Avfuktare & Sorptionsavfuktare för källare och tvättstuga


Rädda din inomhusmiljö och slipp mögel och fuktskador med hjälp av en avfuktare. Se testvinnare som passar källare, tvättstuga vind, garage och krypgrund. Dessutom pratar vi om sorptionsavfuktarens stora fördelar.

Bäst i test
Woods
SW22FW
En omtyckt luftavfuktare med låg energiförbrukning.
Bästa för källare
Meaco
Arete One
Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.
Bästa för stora ytor
Woods
SW38FW
En kraftfull avfuktare med ovanligt stor kapacitet.
Bästa tysta
Eeese
Emil
En praktisk luftavfuktare med låg ljudnivå.
Bäst i test
Bäst i test

SW22FW

En omtyckt luftavfuktare med låg energiförbrukning.

SW22FW

En omtyckt luftavfuktare med låg energiförbrukning.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: Upp till 100 kvadratmeter
 • Med antimögelfilter
 • Ljudnivå: 37-56 dB
 • Låg energiförbrukning

Produktöversikt

Det kanadensiska företaget Woods är en av de största spelarna på marknaden när det gäller avfuktare. Verksamheten startade på 1950-talet, och idag kan Woods erbjuda en rad olika produkter i olika storlekar och med varierande funktionalitet. Sedan några år tillbaka har Woods också tillverkning i Sverige. Detta gör att deras avfuktare är väl anpassade för att fungera bra i nordiskt klimat. 

Woods SW22FW är en omtyckt avfuktare som både har vunnit jämförande tester och fått positiva kundrecensioner. Denna avfuktare kan täcka en yta som är upp till 100 kvadratmeter stor. Avfuktaren har en god avfuktningskapacitet i temperaturer mellan två och 35 plusgrader, och är bland annat utrustad med ett antimögelfilter som effektivt tar bort mögelsporer och andra partiklar. Ljudnivån ligger mellan 37 och 56 decibel, och avfuktaren har en låg energiförbrukning. Tanken rymmer 11,4 liter. 

Se priser på SW22FW


Bästa för källare
Bästa för källare

Arete One

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.

Arete One

Energisnål kombinerad avfuktare och luftrenare för svenskt klimat.

Produktegenskaper

 • Kombinerad avfuktare och luftrenare
 • Anpassad för nordiskt klimat
 • Kapacitet: Upp till 20 liter per dag
 • Energisnål
 • Tystgående

Produktöversikt

Med Meaco Arete One får du en effektiv maskin med dubbla funktioner, här har du nämligen en avfuktare och luftrenare i ett. Avfuktningskapacitet ligger på upp till 20 liter per dag. Detta är en helt ny modell som är framtagen för just nordiskt klimat, den fungerar nämligen som bäst när temperaturen ligger mellan tio och 20 grader.

Meaco Arete One är utrustad med ett HEPA-filter och är också gjord för att kunna stå intill en vägg. Denna modell är både tystgående och energisnål. Dessutom finns det ett nattläge som du kan aktivera för att kunna använda den i sovrummet även under nätterna.

Se priser på Arete One


Bästa för stora ytor
Bästa för stora ytor

SW38FW

En kraftfull avfuktare med ovanligt stor kapacitet.

SW38FW

En kraftfull avfuktare med ovanligt stor kapacitet.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: Upp till 140 kvadratmeter
 • Med antimögelfilter
 • Avfrostningssystem
 • Tank: 11,4 liter

Produktöversikt

Det kanadensiska företaget Woods är experter på att tillverka avfuktare – och här finns något för dig oavsett om du behöver kapacitet för en stor eller liten yta. Om du är ute efter en luftavfuktare som räcker för lite större utrymmen kan modellen SW38FW vara ett bra alternativ. 

Woods SW38FW är en kraftfull avfuktare som är anpassad för att klara av ytor som är upp till 140 kvadratmeter stora. Luftavfuktaren är, som många andra av Woods modeller, utrustad med ett antimögelfilter som är effektivt mot exempelvis mögelsporer, damm och andra skadliga partiklar. Avfuktarens vattenbehållare stänger automatiskt av sig när den blir full, och rymmer 11,4 liter. Woods SW38FW har även ett smidigt avfrostningssystem. 

Se priser på SW38FW


Bästa tysta
Bästa tysta

Emil

En praktisk luftavfuktare med låg ljudnivå.

Emil

En praktisk luftavfuktare med låg ljudnivå.

Produktegenskaper

 • Kapacitet: Upp till 40 kvadratmeter
 • Tystgående modell
 • Tank: 2,6 liter

Produktöversikt

Hos företaget Eeese hittar flera olika avfuktare som är anpassade för varierande omständigheter. Målsättningen med Eeeses produkter är ganska enkel – de vill förbättra luftmiljön i ditt hem. 

Om du är ute efter en tystgående luftavfuktare kan modellen Emil från Eeese vara ett bra alternativ. Denna modell har nämligen en ljudnivå på bara 36 dB. Avfuktaren kan täcka en yta som är upp till 40 kvadratmeter stor, och det finns två olika hastighetsinställningar att välja mellan för att du smidigt ska kunna anpassa avfuktningen efter rådande omständigheter. Vattentanken rymmer 2,6 liter, och så snart tanken är full stänger avfuktaren av sig. 

Se priser på Emil


Avfuktare

Det kan vara svårt att navigera i den djungel av olika produkter som finns att tillgå idag. Generellt håller de flesta modellerna hög kvalitet, det handlar snarare om vilka funktioner du tycker är viktiga. Om du har frågor och funderingar kan du börja med att läsa igenom de vanligaste frågorna och svaren som finns listade nedan.

Avfuktare för källare och vind

Med hjälp av en avfuktare får du som konsument möjlighet att påverka fuktbalansen i din inomhusmiljö. Inte nog med att det minskar risken för mögel och fuktskador utan det kan också förbättra din hälsa på många andra sätt. Letar du efter en avfuktare som du kan ha på vinden eller i din källare är det viktigt att den klarar låga temperaturer. 

Fri från fukt med avfuktare i tvättstugan

Det är smart att ställa en avfuktare i din tvättstuga då en tvättstuga kan samla på sig onödigt mycket fukt. Att ställa en avfuktare i tvättstugan ökar både trivsamheten i tvättstugan, luften blir inte lika tung att andas och det blir lättare för dig att sköta din tvätt. Samtidigt som avfuktaren bidrar till att din tvätt torkar snabbare genom att suga upp fukten i luften och blåser ut torr luft istället.

Är fukt farligt?

Fukten i sig är egentligen helt ofarlig, men det gäller att hålla den under uppsikt om du inte har någon avfuktare. Det är generellt för alla former av inomhusmiljöer, både i ditt hem, i ditt garage eller i din husbil. Om du är nyfiken på hur fuktig luften är i ditt hem kan du enkelt ta reda på det med hjälp av ett test.

Det finns en uppsjö av olika modeller som är anpassade efter alla miljöer. Om du vill ställa en avfuktare i din tvättstuga eller i din källare bör du välja en större modell, men om du vill ha en avfuktare i din bil eller husbil kan det räcka med en mindre modell.

Sorptionsavfuktare bra till krypgrund, vind och garage

En sorptionsavfuktare är perfekt till alla temperaturer där det inte blir frost. Du kan använda den i en kall källare, i garaget, i krypgrunden eller på vinden. Den kan även använda där det är varmt, tex tvättstugan. Den stora fördelen men sorptionsavfuktare är att den inte har en kompressor och är därmed nästintill ljudlös. Då den inte för väsen och har ett lågt ljud är den även användbar i ett sovrum.

Vad är skillnaden mot en kondensavfuktare?

En kondensavfuktare har en kompressor och funktionen fungerar bäst vid en viss temperatur. Under 15 grader är den inte lika effektiv och den behöver då även mycket el för att fungera. Under 10 grader har dne nästan ingen effekt. En sorptionsavfuktare har den stora fördelen att den fungerar lika bra vid 2 grader som 20 grader. Den har ingen kompressor, så den ger inga vibrationer och fläkten är tyst.

Hur installerar man en sorptionsavfuktare?

En sorptionsavfuktare är väldigt lätt att installera:

 • Koppla till strömmen.
 • Tryck på så att den startar.
 • Ställ in önskad fuktighet.
 • Om du önskar kan du koppla till en slang och leda vattnet den samlar upp till ett avlopp. Om du inte gör det så samlas vattnet i behållaren som du enkelt tömmer vid behov. 

Fördelen med sorptionsavfuktaren Arida S7L Deluxe 

Luftavfuktaren Arida S7L Deluxe är vinnare i vårt test av sorptionsavfuktare då den:

 • Kan användas i alla temperaturer, helt ned till noll grader.
 • Kan styres manuellt, eller du kan koppla den mot Wifi och styra den med en app på telefonen. Då kan du se på telefonen vilken fuktighet du har där avfuktaren står. Du får också tillgång till speciella funktioner, som att starta och stoppa avfuktaren på fasta tider.
 • Kan jonisera luften, något som reducerar dålig lukt.

Avfuktare och ekonomi

Som villaägare är det extra viktigt att hålla koll på luftklimatet i ditt hus. Det bästa sättet att säkerställa att luften i ditt hus är så bra som möjligt är med hjälp av en avfuktare. Genom att placera en avfuktare på din vind eller i din källare så behöver du inte oroa dig för att luften blir för fuktig eller att energikostnaderna för att värma upp ditt hus skulle öka. Det i sin tur leder till att du minimerar risken för fuktskador och att sakerna du har i källaren eller på vinden inte påverkas av miljön de står i.

Genom att använda dig av en avfuktare kan du minska dina energikostnader markant. Exempelvis om du väljer att värma upp ditt hus med en värmepanna eller värmepump som båda minskar dina energikostnader och sparar på miljön. I kombination med en avfuktare sparar du både pengar och får ett gott luftklimat på kuppen.

Med hjälp av en avfuktare i din husbil eller husvagn kan du med gott samvete ställa den åt sidan under vintern. Detta utan att behöva oroa dig för ökade energikostnader när du vill städa ur den igen inför kommande säsong.

Så väljer du rätt avfuktare:

 • Välj en modell som är anpassad efter utrymmet. I din bil eller i din husvagn kanske det räcker med en liten avfuktare till skillnad från i din källare eller i din tvättstuga.
 • Kom ihåg att byta filter om du använder en modell som kräver den åtgärden. Ofta räcker det med att byta filter en gång per år.
 • Testa luftklimatet i utrymmet innan du bestämmer dig för vilken avfuktare du vill använda. Luftfuktigheten kan vara större än du tror.
 • Välj en strömlös avfuktare om du tänker att du vill placera den på ett otympligt ställe. På det sättet slipper du starta om avfuktaren om strömmen går.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Det varierar mellan olika modeller och var du väljer att placera dem. Oavsett om du väljer en större eller mindre modell kan du välja till att få hjälp med installationen om du känner dig osäker.
 • Ja, de större modellerna som vanligtvis placeras i källare eller krypgrund har en tendens att dra mer ström till en början. Det brukar jämna ut sig efter ett par veckor och sedan ligger det på en relativt låg nivå.
 • På vissa modeller behöver du inte byta filter alls. Det framkommer av tillhörande bruksanvisning. De större modellerna kräver att du byter filter ungefär en gång per år för att du ska få det allra bästa resultatet. Det finns möjlighet att få hjälp med det av vissa företag också om du vill slippa byta filter själv.
 • Hem
 • Inomhusmiljö
 • Avfuktare & Sorptionsavfuktare för källare och tvättstuga