Mögel i hus - symptom, lukt & åtgärd


Mögel i hus kan ge jobbiga symptom och är farligt för hälsan. Men vilka symptom är det som kan uppstå? Hur luktar egentligen mögel och täcker försäkringen mögelskador? Åtgärda problemet nu.

Få bort mögel i hus - kontakta en specialist

Det är alltid bra att göra en utredning om vilken mögelart det är som angripit ditt hus för att kunna ta bort den på bästa sätt. Låt någon annan göra jobbet och försäkra dig om att det blir ordentligt gjort. Hus.se rekommenderar följande företag för vidare utredning:

Toppklassad avfuktare
Neutraliserar mögel & lukt
Klarar upp till 120 m2
Få hjälp med avfuktning
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Är mögel i hus farligt för hälsan? - svartmögel

Mögel är ett samlingsnamn för olika mögelsvampar och bakterier. Det finns många olika mögeltyper som kan angripa ett hus, en vanlig mögeltyp i hus är svartmögel. Svartmögel blir synlig i form av svarta prickar och finns i flera hundra olika varianter. Svartmögel har sporer som lätt transporteras med luften och är farlig för hälsan. Framförallt är det just luften som påverkas av mögelsvamparna, och den hälsofarliga luften sprids snabbt i hemmet.

Enligt Jarle Karlsrud, VD för Bedre Inneklima AS och expert inom området berättar:

- Mögel i hus er oftast förorsakat av for mycket fuktighet. For mycket fuktighet kommer som regel av två saker:

1. Läckage i huset: Hitta orsaken till läckage och se till att täta detta. 

2. All den fuktighet som genereras och bildas inomhus från tex dusch, tvätt och torkning av kläder. En avfuktare håller ned fuktigheten omgående.

Tips: här är dem 5 bästa avfuktarna enligt Hus.se

Ont i lungorna och andra symptom på mögel i hus

Precis som att mögel i mat kan göra oss sjuka så kan även mögel i hus göra oss dåliga.

Följande symptom kan kopplas till mögel i hus:

  • Huvudvärk - huvudvärk är ett vanligt symptom som kan uppkomma av mögel i hus.
  • Problem med slemhinnor och luftvägar - hosta, snuva, infektioner i luftvägarna och irritation i ögon, näsa och svalg.
  • Hudproblem - eksem, hudutslag, akne och klåda.
  • Påverkar immunförsvaret - mögel kan bryta ned vårt immunförsvar och göra oss mer mottagliga för sjukdomar.
  • Svullnad och blödning i lungorna - andningsproblem och blödning i lungor.

Hur får man bort svartmögel? - mögelsanering som åtgärd

Oavsett vilken typ av mögel det är som angripit ditt hus så är det bra att göra en utredning för att få reda på vilken mögeltyp det är, och sedan en sanering för att få bort allt. Det säkraste är att kontakta ett företag som är specialiserade på detta och låta de ta hand om problemet.

Är det ett mindre, ytligt mögelangrepp kan man välja att sanera själv. Använd dig isåfall av ett rengöringsmedel som dödar samtliga svampar. Om du vill göra ditt eget rengöringsmedel verkar kombinationen ättika och vatten ofta bra på mögel. Blanda och spraya på området, torka därefter med en borste.

Ringa, måttlig eller utbredd skada av mögel

Om man utgår från att mögel angripit material som kan absorbera vatten och fukt och vill få bort skadan helt krävs det att materialet helt byts ut. 

- Finns skadan på vinden, i krypgrund eller i källare och man har åtgärdat på rätt sätt samt det inte kan påverka inomhusklimatet på något sätt, behöver man inte byta ut materialet om det inte är mycket hårt skadat. Här pratar vi om ringa, måttligt eller utbredd skada. Det gäller dock att vara aktsam. För mögel som sitter i isolering kan via luften föra med sig partiklarna in i huset genom luftpassager i golvbjälklag och vindsbjälklag, säger Jerker Andersson, forskare inomhusmiljö och hälsa.

Hur får man bort svartmögel?

Har du fått mögel på trämaterial, eller på vinden? Då fungerar inte ättika och vatten. Mögel på vinden brukar vara tecken på att mögelangreppet sitter djupare och vi rekommenderar då att du istället vänder dig till en expert.

Hur luktar mögel i hus?

Mögel har en frän och stickande doft. Den kan också dofta unken och jordig. Det är inte alltid man känner av doften då man kan bli “hemmablind” när man lever i den. Vanligt är att man känner den när man varit borta en längre tid och kommer hem igen, eller att andra känner doften när de kommer på besök. Doften kan också sätta sig i kläderna eller håret. Finns det en lukt finns det troligtvis också en fuktkälla.

Lästips: Är lukten odefinierbar och luktar mer kemiskt surt kan det bero på andra faktorer i huset som bör åtgärdas.

Täcker min försäkring mögel i hus?

Hemförsäkringen täcker det mesta, men täcker den mögel i hus? Vad som ingår i hemförsäkringen skiljer sig åt mellan olika bolag, men oftast täcker försäkringen dessvärre inte mögelskador. Detta beror på att mögelskador uppstår först efter att huset har blivit utsatt för fuktskador en längre tid. Detta kan räknas som bristande tillsyn av husägaren. Däremot täcker försäkringen en del fuktskador, så försök att uppmärksamma fuktskadorna i tid innan det bildats mögel. 

Mäta mögel i hus

Att mäta mögel i luften är inte svårt och något du kan göra själv. Genom ett lufttest kan du se om det finns mögelsporer i luften. Lufttestet kommer i form av en petriskål, om mögelsporer finns i luften kommer de att falla ned i skålens odlingsmedel. Ett test går att beställa hem från nätet och kostar från någon hundralapp upp till ungefär två tusen kronor.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår populära forumtråd kring mögel i hus.

Hur vet man om det finns mögel i huset - familjen sjuk jämt.

"Som jag skriver är vi ofta sjuka och jag leder sjuktoppen härhemma med ständiga förkylningar och influensaliknande symptom och nu har vi börjat fundera om det kan finnas något dolt i huset som gör oss sjuka? Vi bor i ett tegelhus från 1965 med inredd källare, vi besiktigade huset innan köp för 10 år sedan och inget fanns att anmärka på. Gillestugans golv är plastmatta och vad som finns under denna är frågan och om det kan vara något elände därifrån.
Hur går man tillväga för att kontrollera om det finns mögel i huset? Lånar man enkelt en fuktmätare eller ska man anlita ett proffs som undersöker huset igen för att utesluta mögelrisken? Min fru tycker att det kan lukta i källaren ibland men det är endast hon som känt lukten.
Huset är f.ö nästintill totalrenoverat av duktiga lokala hantverkare med mycket gott rykte förutom källaren där jag lagt klinker själv i två rum (ej våtutrymme). Radonprov har gjorts för ca 6 år sedan med mycket bra resultat." Mvh Micke 74

"Oj - det där låter verkligen inte bra! Särskilt inte om ni blir ordentligt sjuka hela tiden. Jag har en gång anlitat en mögelkonsult, även om det var länge sedan. Antar att de finns kvar på marknaden, då problemet med mögel inte precis minskat med tiden. Dessutom är nog människor i allmänhet mer uppmärksamma på problemet idag än för tio år sedan. Det finns också mögelhundar att tillgå. De lär vara extremt tillförlitliga. Har en bekant som hade en sådan och de hade hur mycket jobb som helst att utföra och upptäckte både det ena och det andra. Hundarnas nosar är extremt känsliga och upptäcker minsta tecken på mögel.
Att hitta möglet själv om man inte ser skador och riskerna är uppenbara kan ju vara jättesvårt!" Mvh Helena Möllan

"Om du säger att ni ofta är sjuka hemma och misstänker att det är mögel som orsakar det så ska ni givetvis omedelbart undersöka detta. För att verkligen gå till botten med problemet tycker jag att du ska anlita en mögelhund som får nosa igenom huset. Att bara mäta fukthalt är inte säkert att man kommer så långt med. Du skriver att det är ett källarhus från 1965, hur ser dräneringen runt huset ut? Om det är inte är omdränerat så finns det ganska stor risk att dräneringen är bristfällig. Du skriver ju även att din fru känt någon form av doft så att börja undersökningarna i källaren är nog vettigt." Mvh Hemmafixarn

"Håller med ovanstående ang. mögel, men det kan även bero på pcb i plastmattan och andra byggnadsmaterial. Men om sjukfrekvensen är såpass hög skulle även nivån av pcb vara väldigt hög om detta är orsaken... så troligen (men förhoppningsvis inte) är det mögel som är orsaken. 
Jag skulle rekommendera att ni fuktmäter i källaren och andra utrymmen. Är den relativa luftfuktigheten över 75% finns det risk för att ni fått mögelangrepp i huset, och då bör ni kontakta en mögelsanerare!" Mvh Kristofer

"När man ändå är igång och kollar och undersöker eventuella mögelskador kan man alltid undersöka krypgrunden också, det är ju sällan som RF är så hög som 75% inomhus. Om det däremot är varmt under sommarmånaderna kan ju fukt även uppstå i krypgrunden. Håller även med om att man bör kontakta en firma som undersöker att det verkligen är mögel i fastigheten..
Hoppas att du och din familj får ordning på detta!" Mvh Kalle S

"Finns massor med bra information på nätet om detta om du söker på typ mögel eller mögelsanering. Men en mätning hade nog inte skadat, så som det verkar." Mvh Grenen


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL