Den bästa spotlight-belysningen för ditt hem


Skenet från en spotlight är minst sagt iögonfallande. Det ger ett modernt och samtidigt proffsigt intryck i till exempel köket och badrummet. Spotlights finns i takskenor, som klungor i hallampor och som enskilda lampor. Här får du tips på bästa spotlightsen just för dig.

Spotlight

Med downlights eller riktade spottar får du den perfekta belysningen och stämningen. Det är praktisk belysning samtidigt som den är snygg. Det finns flera anledningar till varför spottar är så populära.

 • Inger en känsla av lyx
 • Kan riktas åt vilket håll som helst (dock inte alla modeller)
 • Du kan skapa effekter på olika sätt
 • Finns som utanpåliggande och inbyggda

Att inreda med spotlights är riktigt kul och kan ge de roligaste effekterna.

Utanpåliggande och inbyggda spotlights

Den utanpåliggande spoten är riktbar vilket innebär att du kan välja åt vilket håll ljuset ska riktas. De är alltså inte inbyggda i taket utan ligger inne i en armatur som fästs på väggar eller i taket. Du kan även köpa lösa spotlights med armatur och sladd som fungerar som en lampa du kan flytta på när du vill. Den är vanlig i bokhyllor men kan även flyttas runt som läslampa i sovrummet, eller som en sminklampa vid spegeln.

Den inbyggda spoten skiljer sig helt enkelt för att den är inbygd. Den här typen är speciellt praktisk att ha i kök och badrum. Just sådan belysning i badrummet gör att skenet blir skarpare men också att de är lättare att göra rena. Placera dem gärna över spegeln, vid köksbänken men också i taket och i duschkabinen.

Hur ska spotlights placeras?

Hur och var ska spotlights placeras? Det är en fråga som många kan ställa sig. Faktum är att du har ett ganska stort svängrum med spotlightsens placering. Det kan dock vara kul att tänka sig att placera spotar på lite mer annorlunda ställen än bara i badrumstaket eller vid köksbänken.

 • Gör en liten stjärnhimmel i badrum eller en liten hall med inbyggda spotar i taket.
 • Placera dem runt en spegel eller ovanför.
 • Bygg in spotlights i köksfläkten vilket ger en ännu bättre överblick vid matlagningen.
 • Använd en stor takskena med spotar som du kan rikta åt flera håll och skapa häftig belysning.
 • Ha inbyggda spotlights i garderoben så ser du bättre vad du har därinne.
 • Bygg in spotlights i bastutaket för en mysig stämning.

Kan man ha spotlights utomhus?

Ja, spotlights är faktiskt riktigt snygga att ha utomhus och ger uterummet eller terassen ett tufft intryck. Det är dock viktigt med rätt IP-klassning då utomhusbelysning måste tåla fukt, kyla och väta. Du kan även sätta upp små spotlights i träden eller utmed gångarna för att punktbelysa. Många villaägare väljer även att sätta spotar längs med husfasaden eller vid entrén så att man ser bättre när man kommer hem sent på kvällen. Tänk även på att sätta spotar runt spabadet eller en pool. Det ger en härlig effekt.

Badrum är ett av hemmets rum som de flesta väljer att ha moderna spotlights i. Men det gäller att tänka på säkerheten. IP-klassningen är viktig. Installera aldrig spotlights i våtrum själv, inte ens i andra rum. Här är det en behörig elektriker som ska utföra jobbet.

Dimmer

När du installerar spotlights är det att rekommendera att använda dimmer, då blir ljuset som finast. Detta gäller framför allt om du har dina spotar i taket. Du kan då endast välja att ha spotlights som allmänbelysning och sänka skenet när du vill ha stämningsfull belysning, och höja det när du vill ha klart och tydligt vad du gör.

Vinklingsbara spotar

Om du har snedtak hemma hos dig eller om du vill ha en intressant effekt på taket eller ett visst utrymme kan du använda vinklingsbara spotar. De kan även fungera perfekt i en trappa för att belysa trappstegen.

Fundera på spridningsvinkel och sken när du ska köpa spotlights. Beroende på var de ska placeras och vad de ska belysa i hemmet är det viktigt att de sprider ljuset dit du vill ha det.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Downlights är en slags spot som är inbyggd i väggar eller tak och används för att rikta ljuset nedåt. Man brukar även kalla downlights för infällda spotlights.
 • Ljusstyrka och färgsättning på ljuskällan brukar komma i varm och kall ton samt i amberfärgat. Ett tips är att alltid använda dimmer till spotlights så att du kan skapa dina egna ljuseffekter.
 • Du kan i princip installera spotar var du vill och så även utomhus. Dock är kök och badrum populära placeringar men också hallar, trappor, vindsutrymmen och garderober eller moderna walkin closets som lyser upp. Kolla var du helst vill ha dina spotar och använd gärna fler i taket.