Innerväggar – val av material

Innerväggar – vilket material? 
Förr byggdes gärna innerväggar av sten, om huset i sig var av sten. Numera är dock gipsmaterial och plyfa det absolut vanligaste byggnadsmaterialet, med trä- eller stålreglar under. Ofta isoleras även väggen för att öka ljudisoleringen. 

innervägg

Gips
Gipsväggar är enkla och ganska billiga att bygga. För att få ett rum mer ljudisolerat går det att fylla väggen med isolering, alternativt sätta dubbla gipsväggar. Nackdelen med enbart gips är att det i sig bär upp tavlor etc. dåligt. För att få stadga behöver monteringar på väggen ske där reglarna är för att skruven ska få bra fäste. Därför rekommenderar de flesta att lägga en plyfaskiva mellan regelverk och gipsplattor. 

Gipskivor kan köpas i olika storlekar. Ju större skivor, desto färre skarvar, vilket underlättar beredningen för färg och tapeter. Vanliga standardmått är 320 cm resp. 250 cm. 

Plyfa
Plyfa är ett mer stabilt material som gärna används för innerväggar. Det går även att använda OSB-skivor, ett mellanting mellan plywood och träfiberskiva. Problemet med träskivor att väggen då helt blir i ett levande material. I ett hus som ofta står tomma och kyls ut kan skivorna börja röra sig av temperaturskillnaderna och sprickor uppstår. Istället för dubbla gipsväggar går det att bygga en innervägg med både plyfa och gips. Gipsplattorna läggs ytterst. 

Reglar
Gipsplattorna placeras på träreglar eller stålreglar. Träregeln har ofta måtten 45mm. Plåt är vanligt när större företag bygger hus på entreprenad. Anledningen är att de är mycket lätta att bygga med för snickare som har rätt verktyg. Nackdelen är att de anses vara rangligare och ge mindre stabilitet än träreglar, men det tvistas det om. 

Isolering
För att ljudisolera väggarna använder många ett isolermaterial i väggen och tämpar brandfaran. Den behöver inte fuktspärras. Det går bra med de mesta isolermaterial – isolerskivor, stenullsskivor, cellulosaisolering eller linullskivor är några alternativ. Blåsull och ekofiber är alternativ som ses som ekologiskt. 

Besök vår egna hustillverkarguide Hitta din hustillverkare