Guide till den bästa LED-belysningen


LED-lampor är energieffektiva och har blivit allt bättre på att skapa naturtroget ljus. De finns i många olika typer. Här kommer en guide som hjälper dig att välja den bästa LED-belysningen.

LED-belysning

Idag finns knappt några anledningar att inte satsa på LED-belysning. LED-lampor drar mycket mindre ström än glödlampor, innehåller inga farliga ämnen och avger ingen farlig strålning. Dessutom behövs ingen anpassning till gas, så LED-lampor kan tillverkas i alla möjliga olika former och storlekar. Därför kan LED-belysning ersätta i princip all form av traditionell belysning. De kan användas som vägglampor, taklampor och läslampor eller om du vill ha en mer miljövänlig ljusstake eller julgransbelysning. Här följer några av de största fördelarna:

  • Ungefär 90% lägre energiförbrukning jämfört med en vanlig glödlampa.
  • Är mångsidiga och finns i massvis av färger och former.
  • Har lång livslängd och behöver sällan bytas ut.

Har de någon nackdel är det att de är något dyrare än glödlampor. Dock har energislukande glödlampor fasats ut i EU. Dessutom gör den lägre energiförbrukningen och den långa livslängden att LED-belysning lönar sig stort i längden.

Olika typer av LED-belysning

Först och främst finns det tre enheter som är bra att ha koll på oavsett vilken LED-belysning som väljs:

  • Lumen (lm) = Anger ljusstyrkan. Ju högre tal, desto starkare ljus.
  • Kelvin (K) = Anger färgtemperaturen. Ju högre tal, desto kallare eller blåaktigare ljus. 2700 K ger varmvitt ljus. Lägre kelvin än så gör att ljuset blir mer gulaktigt.
  • Ra = Anger färgåtergivning. Det beskrivs bäst som ett mått på hur verklighetstroget ett föremåls färg återges när lampan skiner på det. Skalan går från 1-100 och minst 80 är en bra riktlinje för de flesta typer av belysning.

Filament LED-lampor

Vad som gjort LED-belysning så populärt är att det dykt upp produkter som är bra på att efterlikna de tidigare glödlamporna. Filament är LED-chip fästa på en tråd, inte helt olikt hur en vanlig glödtråd sänder ut ljus. Skillnaden är att med LED-teknik blir lampan mycket energisnålare, men kan fortfarande ge ett starkt och rundstrålande ljus. Den här typen av lampor kan lysa upp ett helt rum och finns i både runda och mer avlånga varianter.

Förutom typ av sockel bör du också kolla på färgtemperaturen som anges i Kelvin. 2700-3000K är vanligt för LED-lampor och ger ett varmvitt sken. Vill du ha mer varmgult sken kan du välja 1800K. Högre värden som 5000-6000K bör helst undvikas, eftersom de ger ett mer blåaktigt och kallt ljussken. Det kan kännas något onaturligt, även om vissa tycker om den typen av ljussken för till exempel kontorsutrymmen och förrådsutrymmen.

LED-spotlights

Ibland behöver man mer direkt ljussken på en begränsad yta. I så fall är spotlights eller "spottar" det bästa valet. De finns i olika varianter med olika ljusstyrka och spridningsvinkel. Istället för att enbart titta på lumen är ett tips att titta på intensitet som mäts i candela (cd). Ett högt antal lumen och låg spridningsvinkel ger ett högt candela-värde, d.v.s. mer intensivt ljus dit spotlighten är riktad. En annan sak att tänka på är att riktat ljus har längre räckvidd. LED-spotlights kan till exempel användas utomhus för att lysa upp en buske eller husfasaden. De finns också i olika färger.

Dimbara LED-lampor

Det här är en typ av LED-belysning som är perfekt för att skapa en mysig atmosfär i hemmet. Du kan sänka ljusstyrkan och få ett mer behagligt ljus. Ett viktigt övervägande är hur lampan ska styras. Antingen behövs en dimbar strömbrytare eller så kan du köpa dimbara LED-lampor där möjligheten finns att styra dem trådlöst.

Vilken LED-belysning är bäst?

Vad som passar bäst beror på rum och funktion. Handlar det om allmänbelysning, stämningsbelysning eller arbetsbelysning? En annan faktor att väga in är hur stort rummet är. Stora rum kräver högre ljusstyrka för att lysas upp bra. För allmänbelysning brukar varmvitt eller varmgult sken vara lämpligast. 4000K är mest att rekommendera för arbetsutrymmen. Många tycker att något kallare ljus ger bättre kontrast och det kan uppskattas i till exempel kök eller garage. Det kan också vara bra i hemmakontoret för arbetslampor, trots att själva allmänbelysningen i rummet gärna kan vara ett varmare ljus.

När det handlar om stämningsbelysning och ren dekorationsbelysning handlar egentligen allting om smak. Det viktigare brukar vara att uppnå en viss effekt med ljuset. En sak att tänka på med stämningsbelysning är att du sällan vill att belysningen ska bli alltför framträdande, så tveka inte att välja ett lågt antal lumen.

Vad skiljer LED-lampor från glöd- och halogenlampor?

LED står för Light Emitting Diode eller lysdiod. Kortfattat bygger det på att olika halvledarmaterial sänder ut ljus när elektrisk ström passerar. Skillnaden är stor mot lampor som bygger på att en glödtråd hettas upp av elektrisk ström. Mycket av energin går förlorad som värme. Till exempel har en vanlig glödlampa bara en effektivitet på omkring 14%, resterande 86% försvinner som värmestrålning. Halogenlampor är mer effektiva än glödlampor med sitt användande av halogengas, men en hel del energi går fortfarande förlorad. LED-lampor är klart energieffektivast. Dock är det bara modern LED-belysning som på allvar börjat utmana glöd- och halogenglödlampor när det gäller att skapa lika varmt och naturtroget ljus.

Varför används inte watt för LED-belysning?

Lumen används eftersom det blir tydligare. En glödlampa på 60 W skulle motsvara en LED-lampa på ungefär 6,2 W, trots att båda har en ljusstyrka på 800 lumen. Nu när glödlampor inte längre säljs av miljöskäl kan du som är bekant med de gamla måtten tänka enligt:

  • 15 W =150 lm
  • 25 W = 250 lm
  • 40 W = 450 lm
  • 60 W = 800 lm


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vad som passar bäst beror på rum och funktion, ju större rum desto mer ljusstyrka krävs. Varmvit eller varmgul belysning är lämpligt som allmänbelysning. Kallt ljus som ger mer kontraster brukar vara uppskattat i exempelvis garage, kök eller arbetsrum.
  • LED-lampor har halvledarmaterial som sänder ut ljusvågor, glödlampor har istället en glödtråd som lyser upp. Den stora nackdelen med glödlampor är att mycket energi går förlorad som värme.Halogenlampor är mer effektiva än glödlampor med sitt användande av halogengas, men en hel del energi går fortfarande förlorad. LED-lampor är klart energieffektivast.
  • Lumen används eftersom det blir tydligare. En glödlampa på 60 W skulle motsvara en LED-lampa på ungefär 6,2 W, trots att båda har en ljusstyrka på 800 lumen.