Den bästa vägglampan för ditt hem


Rätt belysning i hemmet gör stor skillnad för inredningens helhetsresultat och stämningen i rummet. Genom att ha en variation av olika slags lampor går det enkelt att växla mellan ett behagligt, dämpat ljus och ett starkare. Vägglampor är ett smart sätt att åstadkomma punktbelysning, både för att lysa upp inredningsdetaljer med och för att använda som läsbelysning vid favoritfåtöljen.

Vägglampa

Vägglampan - en underskattad inredningsdetalj

Vägglampan är en detalj i inredningen som många lätt glömmer bort när det är dags att göra om hemma. Olika sorters vägglampa gör att intrycket av inredningen blir helt annorlunda och med hjälp av rätt vägglampor kan du skapa ett stilfullt hem. Vägglampans främsta fördel är att den ger en mycket behaglig upplevelse till skillnad från en taklampa som sitter mitt i ett rum. Genom att använda flera vägglampor lyser du upp rummet utan att ljuset känns kallt och sterilt.

För att lyckas med att hitta den bästa vägglampan för just ditt hem lönar det sig att lägga lite tid på planering. Fundera över om det är någon särskild plats där du behöver extra belysning för att till exempel kunna sitta och läsa eller arbeta. Tycker du om att somna till en bok på kvällarna är det perfekt att sätta upp en vägglampa vid sängen. På så sätt kan du enkelt släcka ner utan att behöva resa dig upp för sängen när du ska sova.

En vägglampa är inte bara bra för att kunna se ordentligt utan är också mycket bra för att punktbelysa vackra detaljer i inredningen. Exempelvis kan du placera en lampa på väggen och rikta den mot en tavla eller en grön växt. Effekten brukar bli slående och plötsligt får det upplysta objektet ett nytt liv!

Så hittar du den bästa vägglampan

Det finns mängder av olika sorters vägglampa att välja mellan, både stora och små lampor och lampor i olika färg och form. För att underlätta vardagen och spara på energi är det en bra idé att satsa på smart belysning. Smart belysning innebär att du till exempel kan ha rörelsesensorer som gör att lamporna tänds och släcks när du går in och ut ur ett rum. Du kan också styra denna typ av lampor med din telefon eller en annan typ av extern fjärrkontroll.

När du väl har hittat rätt vägglampor behöver du även välja vilken typ av lampa som ska sitta i dem. Dagens energisnåla LED-lampor går att få i flera olika ljusstyrkor och också med varmt och kallt ljust. Vilken typ av färg och styrka du ska välja beror naturligtvis på behovet vid den aktuella vägglampan. En arbetshörna behöver främst ett bra arbetsljus med tillräcklig ljusstyrka för att kunna skriva och läsa ordentligt. En myshörna eller en inredningsdetalj som ska belysas bör istället ha ett svagt och behagligt ljus där utseendet får komma först.

Ytterligare en faktor att ta hänsyn till vid valet av vägglampa är om den ska ha en arm som går att justera eller inte. Möjligheten att rikta lampan åt olika håll är mycket praktisk om du till exempel vill kunna läsa eller om du ibland vill kunna rikta bort lampan så att den ger ett mer dämpat ljus.

För att du ska kunna jämföra lampor och läsa vad andra användare tycker har vi samlat vägglamporna som är bäst i test i en köpguide. Här kan du hitta rätt vägglampa som passar för inredningsstilen i ditt hem och få värdefulla praktiska tips.

Snabba tips inför köpet av vägglampa

  • Välj smart belysning så att du kan styra lamporna via din telefon eller en fjärrkontroll. Även rörelsesensorer är en bra idé som förenklar vardagen samtidigt som du sparar energi.
  • Satsa på en vägglampa som är dimbar så att du kan anpassa ljuset till precis den styrka du önskar för tillfället.
  • Idag finns det flera typer av LED-lampor att välja mellan, både med varmt ljus och kallt ljus. Lamporna går även att få i olika styrkor och vilken du ska välja beror på hur starkt ljus du behöver i den aktuella vägglampan.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Den vanligaste vägglampan är den som går att skruva upp på väggen vid till exempel soffan. En vägglampa kan också vara en spotlight som fästs på väggen för att lysa upp en yta i närheten.
  • Vägglampor är mycket praktiska att ha när du vill läsa en bok utan att behöva lysa upp hela rummet. Med andra ord passar de vid sängen eller vid soffan och fåtöljen. Vägglampor är också perfekta för att förstärka inredningsdetaljer, exempelvis gröna växter, tavlor eller prydnadsföremål.
  • För att installera en vägglampa behöver du fästa den i väggen med skruvar. Tänk på att kontrollera om det går elledningar där du ska sätta upp lampan. Det finns enkla och billiga verktyg som hjälper dig att göra detta.