Lister och stuckatur

Lister och stuckatur
Lister och stuckatur ger ett rum ett klart och inrett intryck. De smyckar och förhöjer färger och interiör. Ett rum kan knappast anses som färdigt innan listerna är uppe. Stuckatur, å andra sidan är ett val att göra om det passar i den övriga miljön. 

Golvlister
Golv-, dörr- och taklister kan se ut på många sätt och ha många olika bredder. De kommer från de enklaste raka till smärre konstverk med rejäl bredd och frästa mönster. De klassiska skurlisterna är breda och har ofta ett mönster. Skurlisterna ska kompletteras med skurklossar i hörn och vid dörrposter för att vara riktigt korrekta. De passar bäst i klassiska hus med herrgårdskänsla. Oftast kan man sätta listerna själv efter golvläggaren gjort sitt.

lister

Stuckatur
Stuckaturer är utsmyckningar för innertaket och kanten ned mot taket, vilket gör att taklister inte behövs. Stuckatur kan tillverkas i frigolit eller gips och målas i valfri färg. Takhöjden, fönsterstorlek och storlek på socklar och lister avgör även storleken och snittet på stuckaturen. För att stuckatur ska passa över huvud taget är det viktigt med tillräcklig takhöjd, då mönstret påverkar takhöjden negativt.