Normal temperatur inomhus - vad är det?


Vad är egentligen den rekommenderade temperaturen inomhus? Och vilken är den bästa uppvärmningen för just ditt hus? Hus.se jämför olika värmesystem.

Rekommenderad temperatur inomhus

Hur varmt ska det egentligen vara inomhus? Om du delar hushåll har det säkert någon gång uppkommit diskussioner angående temperaturen inomhus. En del trivs bäst när inomhusvärmen är lite svalare, strax under 20 grader celisus. Medan andra gärna vill ha upp emot 25 grader. Det viktiga är temperaturen känns behaglig för de som bor i huset, men för att få ett hum om vad som är bra har folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer.

normal temperatur inomhus

Riktlinjer

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. För äldre eller känsliga grupper ska temperaturen vara 2 grader högre.

Dålig uppvärmning ger hälsoproblem

Vad händer om man har för kallt hemma? För dålig uppvärmning kan ge hälsoproblem då det inte är bra att gå och frysa långvarigt. Att frysa är stressande för kroppen vilket i sin tur gör att man kan bli mer mottaglig för sjukdomar. Kyla kan också förvärra vissa sjukdomstillstånd såsom reumatism.

Jämför värmesystem och spara pengar

Genom att byta värmesystem kan du spara mycket pengar på uppvärmekostnaderna. Jämför olika alternativ noggrant hos leverantörerna nedan för att hitta det värmesystem som passar bäst för ditt hus.

Prisvärda luftvärmepumpar
Smarta frånluftvärmepumpar
Jämför pris på värmesystem

Vilken är den bästa och billigaste uppvärmningen för ditt hus?

Att byta uppvärmningssystem kan bli en lönsam investering. Vilket värmesystem är det bästa för ditt hus? Vi går igenom olika värmesystem som finns på marknaden idag.

 Värmepump

En värmepump tar till vara på den lagrade solvärmen i naturen och pumpar sedan vidare den i husets värmesystem. Det finns olika typer av värmepumpar såsom luft luft värmepumpluft vatten värmepumpjordvärmepump, bergvärmepumpsjövärmepump och frånluftsvärmepump.

Bergvärme,-jordvärme-och sjövärmepumpen är de dyraste investeringarna men också de som ger billigast uppvärmning och som därmed sparar in mest pengar åt dig i längden.

Värmepumpen är miljövänlig och klassas som förnybar energi då den tar tillvara på lagrad solvärme i marken, luften, eller vattnet. Själva värmepumpen behöver dock el för att drivas.

 Fjärrvärme

Fjärrvärme är mycket vanlig i Sverige och ungefär hälften av all uppvärmning kommer från fjärrvärme. Fjärrvärme kommer från värmeverk där vatten värms upp. Det varma vattnet kommer sedan till ditt hus genom rör. För att värma upp vattnet används olika bränslen såsom överskottsvärme från industri och avfall.

Bra att veta är att priset för fjärrvärme skiljer sig åt varifrån i landet du bor och prisskillnaden kan vara stor. Fjärrvärmen tar ingen plats i ditt hus vilket är en stor fördel, en nackdelen är att du själv inte har någon möjlighet att välja leverantör.

 Solenergi

Den stora fördelen med solenergi är att den är oändlig och en förnybar energi som inte orsakar några utsläpp. Solfångare omvandlar solenergi till värme. När du väl skaffat solceller på taket i form av solpaneler kan du producera din egen el vilket gör att du kan spara på uppvärmningskostnaden. Är ditt hus placerat fritt från skugga är även alternativet om ett integrerat soltak ett bra val. 

Nackdelen med solenergi är att den är väderberoende och det produceras inte någon värme när solen gått ner. Solenergi används därför i Sverige endast som ett komplement till annan värmekälla.

 Elvärme

El kan värma upp huset med direktverkande el eller med vattenburen värme. Direktverkande el kommer direkt från elementen medan vattenburen värme kommer ifrån en elpanna eller elpatron.

Direktverkande el är dyrare än vattenburen värme och du kan spara pengar genom att byta från direktverkande till ett annat värmesystem. Du som har vattenburen värme kan också byta ut elpannan mot en värmepump och spara pengar.

 Ved och pellets

Att värma ett hus med en pellets-eller vedpanna kan bli prisvärt om du har tillgång till mycket ved/pellets. Nackdelen är att det är mycket jobb att fylla på med ved och pellets och det behövs även göras plats för ett förråd där du kan förvara det.


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL