Köpa poolvärmare - Så hittar du den bästa poolvärmaren


Med en poolvärmare kan du se till att få en skön och behaglig badtemperatur i poolen. Det gör inte bara att badet blir mer trevligt, utan säkerställer också att du kan förlänga badsäsongen. I denna köpguide kommer du att få läsa mer om olika poolvärmare och få tips om hur du ska välja.

Poolvärmare

Välj rätt poolvärmare för din pool

Ordet "poolvärmare" beskriver egentligen produkten väldigt bra, men ändå ställer sig många frågan "vad är en poolvärmare?". Kort och gott kan man säga att en poolvärmare är en typ av maskin eller redskap som du kan använda dig av för att värma upp vattnet i poolen. I Sverige är sommarsäsongen oftast väldigt kort och det är sällan man har ihållande värme och badväder. Det innebär dock inte att man vill behöva täcka över poolen mitt under juli månad och med en poolvärmare slipper du detta problem.

Marknaden erbjuder idag flera olika typer av poolvärmare att välja mellan. Du hittar bland annat elvärmare och värmepumpar, men också solfångare. När du ska välja värmare till poolen behöver du fundera på ett flertal saker. Till att börja med kommer storleken på poolen att ha betydelse, men också pumpens kapacitet såväl som vattenvolymen.

Fördelar med poolvärmare

Det finns många anledningar till varför du bör investera i en poolvärmare om du har en pool i din trädgård. Här nedan listar vi några av de främsta fördelarna!

 • Du får en behagligare badtemperatur
 • Du har själv möjlighet att välja hur varmt eller svalt vattnet ska vara
 • Väljer du solfångare får du ett mer miljövänligt alternativ
 • Poolvärmen ser till att du kan förlänga badsäsongen
 • Många olika värmare att välja mellan
 • Smidigt och enkelt sätt att hålla temperaturen på en stadig nivå

Vilken poolvärmare ska man välja?

Att det finns många fördelar med en poolvärmare kan vi inte sticka under stol med, men frågan är vilken poolvärmare man ska välja och vilken som är bäst. Som alltid finns det fördelar och nackdelar med alla alternativ och här gäller det alltså att titta på det egna behovet och välja den uppvärmningsmetod som passar en bäst.

Solfångare på marken

Med hjälp av solens strålar och kraft kan du se till att värma upp poolvattnet. Solfångaren tar energi från solen och omvandlar detta till ström, som sedan värmer upp poolen. Detta är en mycket snabb, enkel och effektiv metod som gör att badsäsongen kan börja mycket tidigare eller avslutas mycket senare.

Här använder man sig av paneler som fångar upp solen och uppvärmningsmetoden lämpar sig bäst för mindre pooler. Observera att en solfångare som du monterar på marken sällan är frosttålig, vilket innebär att du behöver förvara den tryggt under vintrarna och tömma den på vatten vid behov.

Uppvärmning med hjälp av värmepump

Att använda sig av värmepump har blivit ett allt mer vanligt alternativ. En av de största fördelarna är att man inte behöver förlita sig på att solen är framme, men du slipper också höga energikostnader och kan njuta av skönt och behagligt vatten under hela sommaren.

En värmepump är en mycket effektiv värmekälla där pumpen använder sig av den omgivande luften för att omvandla kall luft till varm. Letar du efter ett hållbart och tystlåtet alternativ är en värmepump det bästa alternativet för dig.

Uppvärmning med hjälp av el

Funderar du på om elvärme är det bästa alternativet för just din pool? Så kan det mycket väl bara. Elvärme är snabbt och enkelt att använda sig av och jämför man med många andra uppvärmningssystem är det också ett av de billigaste alternativen. Enkelt förklarat kan man säga att elvärmen fungerar precis som en vattenkokare eller element.

Med hjälp av energi från el kan vattnet värmas upp, men på grund av de relativt höga driftkostnaderna är elvärme främst avsett för mindre pooler. För att spara energi är det dock rekommenderat att köpa till ett poolskydd eller ett pooltak för att hålla inne värme.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Vilken poolvärme som är bäst för just dig beror på din budget, vilken typ av uppvärmningskälla du föredrar och hur värdefullt det är för dig att spara på energi. Det mest energisnåla alternativet i längden är vanligtvis det som är dyrast i inköp.
 • Den främsta fördelen med att använda sig av en poolvärmare är att du kan förlänga badsäsongen. Du slipper kallt och obehagligt vatten och kan njuta av sommaren lite längre och lite bättre.
 • Alla värmepumpar låter, men det finns vissa som är mer tystlåtna än andra. Solfångare är t.ex. ett sådant alternativ som kan passa bra för den som är ljuskänslig. Ett annat sätt att minska risken för att störas av pumpen är genom att placera den så långt från husväggen som möjligt.
 • Hem
 • Pool & bastu
 • Köpa poolvärmare - Så hittar du den bästa poolvärmaren