Bygga kataloghus eller lösvirkeshus?

Kataloghus eller lösvirke
Kataloghus eller lösvirke – det är frågan. Idag ger båda varianterna goda möjligheter även för den som är kräsen över husvalet. Kataloghusen har klara fördelar med den enkelhet det ger. Lösvirkeshusen å andra sidan blir helt unika i sitt slag. 

kataloghus

 

 

Kataloghus
Kataloghus kommer i en mängd olika arkitektoriska varianter och det finns en uppsjö hus och försäljare att välja mellan. Under de senare åren har utvecklingen mot intressantare och mer spännande design och arkitektur bland kataloghusen eskalerat vilket har gett ett helt nytt utbud åt potentiella kunder. En stor fördel med kataloghusen är att det ofta finns ett visningshus att gå runt i och verkligen känna in sig i. 

Kataloghusen kan beställas som nyckelfärdiga projekt där husbyggaren egentligen inte behöver göra mycket mer än att peka på vilka tillval han eller hon vill göra. Det går också att få själva stommen levererad och sedan lägga till interiören själv. Alla kataloghus byggs hos leverantören och fraktas sedan i stora delar till platsen för uppbyggnad. 

Lösvirkeshus
Ett lösvirkeshus kräver en arkitekt som ritar själva huset. Sedan ska materialen väljas till. Ofta byggs ett sådant hus med en arkitekts hjälp och sedan en entreprenör. Det blir då lite merjobb för husägaren, men å andra sidan får husägaren ett helt unikt hus. Det kan däremot kännas arbetssamt för en person som inte riktigt vet eller vill sätta sig in i vilka möjligheter som finns med ett hus. Då blir resultatet gärna som kataloghusen i alla fall. 

Prisskillnad
Skillnaden på pris mellan kataloghus och lösvirkeshus är egentligen omöjlig att svara på. Det beror på vilken typ av hus och vilka material som huset och interiören ska byggas av. En arkitektvilla med mängder av finesser, detaljer och smarta men dyra lösningar, kan sticka iväg oerhört i pris. 

Däremot kan ett lösvirkeshus ibland bli billigare än kataloghuset. Det kan bero på att företagen som säljer kataloghus har stora kostnader för administrativ personal, marknadsföring och stora fabriker som kostar pengar att dra runt. Det blir också i praktiken ett led till som ska gå i vinst – kataloghusförsäljaren. 

En annan anledning är att byggherren, då han eller hon får lägga ner lite energi på byggnationen själv, också blir mer medveten om vilka val som är möjliga att göra under arbetets gång och därför själva kan hålla kostnaderna nere. 

Här har du möjlighet att jämföra olika hustillverkare samt filtrera ut de husmodeller du är intresserad av.