Köpa glasfiberpool - så väljer du rätt pool för dig


Drömmer du om att få njuta vid en alldeles egen pool om somrarna? Då är du inte ensam. Med en glasfiberpool får du ett mycket populärt alternativt som är hållbart, enkelt att underhålla och fritt från missfärgningar. I denna köpguide vägleder vi dig i valet!

Glasfiberpool

Så hittar du den bästa glasfiberpoolen att ha hemma

En glasfiberpool, även kallad för en kompositpool, är en variant som har funnits på marknaden väldigt länge. Under åren har utvecklingen dock gått framåt väldigt mycket när det kommer till kvalitet. Glasfiberpooler är tillverkade i ett helt stycke, vilket gör att de är mycket enkla och lätta att installera. Här får du en pool som redan har en integrerad trapplösning eller andra sittytor och upphöjningar som kan vara mycket efterfrågade. Poolen är hållbar som få och kräver en mycket simpel schaktning, jämfört med andra alternativ.

Även om det är relativt enkelt att installera en glasfiberpool krävs det ändå en hel del planering. Om du ska bygga poolen nära tomtgränsen kommer du till exempel att behöva ansöka om bygglov och marklov. Du behöver även hitta en bra leverantör och ett företag som kan hjälpa dig med schaktningen, om du inte vill utföra detta på egen hand. Det är inte ovanligt att leverantörerna erbjuder hjälp med installation i samband med köp.

Rening och filtrering - så ska du tänka

Även om glasfiberpooler är ett riktigt bra alternativ för de allra flesta så passar de inte överallt. Skulle det vara så att du har högt grundvatten på tomten är glasfiberpoolen inte alltid det bästa alternativet. Här är det viktigt att först fråga en expert om platsen du har tänkt dig är lämplig nog. Du kommer nämligen att behöva geotextil och dräneringsrör för att filtreringen i poolen ska fungera som den ska.

Du måste naturligtvis även se till att hålla poolen ren och fräsch för att den ska vara trevlig att använda sig av. Rekommenderat är att ta hjälp av en bottensug, men också gelcoat. Med ett gelcoat kan du hålla poolen ren mycket enklare och det enda som krävs för att den ska vara i tipptopp är polering.

Fördelar med en glasfiberpool

Fördelarna med en glasfiberpool är många. Här nedan kan du läsa om de allra främsta, men du hittar också information om saker som är viktiga att tänka på om du väljer just glasfiber.

 • Du får ett kostnadseffektivt alternativ.
 • Enkelt att värma upp.
 • Stark konstruktion som är mycket hållbar.
 • Enkel rengöring och skötsel.
 • Kommer ofta i kompletta paket.
 • Miljövänligt alternativ.
 • Du ökar trivseln i trädgården.

Hur är det då när det kommer till nackdelar? Vi vill egentligen inte kalla det för nackdelar, eftersom alla produkter eller material har sina fram- och baksidor. Det du dock behöver ha i åtanke är att glasfiberpooler kan ha sin begränsning när det kommer till storlekar och former. Det är inte säkert att du kan skräddarsy din pool precis som du vill ha den. En annan viktig sak att ha i åtanke är att det är lättare för böldpest att bildas.

Glasfiberpool ovan mark - är det möjligt?

Det finns flera olika sätt att placera sin pool. Du kan antingen välja att ha den ovan mark, delvis nedgrävd eller helt nedgrävd. Det sistnämnda är vanligast när det kommer till glasfiberpooler, eftersom poolmodellen inte är självbärande. Det innebär att poolen behöver ett stöd lodrätt såväl som vågrätt för att vara stabil. Visst finns det möjlighet att använda sig av bärande konstruktioner som inte består av mark och jord, men det är inte alltid det snyggaste eller mest praktiska valet om du inte väljer att dölja det med t.ex. ett pooldäck. När du ska använda dig av en leverantör som även hjälper dig att installera poolen är det således viktigt att du berättar om dina planer och önskemål. Tillsammans kan ni då komma överens om vad som blir det bästa och tryggaste valet för poolen och för dig.

1. 


2. 


3. Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Priserna för en glasfiberpool kan variera väldigt kraftigt och därför föreslår vi att du sätter en budget så snart som möjligt. Räkna dock med en summa runt 100 000-200 000 kronor beroende på storlek, schaktning, installation och eventuella tillbehör.
 • De främsta fördelarna är att glasfiberpoolen är mycket slitstark och hållbar, samtidigt som den är miljövänlig och kostnadseffektiv. Du får en pool som är enkel att rengöra och som du kan köpa i ett komplett paket, t.ex. med inbyggd trappa eller sittytor.
 • Bygglov och marklov kan krävas beroende på var du planerar att placera din pool. Om du vill ha poolen nära tomtgränsen kommer du med största sannolikhet att behöva en bygglovsansökan. Det bästa är att kontakta kommunen för att höra vad som gäller.
 • Hem
 • Pool & bastu
 • Köpa glasfiberpool - så väljer du rätt pool för dig