Bygga egen pool


Med en egen pool på tomten kan du njuta av svalka under heta sommardagar utan att behöva åka iväg hemifrån. För att det ska bli enklare att navigera rätt har vi tagit fram en köpguide som hjälper dig med tips och råd inför ditt poolbygge.

Bygga pool

Med en egen pool på tomten kan du njuta av svalka under heta sommardagar utan att behöva åka iväg hemifrån. Idag finns ett stort utbud av både nedgrävda pooler och pooler ovan mark samt till och med uppblåsbara pooler. För att det ska bli enklare att navigera rätt kan du fortsätta läsa för att få hjälpsamma tips på vägen.

Välj pool efter behov

När du har bestämt dig för att bygga en pool är det dags att fundera på vilken typ av pool som passar bäst utifrån dig och din familjs behov. De flesta har en budget att förhålla sig till och eftersom prisskillnaden är stor mellan en stor nedgrävd pool och en mindre pool ovan mark lönar det sig att räkna ordentligt. Tänk dock på att en bra kvalitetspool ofta höjer värdet på huset och att det därför kan löna sig att betala lite extra.

Fundera på hur mycket ni kommer att använda poolen och hur många som kommer att bada tillsammans. Om du har barn som gärna bjuder hem kompisar behöver den vara tillräckligt stor för lek och stoj. Om den främst är tänkt för barnlek är det också bra att delar av poolen är tillräckligt grund så att barnen bottnar.

Så bygger du den bästa poolen för din trädgård

Det finns flera saker att tänka på innan det är dags att sätta igång byggandet. Förberedelserna skiljer sig åt beroende på om det är en nedgrävd pool eller en ovan mark. Vid bygget av en nedgrävd pool behöver först jordmassor tas bort för att poolkonstruktionen ska kunna få plats. Ta gärna hjälp av en professionell grävfirma så att grunden blir bra, det förlänger livslängden på poolen.

En pool ovan mark kräver inte lika mycket grundarbete men det är viktigt att placera den stabilt på en plan yta. Marken ska därför förberedas genom att jorden tas bort en bit ner och ersätts av ett grus- eller sandlager. Kontrollera att ytan är helt plan så att inte poolen lutar när du placerar ut den.

Placera poolen på rätt plats

Något som är viktigt att tänka till lite extra på är själva placeringen av poolen. En pool som du behöver gå långt till eller som ligger precis vid bilvägen vid tomtgränsen kommer antagligen inte att användas så ofta. Placera därför gärna poolen i nära anslutning till huset och bygg ett altandäck eller en gångyta av sten som är behaglig att gå barfota på till poolen.

Sätt upp vind- och insynsskydd vid poolen och ställ ut stolar och bänkar i närheten. Även parasoller kan vara skönt att ha vid poolen om det skulle bli en riktigt varm sommardag

Tänk på det här när du bygger pool

  • Grundarbetet är a och o vid poolbygget.
  • Välj placeringen med omsorg, gärna nära huset.
  • Sätt upp vind- och insynsskydd vid poolen.
  • Inred med solstolar och praktiska bord och bänkar.

Olika typer av pooler

En nedgrävd pool är den klassiska varianten av pool som ger en härligt lyxig känsla till trädgården. Denna pool är den dyraste modellen eftersom den kräver en hel del grundarbete. Idag finns dock många smarta färdiga konstruktioner som går att sänka ner i marken utan att poolen behöver gjutas på plats.

Pool ovan mark

Pool ovan mark är ett mycket bra alternativ för den som vill ha en fullt utrustad pool utan att behöva gräva upp tomten. Flera av dagens ovanmarkpooler är stora och går att använda på samma sätt som en nedgrävd pool. Om du bygger ihop poolen med ett altandäck kommer slutresultatet att se ut på samma sätt som den traditionella poolen.

Uppblåsbar pool

Den uppblåsbara poolen är den enklaste typen av pool. Den går att få för bara några tusenlappar och i många olika storlekar. Hållbarheten och funktionen är dock inte lika bra som för en nedgrävd pool eller en pool ovan mark.

Glasfiberpool

Glasfiber är ett hållbart och tåligt material som håller under många år. Den består av flera skikt som gör att den har en mycket god isoleringsförmåga och stabilitet. Fördelen med en glasfiberpool är att den är enkel att installera eftersom den levereras som ett stycke och därför bara kan sänkas ner där underlaget har förberetts.

Infinity pool

En infinity pool ser ut att smälta ihop med horisonten och ger därför ett intryck av oändlighet. Denna typ av pool är mer avancerad att bygga och kostar därför mer än standardpoolen. Det är till exempel möjligt att bygga en infinity pool på en sluttande tomt men innan du sätter igång bör du kontakta en expert som hjälper till med de praktiska detaljerna.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Pooler går att få i enkla uppblåsbara modeller, lyxiga nedgrävda pooler och stabila ovanmarkpooler som påminner om en traditionell pool. Materialet kan vara i till exempel glasfiber eller betong.
  • En nedgrävd pool brukar vara komplicerad att bygga på egen hand eftersom den kräver gräv- och gjutarbeten. En pool ovan mark, som till exempel byggs in i en altan, är enklare att bygga. Tänk dock på att all elinstallation kräver en behörig elektriker.
  • En uppblåsbar pool går att få för ungefär 10 000 kr medan en mer beständig pool ovan mark kostar mer. Dock är ovanmarkpooler billigare än nedgrävda eftersom de inte kräver markarbeten. En nedgrävd pool kostar cirka 200 000 kr och uppåt.