Guide: Så väljer du den bästa taklampan


En taklampa i varje rum är närmast ett måste. Den ger en bra allmänbelysning och gör så att du får en bra överblick över rummet. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du ska köpa en taklampa så att du får en modell som är rätt för just dig.

Taklampa

Fördelar med en taklampa

  • Ger en bra allmänbelysning
  • Finns i många olika modeller
  • Ofta lätt att installera
  • Låter dig ofta justera ljusstyrkan

Börja med taklampan när du ska ljussätta ett rum

Visste du att det bör finnas minst fem ljuskällor i varje rum? Det ger rummet ett djup och en mysig och ombonad känsla. Det kan dock vara lite trixigt att veta vilka lampor man ska välja. Ett knep är att börja med att hänga upp taklampan på sin plats. Då ser du enklare vilka utrymmen i rummet som behöver extra ljus och var du kan spara in på lampor.

Det är också smart att låta taklampan vara tongivande för övrig belysning. Välj alltså gärna lampor i samma stil som den för stämnings- och funktionsbelysning för att skapa en snygg helhet.

Olika sorters taklampor

En taklampa kan se ut på många olika sätt. Här går vi igenom de absolut vanligaste modellerna så att du kan få en uppfattning om vilken som kommer att passa bäst i just ditt rum.

Pendel

En taklampa av modell pendel är en lampa som har skärm och hänger i sin sladd eller i en kedja från taket. Den här typen av taklampa finns i många olika modeller så att du lätt kan anpassa den efter din stil. En annan fördel med pendeln är att du själv kan välja hur högt den ska hänga genom att anpassa längden på sladden. Många väljer att använda just denna modell över mat- eller soffbordet just av den anledningen.

Plafond

En plafond är en typ av taklampa som monteras direkt emot taket. Den har ofta en ganska platt skärm som kupar sig upp emot taket. Vill du ha en diskret lampa som ändå ger en bra allmänbelysning så är en plafond ett bra val. Den passar även bra i utrymmen där du inte vill att en störande lampa ska hänga ned från taket, till exempel där det är lågt i tak.

Spotlights

Spotlights har blivit mer och mer populära tack vare sin diskreta förmåga att belysa ett rum. De finns i många olika modeller och går ofta att höja och sänka ljusstyrkan på så att du kan anpassa dem efter dina behov. Du kan till exempel välja spotlights som är infällda i taket, men det finns också modeller som sitter på skena och går att rikta mot de områden där du behöver extra belysning. Fördelen med spotlights är att de nästan inte tar någon plats alls men ändå ger dig mycket belysning.

Kristallkrona

Den mäktiga kristallkronan förtjänar verkligen en egen rubrik. Denna vackra lampa passar bra om du vill ha ett blickfång i rummet. Numer finns kristallkronor i många olika designer, allt från klassiska och traditionella till mer moderna varianter. Den här typen av belysning passar bra i utrymmen där du vill förmedla en känsla av lyx och exklusivitet, till exempel i sovrummet eller i vardagsrummet. Många väljer även att hänga en kristallkrona i badrummet för en extra lyxig känsla. Det är dock viktigt att man då följer de föreskrifter som finns för elsäkerhet i våtutrymmen.

Välj rätt taklampa till rätt utrymme

För att taklampan ska göra sitt jobb på bästa sätt är det viktigt att du väljer rätt modell till rätt utrymme.

Vardagsrum

I vardagsrummet vill du både ha en bra allmänbelysning samtidigt som du inte vill störas av ett allt för skarpt sken. Välj därför gärna en pendel med en vacker skärm som låter ljuset bilda mönster eller färgas mjukt. Har du ett mycket stort vardagsrum kan det vara fint att välja att hänga upp flera taklampor på lite olika höjd för att skapa dynamik.

Kök

Köket kräver en riktigt bra allmän- och funktionsbelysning. Välj därför gärna spottar som du kan anpassa ljuset på. På så sätt kan du välja en högre ljusstyrka när du arbetar i köket och en lägre när det är dags att mysa vid middagsbordet.

Badrum

I våtutrymmen vill vi både kunna koppla av, men även se bra. Därför passar spotlights optimalt även här. Vill du ha en lyxig känsla kan du naturligtvis också slå till på en kristallkrona i badrummet. En plafond passar också bra här.

Sovrum

I sovrummet låter vi ofta sänglamporna sköta funktionsbelysningen, därför kan du välja en taklampa som ger ett mildare ljus här. Här passar både en pendel och en kristallkrona bra. Välj gärna en ljuskälla som ger ifrån sig ett varmt och mysigt ljus.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vi har tagit fram de absolut bästa taklamporna på marknaden så att du enkelt ska kunna hitta dem.
  • Tänk på vilket rum du ska placera lampan i och vilken funktion du vill att den ska ha. I köket passar till exempel en skarpare belysning medan du vill ha en mjukare i vardagsrum och sovrum.
  • De flesta lampor som placeras i badrummet måste vara godkända för våtutrymmen, men det beror lite på hur stort ditt badrum är och vilket säkerhetsavstånd det finns till rinnande vatten. Kontakta en behörig elektriker om du är osäker.