Hitta bästa poolen ovan mark


Längtar du efter att kunna svalka dig i en egen pool under sommarens varma dagar? Då är en egen pool ovan mark ett bra och prisvärt alternativ. I denna guide listar vi pooler ovan mark som är bäst i test.

Pool ovan mark

Njut av utomhusbad på hemmaplan

Det finns många fördelar med att bygga en pool ovan mark i den egna trädgården. Med en pool på hemmaplan är svalkan alltid nära till hands under heta sommardagar. Du slipper packa väskor med filtar, mat och handdukar och behöver inte lägga tid på transport till en badstrand.

Att bygga en pool ovan mark är dessutom ett mindre projekt än att gräva ner en pool i trädgården. Kostnaden är mycket lägre och genom att bygga in poolen i ett altandäck blir slutresultatet snarlikt den traditionella poolen.

En pool ovan mark kan placeras på många olika ställen eftersom den inte ska grävas ner. På så sätt har du möjlighet att ha den i nära anslutning till befintlig altan eller uteplats. Ytterligare en fördel med en pool ovan mark är att den finns i många olika modeller och storlekar.

Fördelar med pool ovan mark

  • Går fortare och är enklare att bygga än en nedgrävd pool.
  • Överkomligt pris för de flesta.
  • Går att få i flera storlekar och prisklasser.
  • Flexibel placering.

Så väljer du bäst pool ovan mark

När du ska välja pool finns det flera saker att tänka på som exempelvis pris, vad den ska användas till och var den ska placeras. Vid valet av pool gäller det också att fundera på vilket material poolen ska ha. Ofta består en pool av några olika material. Ramen kan exempelvis vara av trä medan själva poolen kan vara gjord av något annat. Några vanliga material är glasfiber, någon slags PVC eller trä.

Hållbarhet och funktion skiftar beroende på materialet och till exempel är det vissa material som isolerar bättre än andra. Har du frågor kring olika typer rekommenderar vi dig att läsa om vad användarna tycker i vår köpguide med poolerna som är bäst i test.

Innan du bestämmer dig bör du fundera på hur mycket poolen får kosta. Priset varierar mycket mellan en enkel uppblåsbar pool och en välisolerad stor pool som byggs in i ett trädäck. Utgå från vilket behov du och din familj har. Val av pool skiljer sig ofta åt beroende på om den ska användas av barn för lek eller för vuxna som vill kunna svalka sig.

Bygga och ta hand om pool - praktiska tips

Även om en pool ovan mark kräver mindre arbete än en nedgrävd pool finns det några praktiska detaljer att tänka på i samband med installation och löpande underhåll.

Installera en pool ovan mark

En pool ovan mark kräver inte mycket arbete med markberedning jämfört med att gräva ner en pool. En del grundarbete är dock viktig att göra innan det är dags att ställa ut poolen. Marken måste vara stabil och helt plan, vilket innebär att du behöver ta bort eventuell jord och ersätta med exempelvis grus.

Vid bygget av en pool ovan mark kan det också förekomma elinstallationer, till exempel för en pump eller eventuell belysning i poolen. Denna typ av arbeten ska alltid utföras av en behörig elektriker.

Rengöring av poolen

De flesta pooler ovan mark behöver varken målas eller oljas men däremot är det viktigt att hålla den ren och fräsch. Bland annat ska vattnet kontrolleras regelbundet för att undvika bakterietillväxt. Kolla med leverantören av poolen hur rengöring och underhåll ska gå till för just din pool. Till de flesta pooler går det att köpa till ett skyddande lock som skyddar vattnet från skräp. Genom att lägga på locket när poolen inte används håller du vattnet fräscht längre.

Skydda från olyckor

För att undvika olyckor är det viktigt att täcka poolen med ett poollock eller ha ett staket runt den. På så sätt förhindrar du eventuella olyckor med barn som råkar trilla ner i poolen.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En pool ovan mark är en pool som placeras ovanför markytan utan att grävas ner. Istället är det vanligt att bygga ett trädäck runt poolen eller att ha en stege upp till den.
  • Då denna typ av pool finns i många olika storlekar och kvaliteter går det att hitta både billiga och dyrare pooler. En pool ovan mark är dock mycket billigare än en nedgrävd pool eftersom den inte kräver något omfattande markarbete.
  • Eftersom en pool ovan mark inte kräver något stort grävjobb är det möjligt att installera den på egen hand. Tänk dock på att elinstallation måste utföras av en behörig elektriker.