Välja hustillverkare

Välja hustillverkare
Ett av de viktigaste besluten vid inköp av ett hus är att välja hustillverkare. Skillnaden mellan en bra och en mindre bra tillverkare är som natt och dag, då det handlar om en mycket stor investering och ett hus som det är tänkt att människor ska bo, leva och trivas i. Brister i överenskommelser och otydligheter i ansvarsområden kan ställa till med stora, och onödiga, problem. 

Utgå ifrån budgeten
I varje steg av ett husbygge gäller det att titta på budgeten först, skapa sina egna prioriteringar och önskemål och sedan leta efter den absolut bästa hjälpen för att få planen realiserad. Vid husbyggnationer handlar det också om att få en god bild av sitt önskehus, och om det som behövs är ett så kallat nyckelhus eller om det ska byggas på lösvirke. Ännu en viktig fråga är vilken entreprenadform som är önskvärt. 

hus

 

 

Se faktiska kostnader för hus och offert
Det gäller sedan att ta reda på de faktiska kostnaderna som de olika hustillverkarna kan erbjuda. Detsamma gäller i det fall en byggfirma ska bygga på lösvirke. De priser som anges ser ofta mycket lockande ut, men det handlar om ett utgångspris för det mest grundläggande vad gäller kvalitet och standard. Då gäller det att vrida på budgeten och planen en gång till. 

Vad ingår egentligen 
Är till att börja med allt som behövs i ett hus verkligen med? Det är inte helt säkert när det gäller lösvirkesbyggen. Ibland skrivs inte innergolv, innerdörrar etc. med offerten. Om allt finns med, är det av rätt standard? Det som anges i priset är oftast en enklare standard, som plastmattor i badrum eller enklaste kaklet. Detsamma gäller kök, golv, fönster och annat. Tillval kostar alltid extra, många tillval kostar många extra slantar. Kontrollera specifikationerna på offerten noga.

Besök och förhandla
När alla hus och alla hustillverkare som verkar intressanta gåtts igenom är det dags att boka besök hos flera av dem. Där går det att avgöra hur samarbetet känns. Precis som i allt annat är det möjligt att förhandla sig till förmånligare villkor, för den som vill stå på sig. Däremot är det inte säkert att det bästa priset erbjuds av den bästa hustillverkaren. Gå även noga igenom vilka referenser som finns och kika gärna på webben och se vad andra har att säga om olika husföretag. Där går det att se hur kunderna ser på byggaren och inte minst hur nöjda de har varit med sina egna husbyggen. Om informationen inte går att hitta på webben, kan det vara värt att be om referenser. Ring och kolla med dem. Det ger ärliga och riktiga svar, inte bara det hustillverkaren vill förmedla. 

Besök vår egna hustillverkarguide Hitta din hustillverkare eller få hjälp att välja hustillverkare