Bergvärmepump - Livsläng, pris & fördelar


Funderar du på att investera i en bergvärmepump? Med en bergvärmepump kan du spara upp till 85% av uppvärmningskostnaden. Vi går igenom för-och nackdelar med en bergvärmepump, vad priset blir och hur lång livslängd den har.

Hur fungerar en bergvärmepump?

Med en bergvärmepump kan du spara upp till hela 85% av din uppvärmningskostnad. En bergvärmepump använder värme från berget och är därför både miljövänlig och i princip gratis att använda. Den enda miljöpåverkan som bergvärmepumpen utgör är den el som används när värmepumpen hämtar upp energi från borrhålet.

För att komma åt värmen i berget borras ett 100-200 meter djupt hål ner i marken. I detta hål sänks ett rör med cirkulerande vätska ned. Vätskan värms upp av den lagrade solvärmen och pumpas sedan upp i husets värmesystem. När vätskan har lämnat ifrån sig sin värme till huset pumpas den återigen ned i borrhålet för att värmas upp av bergvärmen.

Bergvärmepump är ett bra val för uppvärmning av ditt hus, det är effektivt och underhållsfritt. Bergvärmepumpar dimensioneras för att täcka både värme och varmvatten. Vanligtvis görs dimensioneringen så att den täcker 60–70 % av husets maximala effektbehov.

Bergvärme

Köp bergvärmepump - spara på uppvärmningskostnaden

Minska dina uppvärmningskostnader och höj värdet på huset med en värmepump. Hitta en värmepump från någon av butikerna nedan.

*kommer snart*

Tillverkare

Bosch Thermoteknik

Bosch är Europas överlägset största tillverkare av värmeprodukter, med en omsättning närmare 30 miljarder kronor. De svenskutvecklade värmepumpar säljs idag till hela Europa under fler olika varumärken. Det gör dom till världens största värmepumpstillverkare. Det finns ett komplett sortiment av bergvärmepumpar, jordvärmepumpar, uteluftsvärmepumpar (luft/vatten), frånluftsvärmepumpar och tillbehör.

Tillverkarbild

CTC Värme

CTC utvecklar, tillverkar och marknadsför brännare, pannor och värmepumpar samt apparater, utrustning och komponenter för värmesystem. CTC ingår i koncernen Enertech AB. CTC har värmt svenska hem sedan 1923 och har marknadens mest kompletta sortiment av värmepumpar och värmepannor.

Tillverkarbild

EVi Heat

EVI HEAT Värmepumpar utvecklar, tillverkar och marknadsför patentsökta värmepumpar för berg-, mark- eller sjövärme i kombination med solfångare.
De har något som kallas solvärmepumpen som är en helhetslösning där värmepumpen hämtar energi från både sol och berg. Solvärmepumpen kan ge er värme och kyla direkt från naturen till en femtedel av kostnaden.

Naturvärme

Save It Naturvärme AB erbjuder kunderna ett modellprogram av värmepumpar för alla behov. De har i sitt sortiment värmepumpar för bergvärme, jordvärme eller sjövärme. Det finns tre olika värmepumpar att välja på.

Thermia

Thermia Värme AB utvecklar, producerar och marknadsför värmepumpssystem för uppvärmning, varmvatten och kyla. Thermia är ett av de ledande företagen inom värmepumpsbranschen på den europeiska marknaden och de befinner sig i en stark expansionsfas. Thermia har ett brett sortiment av värmepumpar. De tillverkar och marknadsför värmepumpar för bergvärme, jordvärme, luftvärme och sjövärme.

Bergvärmepump - fördelar och nackdelar

Alla uppvärmningssystem har sina för-och nackdelar, så har även bergvärmepumpen. Överväg för-och nackdelarna för att hitta det uppvärmningsalternativ som passar bäst för dig.

Fördelar

  • Ekonomiskt - Bergvärme höjer värdet på ditt hus och du kan spara upp till 85% av dina uppvärmningskostnader.
  • Miljövänligt - En bergvärmepump använder sig av solenergi från marken som är både förnybar och gratis.
  • Bekvämt - En värmepump sköter sig normalt sett av sig själv och kräver ingen bränsleförsörjning. När bergvärmen har installerats behövs inget hårt arbete för att hålla din villa varm.
  • Pålitlig värmekälla - Bergvärmepumpen tar solenergi från berggrunden, vilket är en pålitlig värmekälla där temperaturen hålls stabil året runt. Bergvärmepumpen avger en jämn temperatur året om oberoende av temperaturen utomhus, och passar därför bra i ett skiftande klimat som Sverige.

Nackdelar

  • Ljudnivån - Bergvärmepumpar är dessvärre inte helt tysta utan låter en del vilket kan upplevas som irriterande. Placera därför bergvärmepumpen på ett ställe som inte stör, såsom i exempelvis källaren eller tvättstugan.
  • Krävs tillstånd - För att installera en bergvärmepump krävs tillstånd från kommunen, detta brukar dock inte vara några problem att få.
  • Borrning krävs - Det är inte alltid det går att borra, då får man se sig om efter ett annat uppvärmningsalternativ. Att borra för en bergvärmepump är också en dyr kostnad.

Bergvärmepump pris

Att installera och investera i en värmepump kostar vanligtvis mellan 100 000 - 200 000 kronor. Det går att boka hembesök där återförsäljaren kan titta på förutsättningarna för just ditt hus och därefter ge ett exakt pris. I längden är investeringen av en bergvärmepump lönsam då du kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 85%. Man brukar säga att en investering av en bergvärmepump generellt sett har en återbetalningsperiod på 10 år, efter det gör du stora besparingar på uppvärmningskostnaderna. En värmepump höjer dessutom värdet på huset.

Hur länge håller en bergvärmepump?

En värmepump beräknas hålla i minst 15 år, men många håller betydligt längre än så. Själva borrhålet och kollektorslangen i borrhålet håller ofta över 50 år, så du behöver inte byta ut hela systemet. Ofta är det kompressorn som ger upp först. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL