Fördelar med utebelysning
- Skapar ett inbjudande hem, även under de mörka årstiderna.
- Gör att du slipper treva dig fram i trädgården när det är mörkt ute.
- Avskräcker inbrottstjuvar.
- Finns i många olika varianter.
Olika typer av utebelysning
För att kunna ljussätta ditt hem och din trädgård på bästa sätt är det bra om du först kan skilja på olika typer av belysning och vilken dess huvuduppgift är. Här följer en snabb genomgång.
Funktionsbelysning
Funktionsbelysning är en riktad belysning som hjälper dig att se bättre. Funktionsbelysning i form av utebelysning kan till exempel vara en lampa vid ytterdörren som hjälper dig att hitta både nycklar och nyckelhål. Det kan också vara spottar längs en gångstig som hjälper dig att se var du går.
Allmänbelysning
Allmänbelysning är den typ av belysning som lyser upp ett större område och ger dig en överblick. Den typen av belysning är smidig att ha eftersom du bara behöver trycka igång en enda lampa för att se ett större område. Allmänbelysning i trädgården kan till exempel vara en lyktstolpe eller en ljuslykta placerad på väggen.
Stämningsbelysning
Stämningsbelysning uppfyller främst ett dekorativt syfte och har ofta ett mjukare ljus. Exempel på stämningsbelysning kan vara små ljusstolpar med svagt ljus i rabatterna, lampor som lyser upp träd och buskar underifrån, fasadbelysning eller ljusslingor vid uteplatsen.
Idag finns många typer av solcellsbelysning som fyller just detta behov. Lampor som går på solceller är ett bra val då de inte gör något avtryck på elräkningen utan drivs helt av solens strålar. Speciellt sommartid fungerar den här typen av belysning bra.
Så ljussätter du din trädgård
När det är dags att ljussätta din trädgård och din bostad med utebelysning är det viktigt att du först ställer dig några frågor:
Vilka behov har jag?
Fundera först över vilka behov du har. Störs du av att alltid snubbla på trädgårdsgången, eller letar du alltid efter nycklarna i väskan? Då behöver du investera i en belysning längs gången och skaffa en bra belysning vid ytterdörren. Upplever du att det ofta är för mörkt i trädgården så är det också bra att skaffa någon typ av allmänbelysning, till exempel i form av en lyktstolpe.
Vad vill jag framhäva?
Finns det detaljer som är extra vackra i din trädgård och som du vill ska synas bra? Kanske har du ett vackert träd på gårdsplanen. Placera då spottar under trädet och skapa ett vackert ljusspel i trädkronan.
Tycker du att det är synd att din vackra fasad inte syns när det är mörkt ute? Satsa då på en bra fasadbelysning som lyser upp din bostad från utsidan. Fasadbelysning finns både i form av lyktor som placeras direkt på fasaden och spottar som lyser upp din fasad utifrån.
Vad får det kosta?
Många lampor som lyser i trädgården sätter onekligen spår på elkostnaden. Ett knep som gör att du kan komma runt allt för höga kostnader är att använda dig av LED- lampor och solcellsbelysning där det går. LED-lamporna drar mindre energi än vanliga lampor och solcellslampor får sin energi direkt från solen.
Vilken kelvin och lumen ska du välja?
Kelvin mäter temperaturen på ljuset och lumen mäter ljusstyrkan. Vill du ha ett varmt och mysigt ljus väljer du en lampa med ett lågt kelvintal. Vill du istället se riktigt bra väljer du ett högt tal i lumen och ett högre tal i kelvin.
Några viktiga tips
Har du bestämt dig för vilken typ av belysning du vill ha? Bra! Då följer här några viktiga tips:
- Placera aldrig fasadbelysning rakt ovanför upplysta fönster eftersom det kan blända.
- Tänd alla lampor inomhus när du planerar din utebelysning och gå ut och titta hur det ser ut i mörkret. På så sätt kan du enkelt se var det behöver lysas upp och var det behövs mindre ljus.
- Välj gärna LED-lampor och solcellsbelysning för att minska på energikostnaderna.
- Våga välja många olika ljuskällor för att skapa en trevlig helhet. Ofta är vi lite för fega med belysningen, något som kan ge ett lite spretigt intryck.