Få ett friskare inomhusklimat med den bästa luftrenaren


Vi tillbringar nästan hela våra dagar inomhus, så varför inte göra det bästa av inomhusluften och filtrera bort besvärande partiklar? Läs om vad du behöver veta när du köper produkten och se vilka modeller som är bäst i test just nu.

Bäst i test
Coway
Coway AP-1008CH
Testvinnande luftrenare som är lika effektiv som snygg.
Bästa miljövänliga
Coway
Coway Storm AP-1516D
Stilren med mycket låg energiförbrukning.
Populär
Philips
Philips AC1214/10
Populär luftrenare i diskret design med barnlås.
Bäst för stora ytor
Woods
Woods ELFI-900
Svensktillverkad luftrenare med kapacitet upp till 160 m2.
Bästa budget
Smartmi
Smartmi Air Purifier Luftrenare
Luftrenare som kan fjärrstyras med en app.
Bäst i test
Bäst i test

Coway AP-1008CH

Testvinnande luftrenare som är lika effektiv som snygg.

Coway AP-1008CH

Testvinnande luftrenare som är lika effektiv som snygg.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 73 m2
 • Ljudnivå: 49 dB
 • Prisbelönt design
 • Trestegsfilter

Produktöversikt

Coway AP-1008CH är en populär och omtyckt luftrenare som inte bara fått toppbetyg av nöjda kunder, den har dessutom blivit utsedd till testvinnare av oberoende Testfakta. Den har blivit rosad för sina fantastiska funktioner samt innovativa och snygga design. Glöm stora och klumpiga apparater som inte är en fröjd för ögat, den nya generationens luftrenare är här - både funktionella och estetiskt tilltalande.

Luftrenaren är mycket tystgående och effektiv. Med hjälp av trestegsfiltret tar renaren bort damm, pollen och andra allergener. Det aktiva kolfiltret gör också att dåliga lukter och odörer försvinner. Det finns en renhetsindikator som i realtid visar luftens kvalitet med olika färger. ECO- och autoläget säkerställer att luftrenaren jobbar snålt och effektivt samtidigt som den håller en låg ljudnivå.

Se priser på Coway AP-1008CH


Bästa miljövänliga
Bästa miljövänliga

Coway Storm AP-1516D

Stilren med mycket låg energiförbrukning.

Coway Storm AP-1516D

Stilren med mycket låg energiförbrukning.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 100 m2
 • Ljudnivå: 48 dB
 • 4-stegsfilter
 • Timerfunktion
 • Touchstyrning
 • Energiförbrukning: 10-65W

Produktöversikt

Coway Storm AP-1516D är en luftrenare som har en stor kapacitet, den klarar av att rena ytor upp till 100 kvadratmeter stora. Den är mycket effektiv och tar bort 99,98% av dålig lukt samt renar 99,93% av allergener i luften. Det smarta 4-stegsfiltret består av ett förfilter, ett dammfilter, ett HEPA-filter och ett deodorantfilter. Det finns en LED-indikator som visar luftens kvalitet i realtid med hjälp av ett snillrikt färgsystem. Med touchkontrollen kan du enkelt styra alla funktioner.

Se priser på Coway Storm AP-1516D


Populär
Populär

Philips AC1214/10

Populär luftrenare i diskret design med barnlås.

Philips AC1214/10

Populär luftrenare i diskret design med barnlås.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 63 m2
 • Ljudnivå: 62 dB
 • Barnlås
 • 5 inställningsnivåer
 • Touchdisplay

Produktöversikt

Philips AC1214/10 är luftrenare i stilren och kompakt design, den är effektiv och eliminerar upp till 99,97% av allergener och partiklar i luften. Den har fyra ventilationshastigheter som gör att du enkelt kan justera effekten efter önskad nivå - från nästan ljudlöst på natten till ett högeffektivt turboläge på dagen. Det finns även tre automatiska lägen och intelligent rening som visar luftens kvalité i realtid, allt kan styras med hjälp av en app. En annan uppskattad funktion är barnlåset som gör att inga små fingrar oavsiktligt kan ändra fläktens läge.

Se priser på Philips AC1214/10


Bäst för stora ytor
Bäst för stora ytor

Woods ELFI-900

Svensktillverkad luftrenare med kapacitet upp till 160 m2.

Woods ELFI-900

Svensktillverkad luftrenare med kapacitet upp till 160 m2.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 160 m2
 • Ljudnivå: från 30 dB
 • Energisnål
 • Fyra hastigheter
 • Kan utrustas med kolfilter

Produktöversikt

Woods ELFI-900 är en svensktillverkad luftrenare som har en stor kapacitet på 160 kvadratmeter eller 900 kubikmeter, detta gör den till det perfekta valet för hus, kontor, caféer eller större lägenheter. Woods tillverkar luftrenare som utmärker sig genom den mycket höga luftgenomströmningen och låga energiförbrukningen, just denna modell har låg förbrukning som ligger på mellan 24 och 80W. Reningsgraden ligger på 99,98% och tack vare det patenterade filtersystemet kombineras både jonisering och filtrering. Det går även att sätta in ett kolfilter för att eliminera odörer.

Se priser på Woods ELFI-900


Bästa budget
Bästa budget

Smartmi Air Purifier Luftrenare

Luftrenare som kan fjärrstyras med en app.

Smartmi Air Purifier Luftrenare

Luftrenare som kan fjärrstyras med en app.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: 48 kvadratmeter
 • HEPA-filter
 • Kan styras via app

Produktöversikt

Smartmi Air Purifier Luftrenare är en luftrenare som har en kapacitet på upp till 48 kvadratmeter. Den är utrustad med ett HEPA-filter som är mycket effektivt och renar upp till 99,97% av alla allergener och dålig lukt i luften. Filtret är runt för att effektivt kunna filtrera luften från alla håll, med timers kan du även schemalägga hur effektivt du vill att luftrenaren ska jobba. Med hjälp av en app kan du styra renaren även när du inte är hemma, i appen kan du även få information om när filtret behöver bytas.

Se priser på Smartmi Air Purifier Luftrenare


Luftrenare

Luftrenare används för att cirkulera luft genom ett filter för att avlägsna partiklar såsom smuts, damm, pollen, kvalster och mögel. De kan lindra besvär från allergier mot till exempel damm, pollen och pälsdjur, men för att faktiskt uppnå bättre luftkvalitet finns det en rad faktorer att ta hänsyn till.

Köp rätt modell för rummets storlek

En viktig aspekt när du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa är hur mycket luft som passerar enheten under en viss tid. CADR (Clean Air Delivery Rate) är en standard som visar på enhetens effektivitet med avseende på rummets storlek. CADR mäts i kubikmeter per timme eller i liter per sekund. I produktspecifikationen kan du läsa om vilken storlek på rummet modellen är avsedd för. Modeller designade för större rum är generellt lite dyrare.

För att en modell ska rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet ska den ha en CADR på minst 48 kubikmeter per timme. Enhetens CADR-värde ska också vara anpassat efter rummets storlek (volym). Till exempel beräknar Astma- och Allergiförbundet att luften i ett rum behöver bytas ut en gång varannan timme för att uppnå det som kallas för “frisk luft”.

Välj filter som passar dina behov

En viktig faktor som skiljer sig åt mellan olika modeller är vilka typer av filter som finns tillgängliga. Astma- och Allergiförbundet rekommenderar bara modeller med någon typ av filter, till skillnad från joniserande luftrenare som avlägsnar partiklar som svävar fritt i luften.

Listan över olika filter kan göras oändligt lång, men här är några vanliga typer:

 • HEPA-filter tar bort större partiklar och kan filtrera bort minst 99,79% av alla luftburna partiklar med en storlek på 0,3 mikrometer – vilket är den svåraste partikelstorleken att filtrera. HEPA-filter finns i tvättbara och icke tvättbara varianter.
 • Kolfilter innehåller aktivt kol som knyter partiklar till sig. Kolfilter fungerar utmärkt även för mycket små partiklar och är ett bra alternativ för att få bort lukt eller gaser, till exempel om du vill att luften ska renas från tobaksrök, rök från levande ljus, matos eller andra lukter.
 • Elektrostatiskt laddade filter är negativt laddade och drar därför till sig positivt laddade partiklar.

Olika modeller ger också möjlighet för olika antal filter, som alltså kan kombineras på olika sätt. En del modeller har tvättbara filter som kan återanvändas, medan andra har engångsfilter som du byter ut efter en viss tids användning. För att en modell ska rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet ska tillverkaren kunna garantera att det finns utbytesfilter att köpa minst fem år efter det att modellen tagits ur produktion.

Förutom typen av filter är det också bra att titta på hur det går till att byta filter, vilket helst ska vara så enkelt som möjligt. En del modeller kommer med en indikator som visar att det är dags att byta filtret, vilket är en bra påminnelse för att bibehålla optimal funktion. Rent ekonomiskt är det smart att titta på vad eventuella utbytesfilter kostar.

Ljud och design

En luftrenare ska helst bara göra sitt jobb – att rena luften. Den ska inte ta upp för stor plats eller vara ljudmässigt eller visuellt störande.

I produktspecifikationen står det vad enheten har för ljudvolym i olika lägen. Ljudvolymen ska helst ligga under 30 dB för att produkten inte ska upplevas som störande. Jämför med normal samtalston som brukar ligga på 60 dB. En del modeller har ett tystare nattläge, vilket är en fördel om du vill ha enheten i sovrummet.

För att fungera optimalt ska enheten placeras så fritt i rummet som möjligt, så den kommer oundvikligen att vara märkbar i rummet där den placeras. Välj därför en modell som passar så bra med din inredning som möjligt. Titta också efter en modell som är användarvänlig och enkel att hålla ren.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • För optimal luftcirkulation, se till att det finns tillräckligt mycket plats på framsidan och sidorna av enheten. Om enheten används i ett större rum är det också viktigt att rikta den mot den plats i rummet där du oftast befinner dig. Öppna dörrar och fönster kan minska enhetens effektivitet.
 • En bra luftrenare kan minska besvär med mögel, eftersom den samlar in mögelsporer som annars skulle sprida sig i rummet eller hamna i lungorna. Modeller med HEPA-filter är mest effektiva mot mögel. Om du har problem med mögel kan du också komplettera med en luftavfuktare.
 • Luftrenare förbrukar generellt inte så mycket el. För ekonomins och miljöns skull är det ändå värt att kolla produktens energimärkning, där A+++ är märkningen för de mest energisnåla alternativen.