Fasadfärg

Fasadfärger
Färgen på fasaden är inte enbart en nyans utan även ett materialval. Det finns en uppsjö av färger att välja mellan och än fler tillverkare på marknaden. För att hitta rätt färg kan det vara bra att våga fråga sig för, att fundera ordentligt och att inte förhasta sig. 

fasadfärg

Att tänka på 
Valet av själva nyansen är nog så klurig. Ett färgprov som ser vackert ut i butiken kanske inte alls gör sig rätt på ett hus. En klar färg blir till exempel skrikig. Det är bättre att välja en färg som ser lite smutsig ut. Då ytorna är stora blir färgen dominerande i alla fall.

Den vanligaste färgen i Sverige är rött, sedan gult och som god trea kommer den vita färgen. Det finns många andra att välja mellan, men färgen ska gärna stämma överens med naturen och passa in i området. Hur faller ljuset på huset och vad har grannarna? Ett större hus eller ett hus med en bruten arkitektur kan målas i två nyanser för att framhäva huset. Fasadfärgen ska också kombineras med knutar, vindskivor och grund, som både kan ha en ljusare eller mörkare färg än själva fasaden. 

Olja som skydd
Innan ett hus målas bör det grundas med linolja. Alternativet, om färgen är en täckfärg, kan en grundfärg behövas. Men då olika tillverkare rekommenderar olika grund, och det ibland inte alls behövs, är det värt att prata med kunnig person i målarbutiken för att grunda rätt. Linoljan används även i färgen nummer ett i Sverige: Falu rödfärg. Den är en slamfärg och har ett oslagbart i pris och är lätt att underhålla. Den behöver inte heller någon grundning av planken. 

Baser för färgen 
En fasadfärg kan ha akrylat eller olja. Olja ger ett bra skydd mot mögel och näring åt träet och numera finns det vattenbaserade oljefärger. På putsfärger används ofta silikat- eller akrylatfärg för bästa hållbarhet. Allra bäst är dock om putsen färgas redan innan den läggs på. Det ger ett mer beständigt resultat. 

Träfärger
En täckfärg täcker träets struktur helt och hållet. Färgen håller mellan åtta och femton år innan den behöver målas om. För att få träets vackra ådror att lysa igenom går det istället att välja lasyr eller täcklasyr. En täcklasyr däremot framhäver träets lasyr då den erbjuder en viss transparens. Nackdelen är att färgen behöver målas i flera tunna skikt men är å andra sidan lätt att förbättra och underhålla. Täcklasyren kan målas på helt nytt trä eller tryckimpregnerat trä. En vägglasyr för utomhusbruk utan täckegenskaper ger än mer struktur åt träet. Underhållet är enkelt, men bör ske ofta. 

Test av kvaliteten
Olika generationers färger har sina svagheter. Dagens färger har främst problem med mögel. D et finns tester utförda av utomhusfärgerna marknaden. Försäkringsbolaget Folksam gör årliga listor på vilka färger som rekommenderas och inte rekommenderas. Där finns svar, svart på vitt, vilka färger som håller måttet. 

Besök vår egna hustillverkarguide Hitta din hustillverkare