på plan mark. Detta gäller även när du ska bygga en pool. I de allra flesta fall använder man sig av terrassering och ett L-stöd innan man sätter igång med själva poolen. Vilken metod man använder sig av kan dock skilja väldigt mycket och beror bland annat på om det finns berg i sluttningen eller inte. Att bygga en infintiy pool är inte detsamma som att bygga en vanlig pool som är helt eller delvis nedgrävd, utan här behöver du andra typer av tillbehör och material.

  • Beroende på vilken lösning som du väljer kan du behöva av någon typ av yta som samlar upp och tar emot vattnet som rinner över kanten.
  • En infinity pool har inget bräddavlopp, utan här använder man sig istället av en kant. Det innebär att det är extra viktigt att reglera poolen så att cirkulationen inte stannar upp. Ett bra sätt att minska risken för detta är genom att installera en nivåvakt.
  • En tank behöver användas för att flödesregleringen ska fungera smärtfritt. Se till att du väljer en som kan hantera ganska stora volymer och som lämpar sig för just din pools storlek. Här behöver du även en pump som kan se till att vattnet förs vidare från tanken och tillbaka till poolen.

Kostnader för poolbygget

Det kan vara ganska svårt att ge någon form av uppskattning om hur mycket en infinity pool kommer att kosta dig. Priset kommer bland annat att påverkas beroende på vilket tillvägagångssätt som du använder dig av, vilken poolstomme du väljer och hur förutsättningarna på din tomt ser ur. Jämför man med andra pooltyper, som t.ex. glasfiberpoolen, har en infinity pool inga standardalternativ. Det innebär att poolen kommer behöva platsbyggas, vilket är ett projekt i sig. Prislappen kan mycket väl hamna runt 500.000 kronor.

När du bygger en infinity pool kommer du att kunna välja mellan ett flertal olika poolstommar. De olika alternativen är också avgörande för slutkostnaden för projektet. De har alla gemensamt är att de lämpar sig för just den här typen av pool då de byggs på platsen de ska stå på.

  • Poolstomme med poolblock och cellplast.
  • Platsbyggd poolstomme med hjälp av lecablock.
  • Platsbyggd stomme tillverkad av Thermomur.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En infinity pool är en typ av pool där vattnet ser ut att rinna över kanten.
  • Inte när det kommer till infinity pooler, åtminstone inte vad vi har sett. Här är det platsbygge som gäller. Det ger dig en flexibilitet som många pooler inte har, men det krävs också betydligt mer och är dyrare.
  • Tanken använder du för att få till en bra flödesreglering. Vi rekommenderar att du satsar på en tank som är mellan 2-3 kubikmeter för en pool på 8x4 meter. Är det så att du kommer bygga en ännu större pool ser du bara till att välja en större tank.