Så hittar du den bästa spa poolen


Spa poolen kan användas både inomhus och utomhus, men inomhus är jacuzzi eller bubbelbad en vanligare benämning. Vi hjälper dig att hitta den bästa spa poolen samt ger tips på olika varianter.

Spa pool

Spa pooler kan användas för såväl mysiga nattbad som massageutrustning och sociala sammankomster. De fungerar även som hjälp mot led- och muskelvärk samt är avstressande. De flesta spabad har thermolock och elvärmare så att vattnet alltid håller en jämn och fin temperatur. Om du vill ha en enklare spa pool finns dock uppblåsbara varianter som går att förvara i källaren eller på vinden när du inte använder dem.

Spa poolen som färdig produkt

Bygg ner din spa pool i terrassen eller sätt den i trädgården med en liten trappa upp. Du kan välja mellan runda, fyrkantiga eller sexkantiga spa pooler. I spa poolen ska massagefunktion, reningssystem och gärna olika finesser ingå.

Ett av de viktigaste attributen i en spa pool är massagefunktionerna. En pool med ett påkostat massagesystem är skönare men kostar också mer i drift. Ett extra bra reningssystem gör att du slipper underhåll på samma sätt men även här får du räkna med ett högre pris.

Ett automatiskt reningssystem är det allra bästa, då slipper du tänka på underhåll. Dock måste du tillsätta klor för att rena vattnet ytterligare. Kontrollera även pH-värdet.

Isoleringen – en indikation på energikostnaderna

En bra spa pool är också isolerad och utrustad med thermolock. De löpande kostnaderna är normalt inte skyhöga men ju mer du badar desto mer kommer du att känna av siffrorna på räkningen. Se till att spa poolen är isolerad med rätt material och att den har ett lock som försluter poolen och behåller värmen i vattnet.

TIPS! Välj en spa pool för nordiskt klimat.

Uppblåsbar spa pool

För dig som inte kan skaffa en platsbyggd spa pool finns den uppblåsbara varianten. Den kan även användas inomhus om utrymmet tillåter. Ta tid att jämföra modeller och funktioner:

  • Hur energisnålt är det?
  • Ska den stå inomhus eller utomhus?
  • Hur många ska använda poolen?
  • Vilken komfort är du ute efter?

Beroende på om spa poolen ska stå inne eller utomhus måste du också avsätta plats i trädgården eller i badrummet för det. Den uppblåsbara spa poolen brukar ta mindre plats.

Fördelen med en uppblåsbar spa pool är att den inte kräver någon direkt installation. Med ett knapptryck blåses poolen upp och du kan glida ner i det varma vattnet inom kort. Sätt i kontakten och få massage!

Utrymme – hur många ska få plats i poolen?

Utrymmet i spa poolen, oavsett om det är en uppblåsbar spa pool eller en vanlig variant, är mer än viktigt. De flesta pooler är avsedda för 2, 4 eller 6 personer men det finns också extra stora modeller för 8 personer. Samtidigt är det viktigt att inte bara stirra sig blind på antal sittplatser – komforten är minst lika väsentlig. Du vill ju inte ha en spa pool med dålig komfort bara för att den har mer utrymme.

Om du vill ha extra komfort ska du satsa på extra breda sittplatser med rätt ryggstöd och rätt plats för benen.

Rätt placering är A och O vid köp av spa pool. Tänk på var du vill installera poolen och mät den yta som poolen ska placeras på. En del sajter har också vissa digitala verktyg där du kan ta in poolen med foto in i din mobil och placera den i fotot av din trädgård för att få ett första hum om hur det kommer att se ut. Placeringen är även avgörande när det gäller sittplatserna. Du kanske vill kunna blicka ut mot vattnet eller mot en dunge i trädgården. Då måste du veta exakt hur du ska placera din spa pool.

Budget

Slutligen är prisfrågan alltid aktuell. Därtill kommer också energikostnader och underhåll att tänka på. Se över din budget och köp den modell som passar just dig, din trädgård och din plånbok. Uppblåsbara spa pooler kostar i regel lite mindre.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Hur mycket har du råd med och vill du undvika installationer och kostnader i samband med montering? Har du dessutom mindre yta disponibel? En uppblåsbar spa pool tar mindre plats generellt och har ingen installation.
  • Vanligen kan du köpa spa pooler med 2, 4 eller 6 sittplatser men det finns även modeller med fler, såsom 8 stycken platser.
  • Ja, du kan välja att köpa spa pooler som passar både ute och inne. En uppblåsbar spa pool kan vanligen användas för båda syftena.