Luft vatten värmepump - hitta bästa priset


Med en luft vatten värmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till hela 80%. Vi går igenom hur installationen går till, dess livslängd, pris, samt annan info som är bra att ha koll på inför ditt köp av en luft vatten värmepump.

Hur fungerar en luft vatten värmepump?

En luft vatten värmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till hela 80%. Den tar till vara på solenergin som lagrats i utomhusluften och koncentrerar den. En luft vatten värmepump består av två delar, en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen suger in utomhusluften med en fläkt och ökar sedan temperaturen ytterliggare genom att utsätta köldmediet som finns i värmepumpen för högt tryck.

Inomhusdelen sprider sedan ut värmen i huset genom ett vattenburet system, såsom via element eller golvvärme. En luft vatten värmepump kräver alltså ett vattenburet system. Om du inte har ett vattenburet system kan du välja att installera ett, alternativt fundera över om ett annat värmesystem passar dig bättre.

Luft vatten värmepump pris

Den totala kostnaden för en luft vatten pump med installationen medräknad går vanligtvis på mellan 80 000 kronor och 130 000 kronor. Då ligger själva installationskostnaden på ca. 18 000 kronor - 39 000 kronor.

En luft vatten värmepump består av både en inomhusdel och en utomhusdel. En del e-handels butiker lockar med billiga priser, men priset avser i vissa fall bara en av delarna, så var noga med att kontrollera att båda delarna ingår i priset.

Elkostnaden blir runt 10 000 kr per år för en normalvilla med luftvärmepumpar, men då får en alternativ värmekälla som ofta behövs som komplement också räknas in i kostnaden.

Jämför luft vatten värmepumpar

Jämför luft vattenvärmepumpar nedan för att hitta en prisvärd variant av bra kvalitet.

*Kommer snart*

Tillverkare - några av marknadens populäraste tillverkare

Ahlsell KCC

Ahlsells affärsområde för kyla är ett av Sveriges ledande inom området. Verksamheten bedrivs i Sverige, Danmark, Norge och Finland inom områdena komfortkyla och kommersiell kyla. KCC-sortimentet omfattar produkter som portabel luftkonditionering, avfuktare, befuktare, luftrenare, vinkylare och värmepumpar. De samarbetar direkt med tillverkaren, utan mellanhänder, och kan därför erbjuda produkter som är anpassade för nordiska klimatförhållanden.

Bosch Thermoteknik

Bosch är Europas överlägset största tillverkare av värmeprodukter, med en omsättning närmare 30 miljarder kronor. De svenskutvecklade värmepumpar säljs idag till hela Europa under fler olika varumärken. Det gör dom till världens största värmepumpstillverkare.

Det finns ett komplett sortiment av bergvärmepumpar, jordvärmepumpar, uteluftsvärmepumpar (luft/vatten), frånluftsvärmepumpar och tillbehör.

Daikin

Daikins historia började 1924 och i dag är Daikin ett av världens ledande företag inom värmepumpar och luftkonditionering.

Daikins produkter har funnits representerade i Sverige sedan 1969, och har genom åren gjort sig kända för sin höga kvalité, låga ljudnivåer och höga driftsäkerhet.

Bland produkterna märks luftrenare, luftkonditionering och värmepumpar.

Mitsubishi Electric

Med ett av marknadens bredaste sortiment har Mitsubishi Electric förbättrat världens inomhusklimat i över 50 år. Inom airconditioning är ett av de ledande företagen i världen, med en försäljning på omkring 5 miljoner aggregat per år.

Mitsubishi Electric är också ett av de teknikledande företagen när det gäller värmepumpar.

Thermia

Thermia Värme AB utvecklar, producerar och marknadsför värmepumpssystem för uppvärmning, varmvatten och kyla. Thermia är ett av de ledande företagen inom värmepumpsbranschen på den europeiska marknaden och de befinner sig i en stark expansionsfas.

Thermia har ett brett sortiment av värmepumpar. De tillverkar och marknadsför värmepumpar för bergvärme, jordvärme, luftvärme och sjövärme.

Luft vatten värmepump livslängd - hur länge håller den?

En luft vatten värmepump har en lång livstid och håller ofta upp till 20 år. Kompressorn i värmepumpen brukar dock behövas bytas ut efter ca 10 år. Att byta ut kompressorn kostar runt 10 000 kronor.

Om du tar hand om din luft vatten värmepump bra och skyddar utedelen mot smuts och snö förlänger du livstiden. Regelbunden service är också bra.

Luft vatten värmepump livslängd

Luft vatten värmepump installation

Vid installationen kopplas inomhusdelen och utomhusdelen samman med rör. De placeras nära varandra för att undvika energiförluster. Tänk på att utomhusdelen kan låta en del, så placera den på ett ställe där den inte stör. Förslagsvis en bit bort från altanen och utomhusmöblerna.

Att installera en luft vatten värmepump går oftast på bara några dagar. Installationen sköter din återförsäljare åt dig. Värmen behöver stängas av några timmar men oftast inte längre än så.

Hur stor luft vatten värmepump behöver jag?

Det är viktigt att din luft vatten värmepump har exakt rätt storlek för dina behov. Rätt storlek gör att uppvärmningskostnaden hålls på en så låg nivå som möjligt.

En luftvärmepump ska täcka ungefär 70 procent av husets värmebehov. Det innebär att du även behöver komplettera värmen från kamin eller elpatron. En luft vatten värmepump kommer i olika storlekar och hur stor luft vatten värmepump du behöver beror på hur stort hus du har och även hur stor del av husets värmebehov du vill att luft värmepumpen ska täcka.

Det spelar också roll hur bra isolering du har i huset. Kontakta en återförsäljare och diskutera storleken på luft vatten värmepumpen om du känner dig osäker. Bra att veta är att en lagom stor luft vatten värmepump går tystare och sparar mer energi än en som går på högvarv. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL