Lys upp hemmet med plafond


Vill du förändra och förnya ditt hem? Funderar du på lite nya möbler eller inredningsdetaljer och vill skapa en mer välkomnande stämning? Varför inte ersätta taklampan med en stilren plafond som sprider ett stämningsfullt ljus och skapar en helt annan känsla än tidigare? I denna köpguide hittar du de populäraste plafonderna som är bäst i test.

Plafond

Då är plafond ett bra val

Att hitta rätt belysning till ditt hem behöver varken vara svårt eller dyrt. Idag finns ett stort utbud av olika typer av lampor, alltifrån kristallkronor till spotlights med industrikänsla. En lamptyp som är mycket populär är plafonden, det vill säga en taklampa som är en del av innertaket eller som endast sticker ut lite grann från taket.

Plafondens popularitet beror bland annat på att den är praktisk och mycket stilren. Eftersom den smälter in i taket tar den i stort sett inte någon plats vilket gör att det blir enklare att möblera. Tack vare att den är så diskret konkurrerar den inte med övrig inredning som ju en hängande lampa gör. Med andra ord finns den bara där i bakgrunden och hjälper till med behagligt ljus.

En plafond är med andra ord det perfekta valet när du vill skapa en stilren inredning som nästan inte märks av. Ljuset från plafonder går att anpassa precis som det gör i en vanlig taklampa. Du kan välja mellan dimbara plafonder och olika typer av ljusstyrka och färg.

Fördelar med plafond

  • Diskret belysning som smälter in med taket. Gör det enklare att inreda där det inte finns plats för en skrymmande taklampa som hänger ner från taket.
  • Går att få i många olika stilar och storlekar, både klassisk elegans och minimalistisk stramhet. Du kan enkelt hitta den bästa plafonden som passar din inredningsstil.
  • Många plafonder fungerar ihop med system för smart belysning som till exempel fjärrstyrning från mobilen och med rörelsesensorer.

Hitta den bästa plafonden

Vilken plafond som passar bäst i din bostad beror på flera olika faktorer. Först och främst spelar takhöjd och andra praktiska funktioner stor roll. Om du har högt i tak är det enklare att bygga ett nytt innertak med infällda plafonder utan att rymden i hemmet minskar märkbart. Att bygga om innertaket går att göra på egen hand om du är händig med kom ihåg att alltid anlita en behörig elektriker när du ska dra nya elledningar.

Ett enklare och snabbare val är att installera plafonder som du fäster på det befintliga innertaket. Det är billigare och ofta enda valet om takhöjden är låg och därmed inte ger utrymme för ett nytt innertak. Du kan hitta mycket eleganta plafonder som diskret smälter ihop med innertaket till bra pris. Idag är många plafonder dessutom gjorda av hållbara och miljövänliga plastmaterial. Det finns ett stort utbud av olika utseenden och storlekar. Plafonderna går att få i både frostade glas och glas av olika klarhet. Tack vare dagens LED-lampor går det att installera lampor med varmt och behagligt ljus som förbrukar lite energi.

En smart idé är att välja en plafond som går att kopplas ihop med en dimmer. På så sätt kan du ha maxstyrka när du ska städa medan du enkelt kan sänka styrkan när det är dags för myskväll. Idag finns det också smarta belysningssystem att välja mellan. Du kan hitta både rörelsesensorer och system som du kan styra med hjälp av din telefon.

För att hitta den bästa plafonden för ditt hem rekommenderar vi vår köpguide där det enkelt går att jämföra plafonderna som är bäst i test.

Tänk på det här vid val av plafond

  • Välj mellan att bygga nytt innertak för att kunna integrera plafonden helt i taket eller att köpa en plafond som fäst på det befintliga taket.
  • Kom ihåg att anlita en behörig elektriker om du behöver dra nya elledningar för att kunna installera plafonden.
  • Installera gärna en dimmer så att du kan justera styrka på ljuset beroende på årstid eller praktiska behov.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Plafond är en lampa som är inbyggd i taket eller som endast sticker ut lite grann från taket. På så sätt är en plafond ett mer diskret alternativ än taklampan som hänger ner från taket.
  • En plafond passar bra att använda i ett utrymme där du inte har plats för en hängande taklampa. Den passar också mycket bra när du vill skapa en elegant och stilren inredningsstil.
  • Nej, en plafond behöver inte alls vara dyr i inköp. Det finns plafonder i alla prisklasser precis som traditionella lampor. Skillnad i pris kan dock uppstå om du måste anlita en elektriker för att bygga in elledningar i taket om det inte är förberett för det.