Så hittar du de bästa tillbehören till din pool


Att bygga en pool innebär så mycket mer än att bara få stomme och vatten på plats. För att poolen ska vara användarvänlig och säker krävs även en del tillbehör. Att veta vilka tillbehör man ska ha och behöver är inte alltid det lättaste och därför har vi tagit fram denna smidiga och praktiska köpguide.

Pooltillbehör

Att hitta de bästa pooltillbehören

Det finns ett riktigt brett sortiment av olika tillbehör som du kan använda dig av för att poolvistelsen ska bli säkrare, roligare och trevligare. Det kan handla om allt från belysning i poolen till håvar, filter eller så kallad jetstream. Tillbehören kan se till att rengöring och skötsel sker på ett smidigare sätt, men kan också ge den där extra lyxen som du letar efter.

Vilka tillbehör som just du behöver kan naturligtvis bara du själv bestämma. Ett bra sätt att komma igång är att fundera på vilka behov man har. Det finns olika typer av tillbehör att välja mellan, där alla fyller en viktig eller praktisk funktion.

Grundläggande tillbehör för alla poolägare

Det finns några tillbehör som vi anser är grundläggande och som alla poolägare bör ha tillgängliga. Med hjälp av dessa tillbehör kan du se till att poolen håller sig i ett gott skick hela året.

  • Håv - Med en håv kan du samla upp löv och skräp som hamnar i poolen.
  • Poolrobot/pooldammsugare - Hjälper till att hålla din pool ren och fräsch. Genom att låta poolroboten kontinuerligt arbeta sig igenom poolen slipper du beläggningar och smuts.
  • Borste - En borste gör det enklare för dig att bli av med hårdare och mer ingrodd smuts i poolen eller runt poolkanten.
  • Termometer - Med en bra termometer kan du enkelt se vad det är för temperatur på vattnet innan du hoppar ner.
  • Poolövertäckning - När poolen inte ska användas är det viktigt att täcka över den. Det säkerställer inte bara att djur eller människor inte kan ramla ner, utan minskar också risken för onödigt slitage.
  • Stege/trappa - Det ska vara enkelt att ta sig i och ur poolen. Här kan du använda dig av en klassisk stege eller bygga en komplett trappa.

Filter för smidigare rengöring

Ytterligare ett tillbehör som är viktigt att fundera över är filtret. Att rengöra poolen är inte den roligaste uppgiften, men det är ett måste om den ska vara fräsch och säker att använda sig av. Utan ett filter finns det risk för att virus och bakterier kan börja spridas, vilket naturligtvis inte är bra för den som ska använda poolen. Se därför till att ett av dina tillbehör är ett ordentligt poolfilter och en bra pump. Vill du ha extra bra effekt kan du även komplettera med en bottensug.

Tillbehör för extra lyx och exklusivitet

Alla tillbehör som finns är inte till för säkerhet eller rengöring, utan det finns också många tillbehör som ger poolen den där lite extra lyxiga känslan. Huruvida man vill använda sig av dessa eller inte är en smaksak, men det kan helt klart lyfta miljön runt poolen och göra den trevligare. Det kan t.ex. handla om belysning längs ytterkanten på poolen eller ljus som är färgat om man vill ha en riktigt häftig effekt.

Utöver ljus hittar du även funktioner som jetstream, härliga vilostolar som passar på poolområdet eller kanske en snygg utedusch där ni kan duscha av er efter badet. Det sistnämnda har blivit ett riktigt vinnande koncept som i många fall även höjer värdet på bostaden. Här kan ni även tillföra lite roliga badleksaker eller varför inte sätta upp en mindre vattenrutschkana så att barnen kan leka utan begränsningar.

Öka säkerheten med hjälp av ett staket

Vilka funktioner och tillbehör som tilltalar dig mest är en smaksak. Vi rekommenderar att du i första hand satsar på de grundläggande funktionerna för att poolen ska fungera så bra som möjligt. Har du barn som vistas i trädgården på egen hand kan det vara en god idé att se över säkerhetsfrågan en extra gång. För att minska risken för att barn kan trilla i kan ett vackert staket vara att rekommendera. Staketet ser inte bara till att öka säkerheten vid poolområdet, utan är också en fin och vacker detalj.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Man kan satsa på vilka tillbehör man vill, men kom ihåg att prioritera de grundläggande innan du tänker på poolleksaker eller solstolar. Då har du en bra grund att utgå ifrån.
  • Vill du ha tillbehör som gör rengöringen enklare är det ett poolfilter, en poolpump och en bottensug som du ska använda dig av. Fördelen med bottensugen är att den tar bort skräp från poolbotten, utan att du behöver tömma ur allt vatten för att rengöra.
  • Det beror helt på vad det är för tillbehör som du vill köpa. En poolstege kommer t.ex. att vara dyrare än poolleksaker och en poolpump är dyrare än integrerad belysning.