Lukt i hus - åtgärda kemisk sur & frän lukt


En odefinierbar dålig lukt i hus kan bero på många olika saker, alla lukter behöver inte innebära mögel och fuktskador. Den dåliga lukten sätter sig i kläder och hår och en del lukt är direkt hälsofarlig. Hur blir man av med lukten?

Produkter och företag som åtgärdar dålig lukt

Gör det enkelt för dig och låt proffsen sköta jobbet. Hjälp kan fås snabbt. Kanske räcker det med en bra produkt som renar luften eller så behövs en luktutredning. Hus.se kan rekommendera följande produkter och företag som hjälper dig att bli av med dåliga lukter.

Toppklassad luftrenare
Mycket låg ljudnivå
Styr via Google/Amazon
Svensktillverkad ozonaggregat
Eliminerar effektivt lukter
Sanerar illaluktande miljöer
Bästa luftcirkulation
Renar 50-100 m2
Rekommenderade astma/allergi

Sur eller frän lukt i huset?

Luktar det fränt i huset? Då kan det vara mögel som luktar. Mögel har en frän, sur och stickande doft. Mögel trivs bra i fukt, så luktar det mögel kan det vara en indikation på en fuktskada. Det finns många olika mögelarter som kan angripa ett hus och en del mögelarter är direkt hälsofarliga så det är viktigt att gå till botten med problemet och åtgärda det.

Tips - Hus.se listar dem 5 bästa luftrenarna för hemmet

Gammal och instängd lukt i hus - vad beror det på?

Du har säkert varit med om att det luktar instängt i vissa äldre hus eller i sommarstugan. Men vad beror det på? I äldre hus kan det bero på bristfällig ventilation, det som luktar är ofta gamla material, väggskivor och korkmattor. Oftast beror det alltså inte på fuktskador.

I ouppvärmda sommarstugor kan det också lukta instängt, detta kan bero på att det blir en förhöjd fuktighet vintertid då stugan står kall. Bakterier och mögel trivs bra i fukt så var uppmärksam.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Få hjälp med lukten
Priser från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Hur får man bort dålig lukt i hus?

Till att börja med behöver man ta reda på vad det är som luktar. Är det mögel som luktar är det bra att kontakta ett företag som är specialiserade på att ta bort mögel och låta de göra en undersökning av vilken mögelart det är som angripit ditt hus.

Är det ett mindre mögelangrepp kan du sanera själv genom att använda ett rengöringsmedel som dödar samtliga svampar, eller göra ett eget rengöringsmedel av ättika och vatten.

En som är expert och dagligen arbetar mot dålig lukt i hus är Jarle Karlsrud, VD för Bedre Inneklima AS.

- Mögel växer och trivs gott med kombinationen hög luftfuktihget och hög temperatur. Man pratar ofta om mögelkurvan. Är man under den så är man trygg men är man över börjar mögel att trivas och växa. 

- Det första man bör göra är att få ned fuktigheten. Då använder man en avfuktare. Nästa steg kan vara att välja en avfuktare med jonisering av luften. Denna joniseringen hjälper till med att rensa luften och ta bort lukt. Jonisering är därför en viktig egenskap for avfuktare (och luftrenare). 

Dålig lukt i badrum och kök

Dålig lukt kan också komma från exempelvis kök eller badrum. I köket kan det vara tal om gamla matrester som fastnat i vattenlåset. Ta för vana att hälla kokande vatten i vasken och diskmaskinen. Blanda även bikarbonat, salt och varm vinäger och häll ned det i vasken.

I badrummet beror dålig lukt ofta på att hår och fett samlats i vattenlåsen, efter ett tag börjar detta lukta. Även tvättmaskinen är en vanlig orsak till dålig lukt i badrummet. Tvättmedel och sköljmedel är en grogrund för mögel och bakterier som till slut börjar lukta. Få bort detta genom att rengöra tvättmedelsfacket och kanalen ner till trumman. Kör också regelbundet riktigt varma tvättar.

Dålig lukt i hus sätter sig i kläder - hur blir man av med lukten?

Dålig lukt kan sätta sig i kläder och hår. Mögellukt är en sådan doft och den doftar starkt och fränt, ofta går doften inte bort trots vädring. Tvätta istället plagget med maximal temperatur. Rengöring som klorin kan hjälpa, men med risk för blekning. Om du inte vill använda klorin kan du hälla lite ättika i vattnet.

Att hänga ut plagget i solen kan också hjälpa då det bildas ozon i tyget vilket har en sanerande verkan. 

Bli av med dålig lukt på kläder

Kommentarer från forumet

Här kan du läsa vår mest populära forumtråd på Hus.se gällande dålig lukt i hus.

Odefinerbar lukt i del av hus. Hjälp!

"Hej, behöver all hjälp vi kan få kring en lukt vi har i delar av huset. Varenda expert på området har gått bet hittills. Eftersom det tyvärr inte går att maila lukter får jag lov att ge en redig bakgrund.

Vi var på visning i april då ingen avvikande lukt fanns, ej heller under kontraktsskrivning och överlåtelsebesiktning som följde. Vi flyttade in i slutet av juni då ingen märkte någon doft. Med sommaren och värmen började en unken och frän lukt komma i vardagsrum samt angränsande sovrum (i mindre omfattning än v-rum). Under hettan i juli luktade det riktigt ordentligt och har sedan avtagit i takt med att temperaturen utomhus sjunkit. Idag känns lukten i mindre omfattning (-5 grader ute). Omdömen från nära och kära har varit "gamla möbler, gammalt hus, impregnerat skin, gammalt material".
Vid överlåtelsebesiktning gjordes hål i golv med fuktprov i bjälklag samt miljö under golv ua. Väldigt låg fuktighet i båda fallen. Besiktningsman hade i övrigt väldigt lite att anmärka på utan tyckte att huset var mycket välbehållet. Vinden är otroligt fräsch.

I september kallade vi in luktexpert från Anticimex som kände lukten (nu i mindre omfattning). Nytt hål togs i golv, denna gång i aktuellt rum (v-rum) Ny fuktmätning gjordes, även i syll, som visade perfekta resultat. Hål togs i vägg på två ställen i södra fasaden (eftersom det luktar mer när solen ligger an) och materialprov från samtliga skikt togs. Vi sniffade, smakade och lyssnade på vartenda ett utan att kunna bekräfta samma lukt. Det ska sägas att alla materialprov från golv, väggar och tak har varit i värmeskåp utan att komma fram till svar. Besiktningsmannen var här flera timmar, stod i trans mitt i rummet, blundade och sökte i minnesbanken, funderade, sprang runt och grävde.... Det var första gången i hela sin karriär han och hans kollegor gått bet vilket inte var någon tröst för oss. Han konstaterar att det inte är mögel-,lik-,svamplukt. Inget biologiskt alls. Sniffade i murstocken som finns i v-rum, konstaterade att ingen stork låg där. Vi hade hellre önskat att hela rummet var fullt i mögel för att få veta hur vi ska gå till väga. Hjälp!
Om huset. Huset är byggt 1967.
Golvet - platta på mark (inget byggskräp) bjälklag samt syll är ej av tryckt virke, isolering samt golvspån/parkett i ett. Lack på parkett samt någon form av vax som uppfräschning (har skrapat i vaxet och värmt utan resultat) Vad vi kunnat se av de två hålen som är gjorda är inga banor ingjutna i plattan.
Vägg utifrån - fasadtegel utan en enda påväxt eller spricka i, luftspalt, någon form av isolerskiva 30 mm, isolering, plast, röte, tretexskiva samt två lager tapet.

Tak uppifrån - kutterspån, plast, röte och målat vävtak
Det blev en halv uppsats men vi är lite desperata. Vardagsrummet ska göras om till två sovrum vilket i dagsläget inte kan göras då vi inte vet om lukten återkommer i solskenet. Vi är väldigt tacksamma för alla tips i detta detektivarbete." Mvh Masse315

"Vi resonerade kring eventuella liklukter. Ett vanligt problem med spruckna tegelfasader är att humlor tar sig in och bygger ett litet trevligt bo där de dör och sprider odör. Som sagt så stod han i trans och var säker på att det inte är en liklukt, ska tydligen lukta sött.

Nu är jag inte rädd att sätta kobenet i vägg, golv eller tak för den delen eftersom jag jobbar som snickare. Har i alla fall inte stött på något liknande i de vidrigaste väggar

Det lutar åt ett totalt materialbyte i yttervägg mot solsidan och därigenom se om det eventuellt finns "några lik begravna" eller andra gömda skatter. Problemet är att varje insats kostar och det skulle vara bittert om lukten återkommer nästa sommar om man lagt ett antal tusen redan. Har haft tankar om att riva ut rubbet och bygga om hela rummet. Tyvärr är det ett riktigt gediget arbete av duktiga hantverkare som då ryker och kanske i onödan. Själv är bäste dräng ibland och oftast bättre än experterna från sydost." Mvh Masse315

"Hej Masse315,
Jag har ett väldigt liknade problem med mitt hus, tekniker/experter etc har varit i mitt hus i flera månader men ingen hittar den avvikande lukten. Kom du någon gång fram till var källan var till den avvikande lukten?" Mvh Niclas71

"Luktfritt - Hej Niclas 71

Idag känner vi ingen som helst lukt i rummet (idag två sovrum) Jag tog bort diverse masonit i mellanväggar samt ett vävtak som min svärmor tyckte var källan till det hela. Lät all tretex i södervägg sitta kvar. Efter att rummet sedan stått tomt ett par månader fanns ingen lukt kvar och vardagsrummet blev som sagt två sovrum. Min svärmor svor ju på vävtaket även om jag och min sambo inte riktigt gjorde det men det verkar vara troligt. Finns fortfarande masonitväggar kvar i andra rum och där finns ingen avvikande lukt. Skulle vara intressant att veta hur ditt rum/hus är uppbyggt och vilka material som finns." Med bästa hälsningar, Mattias

"Hej Masse315,
Tack för ditt svar.
Vi hade avvikade lukt i huset sedan vi flyttade in, trodde det var kattlukt, när det inte försvann trodde vi det var kattkiss, men senare kom vi på att det måste vara något annat, vi hittade mögel i källarn och på vinden, vet ej exakt varifrån avvikande lukten på våningsplanet mellan källarn och vinden kommer ifrån. Troligen är det mögellukt som tar sig vidare i huskonstruktionen på något sett. Dett är ett trähus där bottenplattan är av betong, källaren är en halvkällare med en betongmur." Hälsn. Niclas

"tänk att vävtak och masonit skulle kunna bistå med en sån obehaglig lukt" Mvh Annana

Hej!! Såg att ni anlitat en luktexpert!
Vad kostar det att anlita en sådan ifrån ANticimex? Vi har nämligen köpt ett hus med en lukt vi vill ha reda på var den kommer ifrån så vi kan få bukt med den!" Mvh Vanillah32


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL