Så väljer du rätt liner till poolen


En av de viktigaste detaljerna i en pool är pool linern. En pool liner är en slags duk eller inklädnad som fungerar som ett tätskikt, det är den som sätter själva karaktären på poolens inre. För att hjälpa dig välja rätt liner bland många sorter presenterar vi här en köpguide som ger dig tips inför valet.

Pool liner

Med en pool liner kan du sätta prägel på din pool. Du kan ändra färg eller välja ett mosaikmönster. Vanligtvis är pool liners vita, blåa eller kommer i krackelerade mönster, men det finns som sagt ett stort urval att välja bland. Tycke och smak spelar en väsentlig roll men även tjocklek och monteringssätt.

Vad är pool liner?

Om du bygger en pool ska den kläs in. En del väljer att kakla in den men det vanligaste alternativet och även det billigaste, är att klä in den med pool liner. Det är en slags duk eller plastmatta som installeras på både väggar och golv i poolen och man kan även klä in pooltrappan med den. Pool linern passar både ovanmarkspooler och nedgrävda pooler, vilket gör det till ett smidigt och lättvalt alternativ till kakel.

Det finns tre faktorer att ta hänsyn till när du ska välja pool liner:

 • Färg – Det är färgen som ger poolen sin karaktär men färgen spelar även in när det gäller att hitta ett enhetligt intryck i hela trädgården. Med rätt färg sätter du även prägel på trädgården.
 • Installation – Färdigsydda pool liners är enklare att montera än de platssvetsade, vilket kan vara värt att ha i åtanke.
 • Tjocklek – Beroende på hur tjock linern är kan du påverka både livslängd och måttanpassning.

När din pool liner börjar bli utsliten eller ful kan du normalt byta ut den mot en ny utan att behöva göra något med själva poolen. Du kan även byta ut den om du vill ha en annan färg när du börjat bli trött på den gamla.

Enfärgad eller mönstrad pool liner?

För att efterlikna kakel i poolen kan du välja en mönstrad pool liner med mönster av kakel eller mosaikplattor. Att välja vanligt kakel gör att du måste tänka mer på underhåll och slitage. När kaklet har gått sönder eller liknande är byte av kakelplattor generellt mer avancerat än att bara byta ut en vanlig liner. Ofta blir merkostnaderna stora och reparationerna tidsödande. Ett bra alternativ är därför att välja en pool liner med kakelmönster.

Dock ska du tänka på att en enfärgad pool liner är enklare att montera. Detta eftersom mönstrade är mer känsliga för fel när de skärs till. Linjer och skärningar kräver betydligt mer precision än de enfärgade varianterna. Dock råder det ingen tvekan om att en mönstrad pool liner oftast ger mer prägel och ett unikt utseende till poolen.

Tjockare liner ger högre kvalitet

Tänk på att en liner slits med åren av olika anledningar:

 • Om den exponeras för mycket solljus.
 • Om pooltemperaturen är hög och överstiger 28 grader.
 • Om du använder mycket klor.

Du bör därför köpa en tjockare pool liner så att du slipper byta ut den så snabbt. Den tål mer slitage överlag. Tjockleken kan variera mellan 0,5 mm upp till 1,5 mm. Om du vill ha varmare i poolen ska du definitivt välja den tjockare varianten.

Så installerar du pool liner

Det finns två varianter av montering av pool liner – fabrikssydd och platssvetsad.

 • Fabrikssydd – Är anpassade efter poolers standardmått och går lätt att hitta på marknaden.
 • Platssvetsad – Är gjorda för lite mer komplexa poolformer och har dessutom längre hållbarhet överlag.

Man ska dock veta att en platssvetsad liner är mer avancerad att montera och kräver god kunskap och utrustning av den som utför jobbet. Du som däremot köper en fabrikssydd pool liner kan normalt montera den själv för hand.

Om du är noggrann av dig och vill ha hög kvalitet från början, ska du välja en platssvetsad pool liner av tjockare kvalitet. Då betalar du lite mer men får ut mer av din pool under längre tid.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det är du själv som väljer. Den fabrikssydda är vanligare och en aning billigare och passar för standardmått på pooler. Den platssvetsade är bättre för mer avancerade poolformer och när du vill ha en högre kvalitet.
 • Vilken färg tycker du bäst om? En enfärgad pool liner är enklare att montera medan en mönstrad ger mer karaktär till din pool. Dock är montering lite svårare eftersom det kräver rakare linjer och mer precision.
 • De flesta måttspann i tjocklek ligger mellan 0,5 mm upp till 1,5 mm. Ju tjockare din pool liner är desto tåligare är den.