Skapa en trevlig atmosfär med rätt inomhusbelysning


Har du tänkt på hur mycket belysningen faktiskt betyder för känslan i ett rum? Med vår guide får du hjälp med att ljussätta ditt hem optimalt med den bästa inomhusbelysningen för dig.

Inomhusbelysning

Saker att ta hänsyn till när du väljer inomhusbelysning

  • Funktion.
  • Färg på väggar, tak och golv.
  • Övrigt ljusinsläpp från till exempel fönster.
  • Antal ljuskällor.

Olika typer av inomhusbelysning

Man brukar dela in belysningen inomhus i främst tre kategorier, nämligen funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. Vi ska förklara betydelsen av de olika kategorierna här:

Funktionsbelysning

Funktionsbelysning är den typ av belysning som du använder dig av för att kunna se bättre när du ska utföra olika sysslor. På grund av det är den här typen av ljuskälla ofta riktad. Exempel på funktionsbelysning är till exempel lampan över diskbänken, skrivbordslampan eller läslampan.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är till för att skapa en härlig och hemtrevlig atmosfär i hemmet. Ofta sprider den här typen av belysning ett mer diffust ljus snarare än ett riktat funktionsljus. Exempel på olika typer av stämningsbelysning är fönsterlampor, bordslampor och ljusslingor. Du kan med fördel ha flera lampor som sprider stämningsbelysning i ett rum eftersom det skapar djup och dynamik.

Allmänbelysning

En allmänbelysning skapar ett mjukt ljus i hela rummet. Fördelen med allmänbelysning är att du kan tända en enda lampa för att snabbt få överblick över hela rummet. Det är därför bra att ha en källa till allmänbelysning i varje rum. Exempel på den här typen av belysning är hängande taklampor, plafonder och spottar.

Så ljussätter du ett rum

Det största misstaget vi gör när vi ska ljussätta våra rum är att snåla med belysningen. Du bör faktiskt räkna med att du behöver minst fem olika ljuskällor för att ljussätta ett rum optimalt.

En bra grund är att börja med att välja en allmänbelysning, till exempel en vacker taklampa. Ska du sysselsätta dig med saker som kräver bra ljus i rummet är det viktigt att addera minst en funktionsbelysning. Komplettera sedan belysningen med små ljuskällor som ger stämningsljus, till exempel en ljusslinga i taket, en eller flera lampor i fönstret samt bordslampor längre in i rummet. Har du mörka hörn är det vackert att placera en golvlampa som ger ett mjukt sken där.

Kelvin och lumen

När du ljussätter ett rum är det också viktigt att du har lite kunskap om kelvin och lumen.

Kelvin, förkortat K, är det tal som anger ljusets temperatur. Ju högre kelvin en lampa har, desto kallare och blåare upplevs belysningen.

Lumen, förkortat lm, är den enhet som anger hur starkt flöde en ljuskälla har. Med andra ord betyder det att ju högre lumen, desto starkare lyser lampan.

För bra allmänbelysning i ett rum bör du använda en lampa som ligger på minst 400–800 lm. Funktionsbelysning bör ligga på 220–800 lm, medan det räcker med ett värde på cirka 30–140 lm för stämningsbelysning.

Hur hög Kelvin du ska välja beror lite på tycke och smak. Ett tips är att välja lite varmare ljus till så kallad mysbelysning och lite kallare för allmänbelysning. Undvik dock de allra högsta kelvintalen eftersom de ger ett mycket blått och kallt ljus.

Så väljer du rätt typ av lampa

Lampor för funktionsbelysning

Funktionsbelysning, eller så kallad arbetsbelysning, kräver en praktisk men samtidigt snygg lampa. Idag finns det många modeller av arbetsbelysning att välja bland. Ett tips är att se till att välja en lampa som är ledad så att du kan rikta den, speciellt vid skrivbordet eller vid läsfåtöljen. På så sätt kan var och en anpassa belysningen på det sätt de tycker är bekvämt.

Lampor för allmänbelysning

För allmänbelysning är en fin taklampa eller spottar det naturliga valet. Här kan det också vara en idé att välja en lampa som du kan sänka och höja ljusstyrkan på.

Bestäm dig också för om du vill att allmänbelysningen ska synas eller vara diskret. En vacker taklampa kan vara ett smycke för rummet, men drar också blickarna till sig. Vill du ha en mer diskret allmänbelysning är infällda spottar därför ett bra val.

Lampor för stämningsbelysning

I kategorin stämningsbelysning finns det mängder av ljuskällor att välja bland. Var inte rädd för att blanda många olika typer, till exempel ljusslingor, golvlampor och fönsterlampor. Glöm heller inte att belysa mörka hörn i hemmet. Här kan det passa bra med en snygg golvlampa.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Försök att satsa på att inreda ett rum med minst fem olika ljuskällor.
  • Lumen anger hur starkt en lampa lyser medan kelvin anger hur varmt ljuset är. Ett högt lumental ger ett starkt ljus, medan ett högt kelvintal ger ett blått och kallt ljus.
  • Vi har tagit fram de bästa ljuskällorna i olika kategorier till dig. Botanisera här på sidan för att hitta din favoritbelysning.