Hitta den bästa golvlampan


Utbudet av olika typer av golvlampor är stort. En golvlampa har många funktioner, dels att sprida en stämningsbelysning och dels för att ge en till ljuspunkt. Golvlampor passar i hemmets alla rum och blir en snygg inredningsdetalj. Vi ger tips på den bästa golvlampan och hur du kan tänka kring köpet.

Golvlampa

Med en golvlampa ljusar du upp stämningen och mysfaktorn i rummet när hösten nalkas. Du får också en bättre läslampa i favoritfåtöljen i vardagsrummet eller en extra ljuskälla i sovrummet. Skaffa gärna en dimbar ljuskälla till golvlampan så att du själv kan bestämma styrkan på skenet.

Smart punktbelysning

För att kunna rikta ljuset från golvlampan exakt dit du vill ha det är det bra att välja en reglerbar golvlampa där skärmen eller armaturen kan riktas åt olika håll. Då kan du även lysa upp en plats i bokhyllan eller ett stilleben på det närliggande bordet. Det är också ett häftigt sätt att förändra med små medel i rummet genom att ändra ljusriktning eller hur armaturen ser ut.

En golvlampa till den bästa platsen

Var vill du ställa din golvlampa? Vad vill du belysa? Platsen avgör ganska mycket hur design och funktion på lampan ska vara.

 • En läslampa vid en fåtölj bör vara riktbar och ganska hög så att du kan justera så att ljuset siktar på boken.
 • Vill du att lampan ska lysa upp rummet är det bra om den står i ett hörn så att ljuset reflekterar mot väggar och golv och skapar rymd.
 • Önskar du addera en mysfaktor så kan en låg golvlampa som endast skickar ljus uppåt eller mot sidorna vara bra. Det skapar även mer rymd i ett mindre rum.

Om du vet med dig att du gärna flyttar runt på golvlampan så kan det vara bra att inte köpa en lampa som är för otymplig.

Golvlampa med flera armar

För att kunna rikta ljuset mot flera punkter i rummet och för att få en flexibilitet i din golvlampa kan du köpa en modell med flera armar. Då kan du passa på att belysa olika detaljer i rummet som du vill framhäva. Det är riktigt snyggt eftersom du då kan ändra stilen och designen på golvlampan utifrån hur du riktar och reglerar armarna. Köp gärna en lampa med båge för att få exakt den vinkel du är ute efter.

En golvlampa bör ha en lång sladd så att du kan flytta den dit du vill. Har den en kortare sladd kan du köpa till en förlängingssladd, dock kan dessa vara lite otympliga och dessutom rätt dyra. Ett tips är att köpa en golvlampa med en sladd på minst 2 meter. Då har du tillräckligt med svängrum för att byta plats utan att behöva byta kontakt.

Hur priset påverkar köpet

Självklart spelar priset en stor roll i ditt köp av golvlampa. När du vill hitta den bästa golvlampan måste du också ta hänsyn till din budget. Normalt lägger man mer pengar på en taklampa som ska fungera som allmänbelysning, men även en golvlampa som ska fylla flera praktiska funktioner och passa in i inredningen kan kosta en del. Den ska vara kvalitativ samtidigt som den ska vara snygg att se på. Ta alltid hänsyn till rummets övriga interiör och känsla och välj olika typer av golvlampor utifrån det. Kanske du vill köpa fler än en golvlampa? Om du redan har andra lampor ur en serie kan det vara bra att addera en golvlampa ur samma kollektion eftersom de passar ihop.

Några stilar på golvlampor

 • Klassiska
 • Retro
 • Moderna
 • Modeflugor
 • Industriella

Idag är golvlampor av mässing eller krom en het trend. Köper du en golvlampa med skärm kan du förnya den ibland genom att byta lampskärm och få ett helt annat ljussken eller en annan stil. Behåll olika skärmar och byt när du känner dig uttråkad.

Olika lampmärken

Idag finns det flera varumärken som specialiserar sig på just lampor. Bland deras sortiment kan du hitta de fräckaste golvlampor. Ta en titt bland våra fem modeller som vi har valt ut i vårt test här och se vilken som lockar mest.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Höjden på en golvlampa kan vara olika beroende på behov. Om du ska ha den som läslampa bör den vara ca 1,5 meter eller en aning mer. Gärna reglerbar i armaturen så att du kan vinkla den uppåt, nedåt och åt sidorna.
 • Idag är det trendigt med mässing och krom men du hittar även retrolampor och rustika modeller av trä, glas och liknande. Kolla vilka material som passar in i din övriga inredning och välj utifrån det.
 • En golvlampa kan kosta alltifrån någon hundring till flera tusen kronor beroende på om det är en designlampa från ett välkänt varumärke eller om det är en billigare modell från någon av de stora möbelkedjorna. Här är det dina behov och din budget som avgör hur mycket du är villig att betala.