Guide till den bästa solcellsbelysningen


Funderar du på att skaffa solcellsbelysning? Här kommer en guide som tar upp de största fördelarna och vad du ska leta efter. Framför allt lönar det sig med solcellsbelysning som är anpassad för nordiska förhållanden.

Solcellsbelysning

Vad är fördelarna med solcellsbelysning?

När solceller används får lamporna en rad fördelar jämfört med traditionell utomhusbelysning.

  • Ingen kabeldragning- Du kan sätta upp solcellslampor precis där du vill ha dem.
  • Billig installation- Det blir inga extra kostnader för omfattande elektrikerhjälp.
  • Självförsörjande med el - Bra både för att hålla nere elräkningen och för att göra miljön en tjänst.

Saker som utmärker den bästa solcellsbelysningen

En av de viktigaste sakerna är att ta hänsyn till det nordiska klimatet. Solcellslampor som fungerar bra i soliga Sydeuropa är inte nödvändigtvis bäst för Sverige. Det är också viktigt att inte stirra sig blind på tillverkarnas marknadsföring. De lyfter ofta fram olika detaljer som kanske bara har marginell betydelse när solcellsbelysningen används rent praktiskt. Här kommer fyra saker som du däremot bör ha full koll på:

Solpanelernas storlek vs lampornas strömförbrukning

Hur starkt lampor lyser mäts i lumens. Nästan all modern solcellsbelysning använder LED-lampor som är väldigt energieffektiva, men det finns fortfarande ett förhållande att ju fler lumens, desto mer ström drar lampan. Till exempel kräver en lampa med 120 lumens en mycket större solpanel för att fungera bra än en lampa med 40 lumens. Något annat som spelar in är om belysningen är på konstant, eller om den endast tänds vid rörelse och sedan släcks efter en kort stund. Belysning som är på konstant har högre strömförbrukning och ställer högre krav på solpaneler och batteri.

Möjlighet att göra inställningar

Helst vill du ha solens strålar i 90 graders vinkel mot solpanelen. Det ger chansen att ta tillvara på mer solenergi. En del produkter är byggda så att du knappt kan justera någonting. Säg till exempel att solpanelen bara kan peka rakt upp. I så fall gör solens låga bana under vintern i Sverige att det blir svårt att generera tillräckligt mycket ström. När solpanelen är separat kan det vara enklare att göra anpassningar beroende på säsong. Går det inte att göra anpassningar på grund av en inbyggd solpanel, måste du se till att den är extra stor för att kompensera vid dåliga förhållanden. Givetvis är även placeringen viktig. Ingenting får skugga solpanelen under dagens lopp.

Batteriets kapacitet

Den bästa solcellsbelysningen har ett väl tilltaget batteri med hög kapacitet. Anledningen är enkel. Ett kraftfullt batteri ser till att belysningen blir mindre väderberoende. Under fina förhållanden kommer batteriet att laddas upp, sedan klarar det att hantera 2-3 dagar med betydligt sämre förhållanden och fortfarande lysa stabilt. Ett mindre batteri kanske bara kan hantera en enda solfattig dag innan det börjar märkas.

Livslängd

Livslängd eller hållbarhet är något som får större betydelse för varje år som går. Den första tiden lär i princip alla produkter prestera bra, men sedan kommer väder och olika typer av slitage att göra sig påminda. För svenska förhållanden är det en god idé att välja solcellsbelysning med gott skydd mot vatten och fukt. Trots allt blir det mycket regn och snö. Du kan titta på IP-klassningen som är IP följt av två siffror. Den första siffran är 0-6 och anger skyddet mot inträngande av fasta föremål. 0 är helt oskyddad och 6 är dammtät. Den andra siffran är 0-9 och anger skyddet mot inträngande av vatten. 0 är helt oskyddad och 9 är det bästa skyddet. För just solpaneler brukar det räcka med visst vattenskydd som 2-6.

Vilken solcellsbelysning är bäst för svenska förhållanden?

Norden är kanske inte helt optimalt för solenergi, men dagens moderna solcellbelysning har hittat effektiva lösningar. Några av de bästa tillverkarna finns faktiskt i länder som själva haft problem med få soltimmar, till exempel Storbritannien. Mycket handlar om stora, lutande och gärna separata solpaneler av hög kvalitet. Under de allra mörkaste vintermånaderna har viss solcellsbelysning till och med möjligheten att stödladda med hjälp av USB. Som tidigare nämndes är dock solpanelens storlek och yta det allra viktigaste. Det är en vanlig myt kring solpaneler att de inte ger någon energi alls när solen är i moln. I själva verket handlar det om att de ger mindre energi, men en större panel kan kompensera för det.

Hur ska jag ställa in min solpanel?

I Sverige brukar det optimala vara att den ska peka mot söder, ungefär med 45 graders lutning. Du vill att solstrålarna i största möjliga utsträckning ska träffa panelen med ungefär 90 graders vinkel. Tyvärr begår många svenskar nybörjarmisstag som att sätta solpaneler för solcellsbelysning på husets nordsida eller kanske med träd eller andra hus som skuggar panelen under en stor del av dagen. Ditt mål ska vara att solpanelen fångar upp så mycket solenergi som möjligt.

Vilken design är bäst för solcellsbelysning?

Det finns många olika utformningar. En del produkter ser ut som strålkastare, andra är som spjut som kan sättas i gräsmattan eller i trädgården, andra har en mer svampliknande design. På det här området är det mest den personliga smaken som avgör. Det viktiga för solcellsbelysningens prestation är antal lumen och vad lampan eller lamporna har för strömförbrukning i förhållande till vad solpanelen kan generera. Utseendet är sekundärt, men självklart bör du välja en design som passar in där du tänkt placera solcellsbelysningen.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Snegla gärna på tillverkare från länder som har ungefär samma soltimmar som Sverige, exempelvis Storbritannien. Lutande paneler är bra för svenska förhållanden eftersom solen i Sverige inte alltid står högt upp på himlen.
  • I Sverige brukar det optimala vara att den ska peka mot söder, ungefär med 45 graders lutning. Du vill att solstrålarna i största möjliga utsträckning ska träffa panelen med ungefär 90 graders vinkel.
  • Det viktiga för solcellsbelysningens prestation är antal lumen och vad lampan eller lamporna har för strömförbrukning i förhållande till vad solpanelen kan generera.