Så väljer du den bästa poolvärmepumpen 2024


Med en poolvärmepump kan du förlänga sommaren och bada även när det inte är stekhett ute. Här kan du läsa mer om vilken pump som är bäst just nu.

Poolvärmepump

Så hittar du den bästa poolvärmepumpen

Innan vi dyker djupare in i köpguiden ska vi först svara på följande fråga: Vad gör en poolvärmepump? En poolvärmepump är kort och gott precis vad det låter som. Enkelt förklarat kan man säga att det är en pump som ser till att hålla din pool varm och behaglig. Att låta solen värma upp poolen är visserligen möjligt, men det är inte alla sommardagar i Sverige som är stekheta nog för att klara detta. Med hjälp av en poolvärmepump kan du även se till att poolen håller en skön och behaglig temperatur under försommar såväl som sensommar, då solen inte är tillräckligt stark.

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska köpa en värmepump till din pool. I denna köpguide kommer vi att gå igenom de aspekter som är avgörande för att du ska bli riktigt nöjd.

Välj en poolvärmepump med rätt kapacitet

Kapaciteten är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när du ska välja en värmepump till poolen. Om kapaciteten inte är tillräckligt stor för poolen kommer den inte att kunna värmas upp ordentligt och du får en halvdan temperatur som du antagligen inte är nöjd med. Hur stor kapacitet en värmepump har ska stå angivet på pumpen. Här står också hur stor pool som den klarar av att värma upp utan problem.

Att bada i 22 grader skiljer sig mycket från att bada i 28 grader. Om du gillar lite varmare vattentemperatur är det rekommenderat att välja en pump med en högre kapacitet än vattenvolymen. Orsaken till detta är helt enkelt för att högre temperaturer är svårare för pumpen att uppnå.

Tänk på ljudnivån när du ska välja

Det kan vara bra att fundera på ljudnivån när du ska köpa en ny pump. Det går tyvärr inte att komma ifrån att alla pumpar låter lite, men ljudnivån kan variera ganska kraftigt mellan olika modeller. Var du placerar din värmepump är också av betydelse för ljudet. Om du planerar att ha pumpen nära husväggen, t.ex. vid ett sovrumsfönster är det bra att välja en som är så tystlåten som möjligt. Även här är värmepumpar med en högre kapacitet att föredra. En kraftigare pump kommer inte att behöva gå på maxnivå för att värma upp poolen, vilket i sin tur leder till att den väsnas mindre.

Fördelar med en poolvärmepump

Det finns många fördelar med att använda sig av en poolvärmepump istället för elvärmare eller solfångare. Här nedan listar vi några!

  • Du får ett energieffektivt och miljövänligt uppvärmningssystem.
  • Du kan spara 65-80 % på energiförbrukningen.
  • Pumpen är inte speciellt dyr i inköp.
  • Pumpen gör det möjligt för dig att förlänga sommaren.
  • Ger ca 25 graders vattentemperatur under hela sommarsäsongen (maj-september).
  • Värmer upp även när solen inte skiner, till skillnad från solfångaren.
  • Enkel att installera om man jämför med värmeväxlare eller solfångare.

Olika typer av poolvärmepumpar

Man kan säga att det finns två olika varianter av poolvärmepumpar att välja mellan. Den ena kallas för en on-off-värmare och den andra går under namnet inverter-poolvärmepump. I grund och botten är syftet med pumparna detsamma - att värma upp poolen och göra vattnet skönt och behagligt. Det som däremot kommer att skilja modellerna åt är istället eldriften.

On-off-poolvärmepump

En On-off-poolvärmepump har varit den vanligaste modellen att satsa på under många år. Värmepumpen fungerar likt ett kylskåp, vilket innebär att den antingen kan vara påslagen och då värmer upp poolen med full kapacitet, eller så är den avstängd och helt utan funktion.

Inverter-poolvärmepump

Inverter-poolvärmepump är en lite modernare och nyare variant som fungerar som så att värmepumpen själv kan justera hastigheten. Genom att justera hastigheten kan inverter-poolvärmepumpen se till att hålla den temperatur som du önskar mycket längre och bättre. Fördelen med denna variant är att den lämpar sig utmärkt för olika säsonger.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Absolut! De allra flesta klarar av det på egen hand. Koppla in poolens cirkulation med din värmepump och anslut sedan värmepumpen till el.
  • Enligt vår mening - ja! Med en poolvärmepump är du inte beroende av att solen skiner för att badtemperaturen ska vara skön och behaglig. En poolvärmepump kan värma vattnet lika bra på våren som på hösten.
  • Det beror helt på vilken modell som du väljer. De lite dyrare modellerna är framtagna för att lämpa sig bra för det klimat som Sverige har, medan de billigare och enklare varianterna inte alltid klarar av det i samma utsträckning.