Låt bostaden lysa med vacker fasadbelysning


När mörkret faller är det vackert att låta bostaden lysas upp av en vacker fasadbelysning, både av estetiska och funktionella skäl. Vi ger dig tips så att du kan hitta den bästa fasadbelysningen för din bostad.

Fasadbelysning

Fördelar med fasadbelysning

  • Ger ett inbjudande och trevligt intryck
  • Avskräcker inbrottstjuvar
  • Ger funktionell belysning
  • Finns i mängder av varianter med olika typer av ljus

Vad är fasadbelysning?

Fasadbelysning är den typ av belysning som placeras på eller i anslutning till fasaden. Det finns ju många typer av utomhusbelysning där vissa varianter placeras i trädgården eller längst gångar, men en belysning för fasaden fokuserar alltså direkt på bostaden.

Många tänker nog på de traditionella lyktorna som brukar sitta bredvid eller ovanför ytterdörren, men idag finns många fler möjligheter än så. Lys till exempel upp huset nedifrån eller uppifrån, eller låt vackra detaljer på fasaden få synas lite extra med hjälp av belysning.

Vad ska man tänka på när man ska välja fasadbelysning?

Att belysa sin bostad är trevligt och ger många fördelar, men innan du sätter igång och köper belysning är det viktigt att du tänker på några saker. Vi listar de viktigaste punkterna här:

Tänd lamporna inomhus

För att få en uppfattning om hur din fasad kommer att se ut med belysning på fasaden är det viktigt att du tänder de lampor som brukar vara tända inomhus. Du ser då hur ljusbilden utomhus påverkas av dem och det blir lättare att se var det behövs extra ljus för att skapa ett harmoniskt intryck.

Osynlig eller synlig belysning

Du bör också fundera på om du vill att dina armaturer ska synas eller inte. Idag finns båda varianterna på marknaden. Osynlig belysning kommer ofta i form av spotlights som till exempel kan placeras i takfoten för att ge ett vackert ljussken till fasaden.

Synlig belysning passar bra på ställen som du vill utsmycka lite extra. Vackra lyktor som markerar ytterdörren och ger ett funktionsljus är till exempel ett bra exempel på sådan belysning.

Du kan naturligtvis också med stor fördel blanda osynlig och synlig belysning för att få spännande effekter.

Placering

Det finns några viktiga regler att tänka på när du placerar ut din fasadbelysning. Du bör till exempel inte placera infälld fasadbelysning rakt ovanför fönster eftersom den då kan blända dig när du tittar ut. Dessutom lyser det ju ofta redan från fönstret vilket gör att de olika typerna av belysning konkurrerar med varandra.

Belysning som är avsedd för att belysa fasaden ska inte heller placeras för nära den belysning som finns vid ytterdörren eftersom konkurrens mellan de olika ljusskenen kan uppstå även där. Det kan också hända att en belysning placerad allt för nära ytterdörren kan blända de som går ut och in genom dörren.

Hela poängen med fasadbelysning är att den på ett subtilt sätt ska förhöja intrycket av din bostad. Om du följer dessa regler är det lättare att uppnå en sådan känsla.

Ljusstyrka och temperatur

Tänk också på att välja lampor med rätt ljusstyrka och temperatur. Detta är viktigt för att känslan ska bli rätt. Ljusstyrka anges i lumen. Här följer därför en förteckning på hur många lumen ett visst watt-antal ger:

15 watt motsvarar 100 – 120 Lumen

25 watt motsvarar 220 – 250 Lumen

40 watt motsvarar 410 – 470 Lumen

60 watt motsvarar 700 – 800 Lumen

Det är även av hög vikt att ta hänsyn till ljusets temperatur. För en varm och mysig känsla väljer du med fördel lampor med 2100 – 3500 Kelvin. Dessa ger ett varmvitt ljus med gulaktig ton. Vill du ha ett skarpare och mer distinkt ljus passar det att välja lampor med 4000 – 5000 Kelvin eftersom det ger ett neutralt och vitt ljus.

Ta hänsyn till bostadens stil

Det är viktigt att du tar hänsyn till hur din bostad ser ut för att känslan av belysningen ska bli rätt. Bor du i en sekelskiftesvilla blir det sällan snyggt om du använder allt för modern och futuristiskt belysning. Välj då istället med fördel armaturer som ger en tidstypiskt känsla. På en modern och mer stilren fastighet passar det bra med en striktare och mer stram form av belysning. Du kan med fördel satsa på en infälld belysning som belyser fasaden på ett subtilt sätt.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det beror på. Använder du så kallad svagström så går det bra att installera belysningen själv. Till ställen som kräver starkare belysning, till exempel garageuppfarten, krävs dock starkström. Starkström behöver du anlita en behörig elektriker för att installera.
  • Viktiga tumregler är att inte placera fasadbelysning ovanför belysta fönster eller för nära ytterdörrsbelysningen. Tänd gärna lamporna inomhus och undersök sedan fasaden på kvällstid för att enklare få en uppfattning om var du behöver belysa.
  • Vi har tagit fram de varianter av fasadbelysning som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en modell som passar din bostad.