Olika typer av kökslampor – Hitta den bästa kökslampan


Är det dags att investera i en ny kökslampa? Lampan i köket spelar stor roll eftersom den både ska ge dig bra belysning när du lagar mat eller arbetar, och även förse köket med en mysig atmosfär. Dagens utbud av kökslampor är enormt och med den här köpguiden kanske du lättare hittar den modell som passar ditt kök.

Kökslampa

En kökslampa kan vara billig eller riktigt dyr. Även designen kan vara hur enkel som helst eller rejält avancerad. Det finns dock en del funktioner som är mer eftertraktade i just en kökslampa. Låt oss titta vidare på dem innan du kikar på produkterna som framgår i detta test.

Design i en kökslampa

För det första ska designen på kökslampan stämma överens med din stil och hur det ser ut i resten av köket. Är ditt kök minimalistiskt så bör även kökslampan vara det. Har du ett lantligt kök kan det vara snyggt med en skomakarlampa eller kanske en rustik pendellampa. Industrilampor är oerhört populära i många hushåll.

Funktioner

Din kökslampa bör fylla vissa funktioner:

  • Den ska avge bra belysning för hela köket.
  • Den ska gärna kunna justeras, sänkas och höjas med mera.
  • Ljusspridningen ska vara bra och inte bländande.

Beroende på om din kökslampa gäller en lampa över matbordet, en plafond för allmänbelysning eller inbyggda spotlights så ska det både ge en personlig touch och hjälp vid köksarbete.

Den bästa kökslampan ovanför matbordet

När det kommer till lampan som ska hänga ovanför matbordet så gäller det att tänka lite extra på design. Det är ofta den här lampan i köket som drar till sig flest blickar och skapar stämningen. Kökslampan över ett matbord får gärna gå att justera så att du kan dra ner och upp den. Det passar även med kökslampor på rad, speciellt om du har en köksö eller ett större matbord och behöver mer ljus.

TIPS! Låt gärna kökslampan ovanför ditt matbord hänga relativt lågt. 60 cm från bordets kant är en bra siffra. Samtidigt får den inte hänga i ögonen på folk så att man inte ser varandra över bordet vid middagen.

Arbetsbelysningen

När du lagar mat och arbetar i köket är det viktigt att du ser vad du gör. Annars är det lätt hänt att kniven slinter eller att du tar fel livsmedel att skala och hacka. Arbetsbelysningen gäller främst vid köksbänken och vid spisen. Har du en köksö behövs bra arbetsbelysning även här.

Många moderna kök är utrustade med inbyggda spotlights just på dessa arbetsområden. Sedan kan du varva med riktiga lampor i taket. Ovanför köksbänken passar även downlights in. Om du inte gillar inbyggda spotlights och downlights finns det kökslampor med spotlights på en skena som går att rikta åt det håll du önskar.

Att välja rätt kökslampa

Eftersom köket bör ha så många olika typer av belysning kan det vara svårt att välja rätt kökslampa. Det finns därför flera frågor du kan ställa dig för att smalna av det hela något och få bättre koll på utbudet av olika typer av kökslampor.

  • Vilka behov kräver du i en kökslampa?
  • Var behöver du en starkare belysning respektive en svagare?
  • Hur ser ditt kök ut i övrigt?
  • Är det ett mörkt eller ljust kök? Ju mörkare desto mer ljuspunkter krävs.

Dimbart ljus

Oavsett vilken kökslampa du väljer är det ofta ett klokt val om den är dimbar. Då kan du själv välja styrka på ljuset samt skapa en mysig stämning när det krävs. Kolla alltid ljuskälla och om lampan är dimbar vid köpet. Tänk på att även ljuset från kökslampan bör anpassas till den övriga inredningen. Om köket är bländande vitt eller av stål är det bra med ett starkt vitt sken. Ett mörkare kök kan ha en amberfärgad ljuskälla.

Kostnaden av en kökslampa

Du kan hitta kökslampor i alla prisklasser. Eftersom köket emellertid är hemmets hjärta och allt fler börjar värna om hur det är inrett kan det vara värt att satsa på en kvalitativ kökslampa, speciellt över matbordet.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det är inte bara för matlagning som kökslampan ska vara bra för. Även läxläsning, romantiska middagar, diskussioner, årstidsväxlingar och fester är exempel på händelser som ska spegla kökslampans funktion.
  • Olika typer av kökslampor har olika design. Många tycker om en lägre placerad kökslampa ovanför matbordet, en lampa som även går att justera och höja och sänka. Se till att kökslampan passar den övriga inredningen i köket.
  • Kökslampor går att hitta från de allra billigaste för några hundralappar till flera tusen kronor för en designlampa som statement piece. Hur mycket du har råd och är villig att lägga är bara upp till dig. Tänk dock att satsa på kvalitet om det ligger dig varmt om hjärtat.