Olika typer av spabad – Så väljer du det bästa spabadet


Att ha ett spabad hemma innebär inte bara lyx och avkoppling – ett spabad är även en vacker inredningsdetalj i badrummet eller på terassen. I vår köpguide får du en introduktion till några av de bästa spabaden på marknaden.

Spabad

Att välja ditt spabad kan verka som att leta efter en nål i en höstack men misströsta inte, när du har hittat ditt drömbad kan inget gå fel och du kan istället njuta året runt. Spabad är till för dig som njuter av att bada och samtidigt unna dig lite lyx och flärd. Nedan får du tips samtidigt som vi tittar närmare på några modeller av spabad.

Kostnaden en viktig faktor

Även om funktioner och utseende spelar stor roll så innebär spabadet främst en lyx som kostar pengar. Därför är kostnadsfrågan inte att underskatta. Saken är även den att utöver själva produkten tillkommer också installationskostnader, elkostnader, frakt och kanske markarbeten om du ska ha spabadet utomhus. Även underhållskostnader och rengöring brukar tillkomma med tiden. Räkna på vad du har råd att ge för ett spabad och titta sedan på olika typer av spabad för att jämföra priset mot kvaliteten och funktionerna det kommer med.

Att handla ditt spabad online för ofta med sig fler fördelar:

 • Du kan få rabatt eller utnyttja kampanjer
 • Du slipper frakta hem spabadet själv
 • Du får större möjlighet till att jämföra modeller

Kolla placering och yta

Det är inte bara att handla hem ett spabad eller terrasspool – det ska också rymmas på ytan eller platsen du vill att den ska stå på. Ska du ha ditt spabad i badrummet är det viktigt att du mäter och kollar utrymmet för att sedan kika enbart på de modeller som skulle kunna passa in där.

Om ditt spabad däremot ska få plats utomhus är det inte bara ytan utan även placeringen som spelar stor roll. Du kanske vill ha badet något skyddat från väder och vind, placera det under ett tak eller i söderläge så att solen ständigt ligger på.

TIPS! Tänk på att du även måste ha tillräckligt med plats för serviceluckan så att den kan öppnas och stängas.

Hur stort ska ditt spabad vara?

Hur många ska egentligen få plats att bada samtidigt? Detta är en fråga du bör ställa dig. Det minsta möjliga spabadet du bör köpa är ett med två sittplatser men är ni en hel familj eller sällskap som du vet kommer bada på samma gång bör du välja antal sittplatser efter det.

Det är även viktigt att komma ihåg att det finns olika typer av spabad med både sitt- och liggplatser samt att dessa är uppbyggda på olika sätt, till exempel med mer utrymme för ben eller mer sittyta, vilket kan vara bekvämt för dig som är lite bredare.

Funktioner och massage

Något av det allra viktigaste när du köper ett spabad är förmodligen vilken typ av massage som erbjuds. Olika spabad har sina massagemunstycken och utflöden på olika ställen samt erbjuder en rad olika massageprogram som riktar in sig mer på rygg, fotmassage, ben eller axlar och skuldror.

En annan fråga du kan ställa dig är om du vill ha extrafunktioner såsom:

 • Aromaterapi
 • Radio
 • Belysning
 • Extra mjuka sitsar
 • TV

Vill du ha så många massagemunstycken som möjligt eller räcker det med några få? Gå igenom våra olika typer av spabad för att välja det bästa. Vi ger bara tips om modeller från trovärdiga varumärken där kvalitet och lång livslängd står i fokus.

Välj ett spabad för det nordiska klimatet

Ett tips om du nu bor i Sverige är att välja ett spabad som är framtaget för det nordiska klimatet. Det gör också att du håller energiförbrukningen på en lägre nivå och får ner kostnaderna något. Titta på hur isoleringen ter sig i badet och att det samtidigt finns isoleringslock för att bevara värmen så länge som möjligt. Locket är även viktigt för att förhindra att smuts trillar ner i badet.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Svaret på den frågan beror på om du väljer ett spabad för det nordiska klimatet med isolerlock samt hur ofta du badar. Du måste även titta på installationskostnader och frakt som engångskostnader men som trots allt ska räknas med i den totala summan.
 • Ja, om du köper ett spabad för utomhusbruk kan du normalt använda det året runt om det är rätt isolerat. Det är du själv som ställer in temperaturen.
 • Det beror på hur många som ska bada i det samtidigt. Även här är det du som vet bäst så köp en modell utifrån hur många ni ska vara i badet.
 • Hem
 • Pool & bastu
 • Olika typer av spabad – Så väljer du det bästa spabadet