Tapeter - Billiga & personliga


Få ett mer personligt och hemtrevligt hem med tapeter! Vi går igenom hur du gör för att tapetsera och för att ta bort din gamla tapet.

Populära artiklar inom tapeter: Tapeter sovrumTapeter kökTapeter vardagsrumTapeter barnrum

Billiga vs dyra tapeter

Är kvaliteten på tapeten bättre hos dyra tapeter? Det som spelar störst roll för slutresultatet är hur väl underarbetet utförs. Billiga tapeter kan alltså se precis lika bra ut som dyra! Dock kan en del billiga tapeter vara väldigt tunna och då kan skavanker synas igenom.

Vad kostar tapeter?

Tapeter kan variera mycket i pris beroende på vilket märke du väljer och vilket motiv. En tapet kan kosta allt från 100 kronor per kvadratmeter upp till 5000 kronor kvadratmetern. Men kostnaden påverkas också mycket av hur själva underlaget är. Om du anlitar en tapetserare och underlaget är dåligt kommer det bli betydligt dyrare då det tar tid att riva tapeter samt slipa och spackla.

Ta bort tapet - så gör du

Innan du börjar att tapetsera den nya tapeten behöver den gamla tas bort. Detta är inte alltid det lättaste då en del tapet sitter som berget! Det finns olika tekniker och metoder för att ta bort tapeten, men det är alltid bra att använda en skrapa. Fila in skrapan under ställen där tapeten redan lossnat och börja skrapa. Om tapeten sitter mycket hårt kan du använda en sprayflaska med diskmedel & vatten och spruta på tapeten så den mjukas upp.

Ta bort tapet

Tapetborttagare

Ett annat sätt att mjuka upp tapeten är att använda en tapetborttagare. En tapetborttagare är elektrisk och mjukar upp tapeten och löser klistret med het vattenånga. Detta alternativ är ännu snabbare och effektivare än att spraya med vatten och diskmedel.

Så tapetserar du - steg för steg

Innan du börjar med tapetseringen så kom ihåg att göra ett bra förarbete i form av slipning och spackling. Om det finns en tapet under behöver denna tas bort. När förarbetet är färdigt är det äntligen dags att börja tapetsera!

Gör såhär:

1. Se till att mönstret passar

Lägg tapeten framför dig och kolla hur mönstret ser ut och hur ofta det upprepar sig.

2. Mät första tapetvåden

Börja med att mäta väggarna och skär sedan ut en tapetvåd. Skär gärna med 10 cm marginal, dvs om väggen är 1,60 så skär vid 1,70. Det är viktigt att första våden blir rak. Använd ett vattenpass och rita upp en lodrät linje på väggen som du kan utgå ifrån. Har du en easy up eller non-woven tapet så kan du tapetsera med att du har rullen liggande i en låda på golvet och drar upp den mot taket. Dra den till att mönstret passar.

3. Limma

Nu är det dags att limma på väggen. Börja med att limma vid tak och golvlister och rolla sedan på väggen med en roller. Obs! Kontrollera på tapetrullen så att du är säker på att tapeten ska limmas på väggen. Vissa tapeter ska limmas först, innan du sätter dem på väggen och vissa behöver även tid att svälla med limmet på innan du tapetserar. Allt för att minska antal bubblor.

4. Fäst tapeten

Efter limningen ska den första tapetvåden sättas upp. Placera tapetrullen på golvet och dra upp tapetvåden mot taket, fäst tapeten längst upp mot taket. Stryk sedan med en borste eller vävskrapa så att tapeten fäster. 

5. Skär av tapeten nedtill

Skär av det som blir över av tapeten nedtill med ett rakblad.

6. Tapetsera nästa våd och mönsterpassa

Upprepa proceduren och var noga med mönsterpassningen.

7. Ta bort limrester

Limrester tar du enkelt bort med en blöt svamp. Använd ordentligt med vatten och tvätta mellan varje våd.

Hur mycket tapetklister går åt?

Normalt går det åt ca. en liter tapetklister per rulle. Rolla på ett lager med lim och om du kan rita med fingret i limmet så har du rollat på lagom mycket.

Populära tapetmärken

Var kan man hitta bra tapeter? Vi listar både populära tapetmärken och vart du kan köpa tapeter.

Borås tapeter

Borås tapeter har rötter från början på 1900 talet och har visionen att “med inspiration från vårt svenska arv skapar vi tapeter för alla hem." De vill inspirera människor att skapa mer ombonade och personliga hem. Borås tapeter har ett stort utbud av olika tapeter.

Colorama

Colorama har ett enormt utbud med över 8000 olika tapeter i varierande färger och mönster. Utöver tapeter erbjuder Colorama också färg, färgtillbehör, golv, och kakel/klinker. De är störst i Sverige inom färg, tapet, golv och kakel och har 170 lokala färgfackhandlare runt om i Sverige

Duro tapeter

Duro är Sveriges äldsta tapetfabrik och har även framgångar utomlands. De eftersträvar ett brett urval av tapeter, och tradition och enkelhet är det som präglar alla deras kollektioner. En av deras kollektiner är “Duros gammalsvenska tradition” där du finner kopior av tapeter från 1700-talet fram till 1920-talet.

Sandberg

Sandbergs tapeter är inspirerade från den svenska naturen runt omkring oss. Från djupa skogar, vackra skärgårdar och norrskenet uppe i norr. Företaget startade 1925 av familjen Sandberg och idag drivs det av tredje generationen med försäljning över hela världen.

Rusta

Hos Rusta får du mycket för pengarna! Rusta erbjuder tapeter för alla stilar och alla deras tapeter tillverkas i Europa. De flesta av Rustas tapeter är non-woventapeter och är därmed mycket enkla att sätta upp. De säljer även tillbehör till din tapetsering, såsom tapetlim och olika verktyg. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL