Se tydligt med i en spegel med belysning


Vi får ofta höra att dagsljus är det bästa ljuset att sminka sig, plocka ögonbrynen eller raka sig i. Tyvärr bor vi i ett land som är mörkt ganska stora delar av året, vilket gör åtkomsten till dagsljus svår. Då är räddningen en spegel med belysning. Här hittar du den bästa spegeln med belysning och får tips om vad du ska tänka på när du ska köpa en.

Spegel med belysning

Fördelar med en spegel med belysning

  • Gör att du ser lika tydligt som i dagsljus.
  • Bildar en vacker extra ljuskälla.
  • Optimal i badrum där det ofta är mörkt.
  • Finns i många olika designer.

Därför ska du satsa på en spegel med belysning

Har du någon gång sminkat dig i dunklet hemma och tyckt att resultatet sett bra ut, för att sedan stiga ut i dagsljuset och inse att du mer liknar en clown? Eller har du rakat dig i undermålig belysning för att sedan märka att du missat stora fläckar? Då är en spegel med belysning en bra investering.

I många bostäder saknar badrummet fönster trots att det är där många ägnar tid åt att göra sig i ordning inför dagen. Miljön är med andra ord ofta dunkel och en taklampa räcker inte riktigt till för att avhjälpa problemet. Dessutom skapar ljus som kommer uppifrån otrevliga skuggor i ansiktet som inte direkt hjälper självförtroendet på traven. Vad du behöver då är en spegel med integrerat ljus som lyser upp ansiktet på rätt sätt.

Olika typer av speglar med belysning

Det finns många olika speglar med belysning. Här berättar vi om de vanligaste så att du kan hitta den bästa spegeln med belysning för dina behov och din stil.

Spegel med ljuskant i LED

Är du ute efter en spegel som är stilren och inte tar mycket plats? Då kan det vara idé att skaffa en som har en så kallad ljuskant i LED. Här är ljuset infällt i spegeln så att inga lampor sticker ut. LED-ljuset har dessutom precis rätt styrka för att du ska kunna se optimalt.

Spegel med spottar i ovankant

Även denna typ av spegel är ett stilrent val. Här sitter spottar på en list i den övre kanten av spegeln och lyser upp spegelglaset på ett optimalt sätt. Nackdelen med den här typen av spegel kan dock vara att ljuset inte träffar ditt ansikte utan snarare spegelns yta, något som kan göra att du kan känna dig bländad.

Traditionell sminkspegel

Du har säkert sett dem i gamla filmer eller på bilder, speglar med glödlampor kring hela kanten. Dessa speglar är återigen moderna och kommer nu i uppdaterade varianter med LED-belysning. Fördelen med den här typen av spegel är att både spegelglaset och ditt ansikte blir belyst med det vita ljuset. Vill du ha en spegel med lite mer gammaldags touch är det här ett bra val.

Tänk på att välja rätt sorts ljus

För att du ska se bra när du arbetar framför spegeln bör du välja ljus med rätt värme och styrka. Lamporna kring en spegel bör ha ett kelvinvärde på över 3000 och avge ett vitt ljus, nästan mot det blåa hållet eftersom det är den typ av ljus som gör att du ser bäst.

Du bör också ta hänsyn till ljusets styrka, det vill säga lumen. En spegelbelysning bör vara så stark att du ser bra men för den sakens skull inte blända dig.

För att du ska få den absolut bästa spegeln med belysning är det också väldigt viktigt att välja en spegel som är jämnt belyst. Se därför till att den har ljuskällor jämnt fördelade runt hela spegelglaset, alternativt ljuskällor i ovankant.

Tänk på detta innan du installerar en spegel med belysning

Det finns några viktiga saker att tänka på om du vill ha en spegel med belysning. Vill du ha en spegel vid ditt sminkbord, alltså en spegel som inte ska vara i något våtutrymme, går det bra att välja helt efter tycke och smak.

Ska du däremot ha spegeln i badrummet är det viktigt att välja en spegel som är anpassad för just våtutrymmen. Det är också viktigt att du anlitar en behörig elektriker när den ska installeras eftersom du inte bör göra elinstallationer i badrummet själv.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vi har tagit fram de speglar som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en bra modell här.
  • Om spegeln ska installeras i ett våtutrymme bör du ta hjälp av en behörig elektriker, annars kan du installera den själv.
  • Se till att spegeln har rätt kelvin- och lumenvärde så att du ser bra och inte blir bländad. Se också till att ljuset är jämnt fördelat över spegelns yta.